URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2018, 15:02

Diferenţa dintre bullying-ul fizic şi cel intelectual

Diferenţa dintre bullying-ul fizic şi cel intelectual foto generic, www.totuldespremame.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.

Bullying-ul are şi diferite forme. Dacă raportul e de 1:1 atunci vorbim de bullying clasic. Dacă mai multe persoane participă activ în procesul de bullying asupra unei alte persoane vorbim deja de "mobbing" (din englezescul "mob" care înseamnă "ceată", "haită"). Nu în ultimul rând, bullyingul nu se manifestă doar prin intermediul forţei fizice, cu o persoană şicanând pe alta cu împinsături sau lovituri mai mult sau mai puţin dure. Bullying-ul poate fi şi la nivel psihologic, cu mai multe persoane ridiculizând-o pe o alta, subtil sau direct, minimalizând verbal sau prin acţiuni capabilităţile acesteia, caracteristicile, personalitatea, realizările, modul de a vorbi, modul de a se îmbrăca. Nu în ultimul rând, bullying-ul poate fi şi de ordin intelectual.

Vorbim de bullying intelectual atunci când o persoană bine dotată intelectual, cu un IQ peste medie şi/sau cunoştinţe solide într-unul sau mai multe domenii se foloseşte de aceste caracteristici pentru a-i face pe ceilalţi să se facă inferiori. Avem o cultură capitalistă, bazată pe meritocraţie. Dacă în şcoală şi liceu forţa fizică domină ca formă de exprimare a bullying-ului, după intrarea în viaţa de adult, oamenii învaţă treptat că simpla forţă fizică drept atribut nu este îndestulătoare în societatea de astăzi şi că un salariu bun, o poziţie socială valoroasă, găsirea unui partener potrivit şi rezolvarea de probleme ţin într-o mai mare măsură de intelect şi nu de constituţia fizică a persoanei.

Aşa se face că după intrarea în viaţa de adult, unii dintre cei mai dotaţi intelectual compensează pentru un eventual abuz similar la nivel fizic suferit în copilărie sau adolescenţă dominându-i pe cei cu IQ mai mic.

Un bully intelectual se va folosi de neologisme şi propoziţii arogante în discuţiile cu interlocutorii pentru a le demonstra superioritatea lingvistică. Se vor folosi de cunoştinţele lor şi superioritatea intelectuală pentru a duce discuţiile pe un teren pe care îl stăpânesc perfect şi-şi vor distruge adversarii cuvânt cu cuvânt. A-i face pe alţii să se simtă inferiori le provoacă plăcere şi denotă un oarecare grad de narcisim (deşi nu toţi cei dotaţi intelectual sunt narcisişti ori fac uz de asemenea tehnici).

Prin comparaţie, bullying-ul fizic se limitează la bruscări ale persoanei, bătăi, ciupituri, tras de păr - orice se manifestă prin contact fizic direct. Cel psihic, din categoria căruia face şi bullying-ul intelectual, face uz de tehnici de presiune psihologică, cu agresorul aplicând presiune asupra unor subiecte despre care ştie sau intuieşte că îl deranjează pe celălalt. Un bully intelectual găseşte plăcere în a se juca cu oamenii şi a-i face să se îndoiască de ei înşişi. Nu vor rata ocazia de a-şi declara superioritatea intelectuală, uneori într-un mod pasiv-agresiv sau difuz, îndeajuns încât să poată să nege atacul evident dacă sunt confruntaţi. Ideea din spatele bullying-ului intelectual este că "dacă pot să te domin pe plan intelectual asta mă face mai bun ca tine şi - implicit - tu eşti mai slab ca mine".

Este important de menţionat faptul că un bully intelectual nu întotdeauna acţionează în cunoştinţă de cauză. Uneori reacţia de agresiune, ironia, sarcasmul şi ridiculizările sunt o urmare a unui tratament defavorizant din trecut şi totodată un mecanism de coping pentru bully-ul intelectual. Acelaşi lucru se mulează şi pe bullying-ul fizic şi pe celelalte variante ale bullying-ului psihic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON