URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2023, 08:25

Dublă sărbătoare: Ziua de Paști la catolici și Duminica Floriilor la ortodocși

Dublă sărbătoare: Ziua de Paști la catolici și Duminica Floriilor la ortodocși (foto generic, sursa: Inquam Photos - Ilona Andrei)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminică, 9 aprilie, ziua de Paşte, în timp ce pentru credincioşii ortodocşi și cei greco-catolici această zi marchează Floriile, sărbătoarea intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Tradiţii de Paştele catolic

Paştele catolic este sărbătorit de credincioşi, la fel ca cel ortodox, cu mese pline şi ciocnit de ouă roşii. Potrivit tradiţiei, Maica Domnului a venit în locul unde Iisus a fost răstignit şi a aşezat un coş cu ouă lângă Cruce. Sângele Mântuitorului le-a înroşit.

În ziua de Paşti, oamenii pun pe mese preparate precum drobul, pasca, cozonacul şi carnea de miel.

Un obicei cunoscut al credincioşilor catolici în ziua Învierii este vânătoarea de ouă. Copiii pornesc să caute ouăle ascunse de cei mari prin casă sau grădină. O altă tradiţie este mersului "cu stropitul" sau "cu udatul".

Din punct de vedere religios, cele mai importante momente din noaptea de Înviere, adică noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost binecuvântarea focului în afara bisericii (foto jos, arhivă), aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii şi împărtăşirea credincioşilor.

Duminica Floriilor

În aceeași zi cu Paștile catolice, creştinii ortodocşi și cei greco-catolici sărbătoresc Floriile, eveniment ce marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost primit de popor cu ramuri de finic şi măslin. 

De Florii sunt sărbătoriţi şi cei care au prenume ce provin din denumiri de flori, precum Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara, Sânziana ori Margareta.

În acestă zi, în bisericile ortodoxe, după liturghie, preoţii sfinţesc ramurile de salcie pe care apoi credincioşii le iau acasă pentru a împodobi uşile şi ferestrele gospodăriilor lor. 

Tot atunci, preoţii şi credincioşii înconjoară biserica amintind de momentul intrării lui Iisus în Ierusalim.

Floriile deschid pentru ortodocși Săptămâna Mare, iar din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON