Piaţa Unirii va fi modernizată de către o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener, care a câştigat la un preţ de 18,9 milioane lei cea de-a treia procedură de achiziţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor.
"Este vorba de un proiect complex la care am cerut materiale de calitate, fapt pentru care preţul la care a fost atribuită licitaţia este foarte apropiat de suma estimată", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.
Practic, grupul de firme Selina a pierdut pentru a doua oară în ultimele şase luni licitaţia pentru atribuirea lucrărilor din Piaţa Unirii fiindcă oferta sa a depăşit valoarea estimată. "Oferta asocierii al cărei lider este Selina a fost calificată ca inacceptabilă, pentru că preţul de 20,2 milioane lei depăşeşte cu 7% valoarea estimată", a spus Mălan.
Pentru a vedea lucrările începute cât mai repede, astfel încât să poată fi terminate până în decembrie 2015, municipalitatea a ales ca procedura de achiziţie să se desfăşoare sub forma unei cereri de oferte, în care termenul de depunere a ofertelor este de 10 zile, şi nu prin licitaţie, la care termenul de aşteptare este de cinci ori mai lung.
Lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii vizează, între altele, transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.
Proiectul mai implică modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.