URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2011, 15:15

După ce a stat 3 ani cu bisturiul în coloană, Ionel Nistor a pierdut procesul de malpraxis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proces pierdut

Ionel Nistor, orădeanul care l-a dat în judecată pe neurochirugul clujean Ştefan Florian pentru că îi uitase bucăţi de bisturiu în coloana vertebrală, a pierdut definitiv procesul în care solicita despăgubiri pentru malpraxis.

Potrivit portalului OradeCluj.ro, Curtea de Apel Cluj a respins recursul vineri orădeanului, menţinând verdictele anterioare date de Judecătoria şi de Tribunalul Cluj. Astfel, el nu va primi nici un leu din cei 400.000 de euro ceruţi daune de pe urma incidentului.

Cazul orădeanului Ionel Nistor a stârnit controverse încă de la început. Procesul în care Nistor îl acuză pe chirurgul Ştefan Florian de malpraxis s-a desfăşurat cu uşile închise la toate cele trei instanţe (Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel), deoarece apărătorii medicului au pretins că un proces public i-ar aduce prejudicii de imagine clientului lor.

Cu bisturiul în coloană

Nistor, acum în vârstă de 54 de ani, a mers la Cluj în 2004, cu dureri de coloană groaznice. Medicii i-au descoperit o infecţie la coloană, iar pentru că tratamentul cu antibiotice nu a dat rezultate, a fost operat la secţia de Neurochirurgie, unde doctorul Ştefan Florian i-a extras o pungă de puroi de pe coloană.

În timpul intervenţiei, bisturiul chirurgului s-a rupt chiar în timp ce era introdus în cavitatea în care se efectua operaţia. De aici, versiunile sunt diferite. "În timpul intervenţiei, o lamă de bisturiu a fost ruptă în mai multe fragmente, care s-au împrăştiat printre structurile nervoase şi vertebre, pe care au scos-o, dar medicul Florian Ştefan a mai lăsat o lamă de 4,5 centimetri înăuntru. Trei ani am stat cu ea în corp fără să ştiu. Culmea, domnul doctor a spus că a observat incidentul, dar nu a suflat o vorbă, nici mie, ca pacient, nici familiei şi nici şefilor săi", a fost varianta lui Nistor inclusiv în faţa BIHOREANULUI.

De cealaltă parte, medicul Ştefan Florian a susţinut în faţa instanţei, că l-a atenţionat pe pacient să revină la control şi că, dacă i s-ar fi respectat indicaţia, urmările ar fi fost altele, scrie portalul amintit. Florian i-ar fi spus orădeanului ulterior că este o bucată minusculă şi l-a chemat să i-o extragă. Orădeanul a refuzat însă să se mai opereze la Cluj şi a mers la Spitalul Elias din Bucureşti, unde "aşchia" i-a fost scoasă.

Acuzaţiile nu se opresc însă aici. Nistor mai afirmă şi că în acţiunea de căutare a aşchiilor metalice, unul dintre medici s-a înţepat la un deget, iar de acolo s-ar fi ales şi cu Hepatia B şi C. Instanţa a respins însă posibilitatea ca el să se fi infectat cu hepatită în timpul operaţiei. Drept pentru care orădeanul îşi va căuta dreptatea în altă parte.

Merge mai departe

Pentru că i s-au respins toate acţiunile atât pe partea penală, cât şi pe cea civilă, Ionel Nistor ameninţă că îşi va cere în continuare drepturile, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. "Am trimis deja documentele pentru acţiunea penală. După ce voi primi motivarea, voi trimite şi documentele pentru acţiunea civilă. Voi mări pretenţiile faţă de statul român la un milion de euro", a spus Nistor, convins că are dreptate.

Orădeanul consideră că decizia de respingere a acţiunii sale e influenţată de relaţii de rudenie între medicul acuzat şi preşedintele Curţii de Apel Cuj, Valentin Mitea.

De cealaltă parte, avocata doctorului, Mihaela Burzo, a declarat pentru OradeCluj că decizia instanţei e corectă şi că medicul Ştefan Florian nu are nimic să-şi reproşeze legat de acest caz. "Nistor poate apela la CEDO. E dreptul său. Toate procedurile au fost respectate, operaţia a fost reuşită. Echipa a căutat fragmentele din bisturiul rupt, fiind convinsă că au fost descoperite toate. De fapt, medicul i-a salvat viaţa pacientului, care a venit în stare de septicemie generalizată. A venit în operaţie cu zero şanse. Motivul pentru care medicul Florian a cerut şedinţă secretă în sala de judecată a fost doar dorinţa de a nu dezvălui problemele medicale ale pacientului. De fapt, Nistor era suspect de hepatită înainte de a veni la operaţie", a punctat Burzo. Avocata a mai spus că nu ştie dacă între clientul său şi preşedintele Curţii de Apel, Valentin Mitea, ar exista vreo relaţie de rudenie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Rusine
Din pacate datorita sistemului sanitar din Romania si datorita nepasarii doctorilor poti muri cu zile.
Postat 27 Martie 2014, 07:54 de Ada
cedo
sa ne tineti la curent cu ce se intampla la cedo cu cazul dvs?
Postat 03 Aprilie 2012, 20:52 de adi
COBAIUL SISTEMULUI MEDICAL CRIMINAL DIN ROMANIA
In Romania malpraxis se traduce prin lege permisiva, medici aparati de alti medici pusi sa le judece actul medical si pacienti ignorati. In America, acelasi termen inseamna despagubiri de milioane de euro platite de spital sau firmele de asigurari. Ads by INTERNET PROTV Iar asta a dus la schimbarea atitudinii medicului fata de pacient si mai ales fata de meseria lui. Cine greseste, plateste! Intr-un sistem sanitar adesea criticat pentru scaparile lui, americanii au pus pe primul loc grija fata de pacient. Romania este tara in care pacientul e obedient, medicul are drepturi depline asupra lui, iar greseala medicala nu se palteste: nici de medic, nici de spital si nici de compania de asigurari la care platesc o taxa anuala. Traim intr-o tara care nu-si repecta nici bolnavii, o tara in care termenul de malpraxis nu prea inseamna nimic. In America greseala medicala se plateste. Scump. De catre companiile de asigurari sau de spital. Anual, in SUA, sunt in jur de 50.000 de procese de malpraxis, insemnand pierderi de peste 4.5 miliarde dolari pentru 700 de unitati medicale, de la spitalele mici la cele corporatiste. In Romania, nici atunci cand moare un om, iar culpa medicala e evidenta, nu se vorbeste de malpraxis. La americani este forlosit termenul de malpraxis in cazul unui diagnostic gresit, tratament necorespunzator- prin neglijenta sau administrare gresita, dar si neinformarea pacientului de catre medic asupra riscurilor la care se supune. Greseala medicului trebuie sa duca la daune "palpabile": nu doar durere fizica sau incapacitate de munca, ci o nota de plata in plus sau chiar o... tulburare emotionala. E cunoscut cazul unei tinere, bolnava de cancer, care a ajuns la spitalul unde se trata de 2 ani cu o indigestie, iar la urgenta o asistenta a intrebat-o, conform unui nou protocol, daca vrea sa fie donator de organe. Fata, care nu stia nimic de noua procedura, a crezut ca este in faza terminala si va muri, asociind gresit durerile de burta cu cancerul ei. A avut un soc alaturi de parinti, iar spitalul i-a compensat cu peste 100.000 de dolari, ca sa nu deschida proces. In America legea ii obliga pe doctori sa informeze corect bolnavul, sa-l faca sa inteleaga tratamentul. Iar asta se intampla mai ales de cand legea i-a dat cetateanului parghii solide sa se apere. Avocatii fac avere de pe urma culpei medicale - primesc onorariu pana la 33% din ce castiga pacientul. Multe spitale ajung la intelegeri cu pacientii ca sa nu existe prejudicii de imagine. Unele companii de asigurari chiar refuza sa lucreze cu spitale care au o rata mare a proceselor si in cazul asta spitelele se inchid, pentru ca nu sunt platite consulatiile pacientilor. Toate spitalele isi iau masuri, isi fac asigurare de malpraxis, au avocat si departamente de management al riscului pentru anchetele spitalului. La noi unitatile medicale nu sunt obligate sa se asigure, iar in caz de despagubiri plateste statul. La americani medicii ajung sa plateasca pentru asigurarea de malpraxis jumatate din cat castiga. La noi prima e de 60 de euro anual, insa in cazul unei greseli compania plateste asigurare doar daca se pronunta instanta in acest sens. In Romania legea malpraxisului e mai mult de forma si facuta parca sa-i apere pe medici. Ca sa-si faca dreptate, pacientul lezat de medic trebuie sa se adreseze instantei unde e obligat sa duca certificat medico-legal pe care il obtin uneori dupa ani de zile. Tot instanta cere o expertiza a unei comisii de specialisti, pe care pagubitul ii plateste cu bani grei, iar o comisie neplatita ar trebui teoretic sa analizeze rezultate si sa dea o rezolutie. Practic, medicii nu vin la comisie pentru ca pur si simplu nu-i obliga nimeni. Si procesul poate dura ani de zile, timp in care pacientul, uneori mutilat pe viata, nu primeste niciun ajutor. Colegiul Medicilor, care ar trebui sa fie arbitru este de fapt avocatul medicului incriminat, iar anchetele sunt tergiversate sau solutionate in avantajul medicilor incriminati. De la infiintarea Colegiului Medicilor si pana azi mai putin de 50 de medici au ramas fara drept de a practica, desi anual sunt depuse 500 de reclamatii. In cele mai multe cazuri medicii se aleg cu mustrare ori penalizari la salariu. America nu are un sistem perfect. Dimpotriva, e contestat de multa lume. Insa ce are mai presus de orice e respectul pentru pacient.
Postat 03 Aprilie 2012, 19:45 de NISTOR IONEL
cedo
si eu am suferit o culpa medicala si rezultatul a fost sa platesc ch. judiciare, am trimis si la Cedo dar am fost respins si acolo http://problemecujustitia.blogspot.com http://inventword.wordpress.com
Postat 27 Februarie 2012, 11:42 de adi
bisturiu in coloana
M-AM CONVINS DE SISTEMUL MEDICAL CRIMINAL DIN ROMANIA,DE PERVERSITATEA MEDICILOR. M-AM CONVINS DE UN SISTEM JUDICIAR TICALOS SI PERVERS,FRATE CU SISTEMUL DE MAI SUS. NU STIU,SI NU CRED CA IN ROMANIA CINEVA V-A LUA DRUJBA DREPTATII,SA TAIE USCATURILE DIN CELE 2 SISTEME DE MAI SUS. ACESTE USCATURI HABAR NU AU DE CE SUNT CREEATI PE ACEST PAMINT,SI DE CE A VENIT ISUS -CHRISTOS PE PAMINT. ACESTI OAMENI,TRAIESC SUB REGNUL ANIMAL ! VALOAREA LOR ESTE ZERO BARAT DIN PUNCT DE VEDERE DIVIN ! IMI PARE FOARTE RAU CA SUFAR IMPREUNA CU FAMILIA CONSECINTELE UNOR IRESPONSABILI DIN MEDICINA SI JUSTITIE ! UNDE VA ESTE COLOANA VERTEBRALA ??? EU INCA O MAI AM GRATIE LUI DUMNEZEU ! NISTOR IONEL
Postat 21 Noiembrie 2011, 10:17 de NISTOR IONEL
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON