URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2015, 17:26

Doi foşti miniştri condamnă la Oradea actuala guvernare pentru blocarea investiţiilor în Mediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa copreşedinţilor PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, fostul ministru al Mediului din anii 2005-2006 Sulfina Barbu şi fostul ministru delegat al Apelor şi Pădurilor din perioada 2012-2013 Lucia Varga au criticat Guvernul Ponta pentru vina de a fi blocat investiţiile în mediu.

Profitând că la Oradea se desfăşoară reuniunea membrilor Comisiei de profil a PNL, Barbu şi Varga au arătat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul organizaţiei judeţene a liberalilor, că acest partid este pe cale de a-şi actualiza programul de guvernare care, firesc, are şi un capitol dedicat mediului, aflat la rându-i în proces de aducere la zi.

Mediul, politizat şi scumpit

Potrivit Sulfinei Barbu, problemele identificate cu acest prilej sunt numeroase, arătând că în guvernarea Ponta s-a ajuns la "politizarea completă a instituţiilor de mediu, birocratizarea excesivă, subfinanţarea programelor şi proiectelor de mediu, lipsa măsurilor de prevenire a efectelor şi de adaptare la fenomenele meteo extreme, lipsa programelor coerente pentru reciclarea deşeurilor, scăderea absorbţiei fondurilor europene, lipsa voinţei politice pentru asumarea unor poziţii clare pe subiecte discutabile cum sunt Roşia Montana, gazele de şist ori organismele modificate genetic".

Punctual, fostul ministru pedelist a arătat că în ce priveşte lucrările de apărare împotriva inundaţiilor finanţarea a fost tăiată de la circa 600 milioane lei anual la doar 200 milioane lei şi, de asemenea, a spus că, în timp ce se laudă că nu inventează noi taxe, Guvernul Ponta pregăteşte instituirea unei taxe de 20 lei / kilogram pe aparatura electronică şi electrocasnică, adică "un nivel foarte mare", care va duce la scumpirea acestor echipamente, dar şi la creşterea evaziunii fiscale în domeniul reciclării deşeurilor, respectiv la neatingerea ţintelor asumate de România în ce priveşte cantitatea de reciclabile recuperate.

Zeciuială pe dos

De asemenea, Sulfina Barbu a criticat faptul că doar 10% din sumele colectate la Fondul Naţional de Mediu sunt cheltuite pentru rezolvarea unor probleme de mediu, restul banilor fiind blocaţi în trezorerii şi folosiţi pentru alte destinaţii. "La fel ca supra-acciza pe combustibili, care nu este folosită la drumuri, nici taxa de mediu nu este folosită pentru proiecte de mediu", a spus fostul ministru.

Pe de altă parte, Barbu nu a ratat prilejul de a critica faptul că actualul Guvern a blocat investiţii importante în mediu inclusiv în Oradea şi Bihor. Ea a amintit că în perioada ministeriatului său, când Lucia Varga era secretar de stat, au fost demarate în Bihor 24 de proiecte pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă, dar lucrările ajunse la stadii de 80-90 la sută în perioada 2007-2008 nu sunt finalizate nici în prezent tocmai din cauză că banii sunt deturnaţi spre alte cheltuieli. În Oradea, a adăugat ea, Guvernul a sistat şi finanţarea pentru consolidarea malului Crişului în zona centrală a oraşului, chiar dacă proiectul a fost aprobat cu mulţi ani în urmă.

Laude pentru proiecte cu banii UE

Indirect, fără a le pronunţa numele, fostul ministru a felicitat, pe de altă parte, administraţiile locale din Bihor pentru meritul de a fi accesat fonduri europene importante pentru a rezolva problemele de mediu.

Sulfina Barbu a dat exemplul celor 77 milioane euro pentru înlocuirea vechiului CET pe cărbune, extrem de poluant, şi a reţelelor de termoficare, dar şi pe cel al celor 44 milioane euro pentru realizarea aşa numitului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul judeţului. De altfel, despre acest din urmă proiect a amintit şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, arătând că acest proiect a primit premiul de excelenţă la o "gală a administraţiilor publice locale" desfăşurată tot vineri la Braşov.

"Oradea şi Bihorul sunt exemple de bune practici în ce priveşte rezolvarea problemelor de mediu cu fonduri nerambursabile", a concluzionat Sulfina Barbu, chiar dacă, a adăugat ea, "modernizarea sistemului de termoficare presupune şi disconfort pentru cetăţeni".

Dialog cu ONG-urile

La rândul său, Lucia Varga a afirmat că dezbaterea capitolului de mediu din programul de guvernare pe care PNL şi-l actualizează se face prin "dialog şi parteneriat" cu organizaţii neguvernamentale.

Varga a amintit şi ea abandonarea unor proiecte lăsate la Minister, precum cele pentru reamenajarea Luncii Dunării în vederea prevenirii inundaţiilor, blocarea programului de reamenajare a bazinelor hidrografice realizate în acelaşi scop, abandonarea totală a programului de realizarea a aşa numitelor perdele verzi de-a lungul drumurilor (pentru prevenirea fenomenelor de troienire a zăpezii prin viscolire) şi de-a lungul cursurilor de apă (pentru diminuarea efectelor inundaţiilor).

Lucia Varga a mai spus că liberalii vor ca atunci când vor reveni la guvernare să modifice şi Codul Silvic, în condiţiile în care actuala lui formă permite încă defrişările masive.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Noul PDL. ”Cine se aseamănă, se adună.”
I. "politizarea completă a instituțiilor de mediu, birocratizarea excesivă, subfinanțarea programelor și proiectelor de mediu, lipsa măsurilor de prevenire a efectelor și de adaptare la fenomenele meteo extreme, lipsa programelor coerente pentru reciclarea deșeurilor, scăderea absorbției fondurilor europene, lipsa voinței politice pentru asumarea unor poziţii clare pe subiecte discutabile cum sunt Roșia Montana, gazele de şist ori organismele modificate genetic" 1. Poate dna Barbu Sulfina îi spune alegătorului bihorean şi cine era la guvernare când s-au iniţiat ”subiecte discutabile” ca: ”Roşia Montană”, respectiv extragerea gazele de şist în România postdecembristă? 2. ”Hoţul strigă hoţii.” Sunt ”convins” că atunci când cele două done erau la ”butoane”, la Ministerul Mediului: a) nu se făcea politizare completă, respectiv epurări pe criterii strict politice; b) birocratizare exesivă; c) toate programele şi proiectele de mediu au fost finanțate integral; d) au fost concepute şi implementate toate proiectele necesare pentru eliminarea/reducerea fenomenelor extreme şi pentru reciclarea deşeurilor; e) absorbţia fondurilor europene şi a …”zeciuielilor” aferente, s-a realizat în procent de 110%, spre marea mulţămire a nomenclaturii vechiului PDL; f) voința politică era omnipotentă, în asumarea de poziţii clare. Dar cam greu de …decelat. II. ”De asemenea, Sulfina Barbu a criticat faptul că doar 10% din sumele colectate la Fondul Naţional de Mediu sunt cheltuite pentru rezolvarea unor probleme de mediu, restul banilor fiind blocaţi în trezorerii şi folosiţi pentru alte destinaţii. "La fel ca supra-acciza pe combustibili, care nu este folosită la drumuri, nici taxa de mediu nu este folosită pentru proiecte de mediu", a spus fostul ministru.” 1. Dona Sulfina nu ne spune ce găuri majore în buget i-au pus în cârcă actualului Prim ministru, guvernările ”portocalii” ale domniei sale, fapt pentru care au trebuit instituite, sau majorate anumite taxe. Dşoara ministru Petrescu, I. ştie de ce! III. ”Pe de altă parte, Barbu nu a ratat prilejul de a critica faptul că actualul Guvern a blocat investiţii importante în mediu inclusiv în Oradea şi Bihor. Ea a amintit că în perioada ministeriatului său, când Lucia Varga era secretar de stat, au fost demarate în Bihor 24 de proiecte pentru extinderea şi modernizarea rețelelor de apă, dar lucrările ajunse la stadii de 80-90 la sută în perioada 2007-2008 nu sunt finalizate nici în prezent tocmai din cauză că banii sunt deturnați spre alte cheltuieli. În Oradea, a adăugat ea, Guvernul a sistat şi finanțarea pentru consolidarea malului Crişului în zona centrală a orașului, chiar dacă proiectul a fost aprobat cu mulţi ani în urmă.” 1. Cine a ajuns Prim ministru în 2009? Faptul că se confundă 2009 cu 2012, respectiv un Emil Boc, cu Victor Ponta, necesită un tratament medical urgent. Nu numai cu lecitină. IV. O întrebare pentru dona Varga: atunci când aţi fost şefă pe la Mediu, atât ca secretar de stat, cât şi ca ministru delegat, respectiv inspector APM Bihor şi Comisar şef la Garda de Mediu Bihor, pe ce locuri fruntaşe la defrişări ilegale se situa judeţul Bihor? Asta ca să înțeleagă şi alegătorii dvoastră pe cine să voteze. Despre ce aţi lăsat pe la Minister, sunt convins că actuala doamnă ministru le va activa/soluţiona. V. Concluzii. 1. Din poză, lipseşte esenţialul: ”păpuşarii” celor patru. 2. La Noul PDL este vital un Președinte ca Mircea Diaconu. 3. Parafrazându-l pe Regretatul: ”Mult succes în activitatea (BINE BUGETATĂ) pe care (AR TREBUI SĂ) o desfășurați, draji tovarăşi şi preteni!”
Postat 25 Octombrie 2015, 14:03 de stefan
SULFI , LUCI si ANCUTA...
Intr-o gradina / Intr-o SULFINA / Statea LUCICa / Ca o ...sina ! ( n-am gasit alta rima liberalo - pedelista ! ) . By the way , ailalta " neo liberala " n-a obtinut nimic la Madrid ! Cred ca si PPE s-a prins intr-un final !
Postat 24 Octombrie 2015, 10:10 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON