URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2018, 17:01

Descoperire şoc! Termoficare Oradea, amendată de Garda de Mediu pentru că a folosit vechiul cazan pe gaz fără autorizație!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua centrală pe gaz a oraşului funcţionează ilegal! Termoficare Oradea a fost sancţionată marţea trecută de către Garda de Mediu cu 30.000 lei, pentru punerea în funcţiune a cazanului pe gaz preluat din vechiul CET, ca parte integrantă a noii instalaţii, fără existenţa actului de reglementare.

Ilegal, dar bănos

Conştientă că arzătoarele cazanului, vechi de 10 de ani, și cazanul, de 50 de ani, nu îndeplinesc standardele de mediu, conducerea Termoficare a evitat să facă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a acestuia, lucru nepermis de lege. Acesta este şi motivul pentru care comisarii de mediu au dispus, pe lângă amendă, şi oprirea cazanului până la intrarea în legalitate.

BIHOREANUL a aflat că, în ciuda interdicţiei, cazanul vechi a fost ţinut în continuare în funcţiune, întreaga săptămână, până duminică dimineaţă, când s-a oprit singur din cauza unei avarii.

Cazanul a fost păstrat în funcţiune fără autorizaţie din 2016 pentru că, spre deosebire de alte componente ale instalaţiei, produce simultan şi energie electrică, aducând venituri suplimentare societăţii. În ce priveşte partea nouă a centralei, aceasta deţine actul de reglementare din punct de vedere al mediului.

„Ne-am autosesizat din presă cu privire la faptul că acel cazan este în funcţiune şi am constatat că funcţionează fără a deţine autorizaţia integrată de mediu, lucru care este foarte grav, prin prisma obligaţiilor pe care le avem cu privire la prevenirea şi controlul poluării la instalaţiile mari de ardere”, a declarat Mihai Togor, comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor.

„Vom contesta”

Directorul Termoficare, Stănel Necula, a confirmat primirea sancţiunii, pe care societatea vrea să o conteste. „Amenda am plătit-o pentru pentru a beneficia de dreptul de a achita doar jumătate din minim, dar asta nu înseamnă o recunoaştere vinovăţiei. Vom contesta amenda în instanţă”, a afirmat directorul.

Fără a intra în detalii, Necula a spus că Termoficare a înaintat Gărzii de Mediu o notă de informare cu toate demersurile făcute pentru conformarea la standardele de mediu, inclusiv cu privire la comandarea unui studiu de fezabilitate menit să stabilească dacă vechiul cazan mai merită modernizat sau va fi înlocuit cu o a doua turbină pe gaz.

Potrivit declaraţiilor făcute în toamna anului trecut de viceprimarul Mircea Mălan, investiţia ar urma să fie făcută printr-un credit luat de Termoficare şi s-ar amortiza din vânzarea curentului electric produs. E foarte posibil ca angajaţii municipalităţii să nu fi demarat procedura de autorizare tocmai fiindcă ştiau că instalaţia nu corespunde condiţiilor de mediu şi au renunţat la ideea de a o moderniza, preferând înlocuirea ei cu una nouă.

Vechi dar profitabil

Actualul CET pe gaz al oraşului are în centru o turbină General Electric în valoare de 18,8 milioane euro, cu o capacitate de producţie de 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră.

Ţinut în funcţiune tot timpul anului, utilajul produce energie termică necesară vara pentru producţia de apă caldă, iar iarna pentru căldură, dar şi energie electrică pe care Termoficare o vinde, câştigând suplimentar şi din bonusul de cogenerare acordat de stat.

Toamna, când temperaturile coboară la 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul pe gaz preluat din vechiul CET, care produce electricitate şi furnizează oraşului energie termică de încă 70 MW pe oră.

Suplimentar, iarna sunt pornite, pe rând, încă două cazane cu apă fierbinte (CAF), fiecare cu o capacitate de câte 116 MW termic pe oră. Acestea sunt lăsate la urmă pentru că, producând doar apă fierbinte, sunt mai puţin rentabile decât turbina pe gaz şi cazanul pe gaz al vechiului CET.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Inconstientii !
Este bine ca s-a sesizat Garda de mediu, dar ar trebui sa faca la fel si alte autoritati ale statului, cum ar fi ISCIR-ul, de exemplu. Stie ISCIR-ul ca atat cazanul nr.1 vechi, cat si turbina 1 functioneaza fara autorizatie si ca au depasit cu mult durata lor de viata (orele de functionare) stabilita prin normative? Stie ISCIR-ul ca la cazanul 1 nu s-au mai facut reparatii la sistemul sub presiune al cazanului respectiv de ani si ani de zile? Asteptati sa se intample o tragedie si abia apoi sa luati masuri? Acolo, daca se intampla o avarie impoprtanta, s-ar putea sa moara oameni! Veti lua masuri dupa aceea?!
Postat 30 Ianuarie 2018, 00:19 de User anonimizat
ei ei
Vor da telefon la partid si se rezolva. Procedura e procedura. Nu poluarea e problema aici. De ce s-a pornit, asta e problema. Daca e nou si laudat de ce nu duce tot si mai este nevoie de epava ? Sau studiul.....nu a fost decat pentru 2 - 3 cartiere.....????? haaaaaaaaa...?
Postat 29 Ianuarie 2018, 18:50 de Christa
Daca iarna era iarna ... nici avionul nu ducea toti pasagerii !?!
Nu e prima amenda primita de Termificare SA pentru neconformitati cu legile ... si toti contribuabilii oradeni au platit pana acum !?! Ar fi timpul ca banii acestia sa fie achitati de catre incompetenti, din salariile uriase pe care si le-au stabilit singuri !?!
Postat 29 Ianuarie 2018, 17:41 de WinDos
Opere alese!
Bolojanul si braileanu care jupoaie oradenii de bani!Incompetenta,amatorism!Uraaa!Ce frumoasa e viata la oras n,est pas?
Postat 29 Ianuarie 2018, 17:23 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON