URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2019, 16:01

DSP Bihor aminteşte că testările pentru depistarea HIV-SIDA sunt gratuite, iar tratamentul prelungeşte şi îmbunătăţeşte viaţa

DSP Bihor aminteşte că testările pentru depistarea HIV-SIDA sunt gratuite, iar tratamentul prelungeşte şi îmbunătăţeşte viaţa sursa foto: https://www.ziaruldeiasi.ro/

Cu prilejul Zilei de Luptă împotriva HIV-SIDA, Direcţia de Sănătate Publică Biihor participă la o campanie de informare a populaţiei şi grupurilor cu risc crescut cu privire la modalităţile de transmitere şi prevenire a infecţiei HIV/SIDA şi la importanţa consilierii, testării şi tratamentului în cazul persoanelor seropozitiv, dar şi că anumite categorii de persoane au chiar obligativitatea testării, care este gratuită.

Este vorba despre gravide; persoanele cu anumite condiţii/afecţiuni (tuberculoză, boli cu transmitere sexuală, unele tulburări mintale, donatori de sânge, personal medico-sanitar, hemodializaţi, transfuzaţi, nou-născuţi din mame seropozitive, contacţi ai persoanelor infectate cu HIV, persoane cu parteneri sexuali multipli, victime ale violului sau abuzurilor sexuale, şoferi de transport internaţional, marinari de cursă lungă, persoane cu sejur de peste 6 luni în străinătate, persoane care au lucrat mai mult de 6 luni în străinătate, persoane care urmează să se căsătorească, personalul aflat în misiune în străinătate, imigranţii şi refugiaţii); bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, persoane care practică sexul comercial, consumatori de droguri injectabile şi persoane private de libertate.

HIV este virusul care provoacă SIDA, iar infecţia se poate transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată; de la o mamă infectată la copil în timpul sarcinii, naşterii sau alăptării; prin sânge, prin instrumente medicale şi nemedicale contaminate cu sânge infectat.

Diagnosticul în infecţia HIV/SIDA poate fi pus doar prin teste specifice de laborator, iar diagnosticarea timpurie permite o reacţie mai bună la tratament, o viaţă mai lungă, cu o calitate mai bună, pentru persoana infectată. De asemenea, începerea tratamentului poate reduce rata de transmitere a infecţiei la alte persoane.

În 2018 erau infectate cu HIV 37,9 milioane de persoane la nivel mondial (dintre care 36,2 milioane adulţi şi 1,7 milioane copii), iar numărul infectărilor noi a fost de 1,7 milioane (dintre care 1,6 milioane adulţi şi 160.000 copii sub 15 ani).

În România, în iulie 2018 existau 15.661 persoane infectate cu HIV şi 16.106 bolnave de SIDA. În Bihor sunt înregistrate oficial în evidenţele DSP 80 cazuri SIDA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON