URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2015, 17:26

Doi foşti miniştri condamnă la Oradea actuala guvernare pentru blocarea investiţiilor în Mediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa copreşedinţilor PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, fostul ministru al Mediului din anii 2005-2006 Sulfina Barbu şi fostul ministru delegat al Apelor şi Pădurilor din perioada 2012-2013 Lucia Varga au criticat Guvernul Ponta pentru vina de a fi blocat investiţiile în mediu.

Profitând că la Oradea se desfăşoară reuniunea membrilor Comisiei de profil a PNL, Barbu şi Varga au arătat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul organizaţiei judeţene a liberalilor, că acest partid este pe cale de a-şi actualiza programul de guvernare care, firesc, are şi un capitol dedicat mediului, aflat la rându-i în proces de aducere la zi.

Mediul, politizat şi scumpit

Potrivit Sulfinei Barbu, problemele identificate cu acest prilej sunt numeroase, arătând că în guvernarea Ponta s-a ajuns la "politizarea completă a instituţiilor de mediu, birocratizarea excesivă, subfinanţarea programelor şi proiectelor de mediu, lipsa măsurilor de prevenire a efectelor şi de adaptare la fenomenele meteo extreme, lipsa programelor coerente pentru reciclarea deşeurilor, scăderea absorbţiei fondurilor europene, lipsa voinţei politice pentru asumarea unor poziţii clare pe subiecte discutabile cum sunt Roşia Montana, gazele de şist ori organismele modificate genetic".

Punctual, fostul ministru pedelist a arătat că în ce priveşte lucrările de apărare împotriva inundaţiilor finanţarea a fost tăiată de la circa 600 milioane lei anual la doar 200 milioane lei şi, de asemenea, a spus că, în timp ce se laudă că nu inventează noi taxe, Guvernul Ponta pregăteşte instituirea unei taxe de 20 lei / kilogram pe aparatura electronică şi electrocasnică, adică "un nivel foarte mare", care va duce la scumpirea acestor echipamente, dar şi la creşterea evaziunii fiscale în domeniul reciclării deşeurilor, respectiv la neatingerea ţintelor asumate de România în ce priveşte cantitatea de reciclabile recuperate.

Zeciuială pe dos

De asemenea, Sulfina Barbu a criticat faptul că doar 10% din sumele colectate la Fondul Naţional de Mediu sunt cheltuite pentru rezolvarea unor probleme de mediu, restul banilor fiind blocaţi în trezorerii şi folosiţi pentru alte destinaţii. "La fel ca supra-acciza pe combustibili, care nu este folosită la drumuri, nici taxa de mediu nu este folosită pentru proiecte de mediu", a spus fostul ministru.

Pe de altă parte, Barbu nu a ratat prilejul de a critica faptul că actualul Guvern a blocat investiţii importante în mediu inclusiv în Oradea şi Bihor. Ea a amintit că în perioada ministeriatului său, când Lucia Varga era secretar de stat, au fost demarate în Bihor 24 de proiecte pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă, dar lucrările ajunse la stadii de 80-90 la sută în perioada 2007-2008 nu sunt finalizate nici în prezent tocmai din cauză că banii sunt deturnaţi spre alte cheltuieli. În Oradea, a adăugat ea, Guvernul a sistat şi finanţarea pentru consolidarea malului Crişului în zona centrală a oraşului, chiar dacă proiectul a fost aprobat cu mulţi ani în urmă.

Laude pentru proiecte cu banii UE

Indirect, fără a le pronunţa numele, fostul ministru a felicitat, pe de altă parte, administraţiile locale din Bihor pentru meritul de a fi accesat fonduri europene importante pentru a rezolva problemele de mediu.

Sulfina Barbu a dat exemplul celor 77 milioane euro pentru înlocuirea vechiului CET pe cărbune, extrem de poluant, şi a reţelelor de termoficare, dar şi pe cel al celor 44 milioane euro pentru realizarea aşa numitului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul judeţului. De altfel, despre acest din urmă proiect a amintit şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, arătând că acest proiect a primit premiul de excelenţă la o "gală a administraţiilor publice locale" desfăşurată tot vineri la Braşov.

"Oradea şi Bihorul sunt exemple de bune practici în ce priveşte rezolvarea problemelor de mediu cu fonduri nerambursabile", a concluzionat Sulfina Barbu, chiar dacă, a adăugat ea, "modernizarea sistemului de termoficare presupune şi disconfort pentru cetăţeni".

Dialog cu ONG-urile

La rândul său, Lucia Varga a afirmat că dezbaterea capitolului de mediu din programul de guvernare pe care PNL şi-l actualizează se face prin "dialog şi parteneriat" cu organizaţii neguvernamentale.

Varga a amintit şi ea abandonarea unor proiecte lăsate la Minister, precum cele pentru reamenajarea Luncii Dunării în vederea prevenirii inundaţiilor, blocarea programului de reamenajare a bazinelor hidrografice realizate în acelaşi scop, abandonarea totală a programului de realizarea a aşa numitelor perdele verzi de-a lungul drumurilor (pentru prevenirea fenomenelor de troienire a zăpezii prin viscolire) şi de-a lungul cursurilor de apă (pentru diminuarea efectelor inundaţiilor).

Lucia Varga a mai spus că liberalii vor ca atunci când vor reveni la guvernare să modifice şi Codul Silvic, în condiţiile în care actuala lui formă permite încă defrişările masive.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Noul PDL. ”Cine se aseamănă, se adună.”
I. "politizarea completă a instituțiilor de mediu, birocratizarea excesivă, subfinanțarea programelor și proiectelor de mediu, lipsa măsurilor de prevenire a efectelor și de adaptare la fenomenele meteo extreme, lipsa programelor coerente pentru reciclarea deșeurilor, scăderea absorbției fondurilor europene, lipsa voinței politice pentru asumarea unor poziţii clare pe subiecte discutabile cum sunt Roșia Montana, gazele de şist ori organismele modificate genetic" 1. Poate dna Barbu Sulfina îi spune alegătorului bihorean şi cine era la guvernare când s-au iniţiat ”subiecte discutabile” ca: ”Roşia Montană”, respectiv extragerea gazele de şist în România postdecembristă? 2. ”Hoţul strigă hoţii.” Sunt ”convins” că atunci când cele două done erau la ”butoane”, la Ministerul Mediului: a) nu se făcea politizare completă, respectiv epurări pe criterii strict politice; b) birocratizare exesivă; c) toate programele şi proiectele de mediu au fost finanțate integral; d) au fost concepute şi implementate toate proiectele necesare pentru eliminarea/reducerea fenomenelor extreme şi pentru reciclarea deşeurilor; e) absorbţia fondurilor europene şi a …”zeciuielilor” aferente, s-a realizat în procent de 110%, spre marea mulţămire a nomenclaturii vechiului PDL; f) voința politică era omnipotentă, în asumarea de poziţii clare. Dar cam greu de …decelat. II. ”De asemenea, Sulfina Barbu a criticat faptul că doar 10% din sumele colectate la Fondul Naţional de Mediu sunt cheltuite pentru rezolvarea unor probleme de mediu, restul banilor fiind blocaţi în trezorerii şi folosiţi pentru alte destinaţii. "La fel ca supra-acciza pe combustibili, care nu este folosită la drumuri, nici taxa de mediu nu este folosită pentru proiecte de mediu", a spus fostul ministru.” 1. Dona Sulfina nu ne spune ce găuri majore în buget i-au pus în cârcă actualului Prim ministru, guvernările ”portocalii” ale domniei sale, fapt pentru care au trebuit instituite, sau majorate anumite taxe. Dşoara ministru Petrescu, I. ştie de ce! III. ”Pe de altă parte, Barbu nu a ratat prilejul de a critica faptul că actualul Guvern a blocat investiţii importante în mediu inclusiv în Oradea şi Bihor. Ea a amintit că în perioada ministeriatului său, când Lucia Varga era secretar de stat, au fost demarate în Bihor 24 de proiecte pentru extinderea şi modernizarea rețelelor de apă, dar lucrările ajunse la stadii de 80-90 la sută în perioada 2007-2008 nu sunt finalizate nici în prezent tocmai din cauză că banii sunt deturnați spre alte cheltuieli. În Oradea, a adăugat ea, Guvernul a sistat şi finanțarea pentru consolidarea malului Crişului în zona centrală a orașului, chiar dacă proiectul a fost aprobat cu mulţi ani în urmă.” 1. Cine a ajuns Prim ministru în 2009? Faptul că se confundă 2009 cu 2012, respectiv un Emil Boc, cu Victor Ponta, necesită un tratament medical urgent. Nu numai cu lecitină. IV. O întrebare pentru dona Varga: atunci când aţi fost şefă pe la Mediu, atât ca secretar de stat, cât şi ca ministru delegat, respectiv inspector APM Bihor şi Comisar şef la Garda de Mediu Bihor, pe ce locuri fruntaşe la defrişări ilegale se situa judeţul Bihor? Asta ca să înțeleagă şi alegătorii dvoastră pe cine să voteze. Despre ce aţi lăsat pe la Minister, sunt convins că actuala doamnă ministru le va activa/soluţiona. V. Concluzii. 1. Din poză, lipseşte esenţialul: ”păpuşarii” celor patru. 2. La Noul PDL este vital un Președinte ca Mircea Diaconu. 3. Parafrazându-l pe Regretatul: ”Mult succes în activitatea (BINE BUGETATĂ) pe care (AR TREBUI SĂ) o desfășurați, draji tovarăşi şi preteni!”
Postat 25 Octombrie 2015, 14:03 de stefan
SULFI , LUCI si ANCUTA...
Intr-o gradina / Intr-o SULFINA / Statea LUCICa / Ca o ...sina ! ( n-am gasit alta rima liberalo - pedelista ! ) . By the way , ailalta " neo liberala " n-a obtinut nimic la Madrid ! Cred ca si PPE s-a prins intr-un final !
Postat 24 Octombrie 2015, 10:10 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON