URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2010, 13:07

Despre faliment

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât criza economică a provocat falimentul a numeroase societăţi comerciale, am considerat că este util să prezint câteva aspecte generale legate de reglementarea falimentului în legislaţia românească.

Astfel, legea nr. 85/2006 privind insolvenţa reglementează modalităţile în care societăţile comerciale intră în procedura insolvenţei, care poate conduce fie la falimentul acestora, fie la reorganizare.

Potrivit legii, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile. Insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 30 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori.

Procedura insolvenţei poate fi deschisă fie la cererea creditorului (adică a unei societăţi căreia debitorul îi datorează anumite sume), fie la cererea debitorului (adică a societăţii în cauză). Toate procesele de insolvenţă se desfăşoară la tribunalul din judeţul în care debitorul îşi are sediul social.

În situaţia în care cererea de deschidere a procedurii este formulată de debitor, ea este soluţionată de urgenţă, adică în 5 zile de la înregistrarea ei la tribunal.

Creditorii pot formula cerere de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de o societate comercială debitoare în situaţia în care datoria acesteia depăşeşte 30.000 lei, iar scadenţa datoriei a fost depăşită cu mai mult de 30 de zile.

Prin hotărârea de deschidere a procedurii se desemnează un administrator judiciar, practician în insolvenţă, autorizat pentru exercitarea atribuţiilor legale atât în perioada de observaţie cât şi pe durata procedurii de reorganizare a societăţii.

În derularea procedurii insolvenţei, debitorul poate opta fie pentru intrarea în faliment, fie pentru o încercare de reorganizare a societăţii, pe baza unui plan de reorganizare aprobat de adunarea creditorilor şi de administratorul judiciar sub supravegherea judecătorului sindic.

Pe toată perioada reorganizării, în baza planului aprobat, administratorul judiciar conduce întreaga activitate, iar societatea este obligată, în raporturile cu terţii, să adauge numelui său expresia "societate în insolvenţă".

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON