Noua centrală pe gaz a oraşului funcţionează ilegal! Termoficare Oradea a fost sancţionată marţea trecută de către Garda de Mediu cu 30.000 lei, pentru punerea în funcţiune a cazanului pe gaz preluat din vechiul CET, ca parte integrantă a noii instalaţii, fără existenţa actului de reglementare.
Ilegal, dar bănos
Conştientă că arzătoarele cazanului, vechi de 10 de ani, și cazanul, de 50 de ani, nu îndeplinesc standardele de mediu, conducerea Termoficare a evitat să facă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a acestuia, lucru nepermis de lege. Acesta este şi motivul pentru care comisarii de mediu au dispus, pe lângă amendă, şi oprirea cazanului până la intrarea în legalitate.
BIHOREANUL a aflat că, în ciuda interdicţiei, cazanul vechi a fost ţinut în continuare în funcţiune, întreaga săptămână, până duminică dimineaţă, când s-a oprit singur din cauza unei avarii.
Cazanul a fost păstrat în funcţiune fără autorizaţie din 2016 pentru că, spre deosebire de alte componente ale instalaţiei, produce simultan şi energie electrică, aducând venituri suplimentare societăţii. În ce priveşte partea nouă a centralei, aceasta deţine actul de reglementare din punct de vedere al mediului.
„Ne-am autosesizat din presă cu privire la faptul că acel cazan este în funcţiune şi am constatat că funcţionează fără a deţine autorizaţia integrată de mediu, lucru care este foarte grav, prin prisma obligaţiilor pe care le avem cu privire la prevenirea şi controlul poluării la instalaţiile mari de ardere”, a declarat Mihai Togor, comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor.
„Vom contesta”
Directorul Termoficare, Stănel Necula, a confirmat primirea sancţiunii, pe care societatea vrea să o conteste. „Amenda am plătit-o pentru pentru a beneficia de dreptul de a achita doar jumătate din minim, dar asta nu înseamnă o recunoaştere vinovăţiei. Vom contesta amenda în instanţă”, a afirmat directorul.
Fără a intra în detalii, Necula a spus că Termoficare a înaintat Gărzii de Mediu o notă de informare cu toate demersurile făcute pentru conformarea la standardele de mediu, inclusiv cu privire la comandarea unui studiu de fezabilitate menit să stabilească dacă vechiul cazan mai merită modernizat sau va fi înlocuit cu o a doua turbină pe gaz.
Potrivit declaraţiilor făcute în toamna anului trecut de viceprimarul Mircea Mălan, investiţia ar urma să fie făcută printr-un credit luat de Termoficare şi s-ar amortiza din vânzarea curentului electric produs. E foarte posibil ca angajaţii municipalităţii să nu fi demarat procedura de autorizare tocmai fiindcă ştiau că instalaţia nu corespunde condiţiilor de mediu şi au renunţat la ideea de a o moderniza, preferând înlocuirea ei cu una nouă.
Vechi dar profitabil
Actualul CET pe gaz al oraşului are în centru o turbină General Electric în valoare de 18,8 milioane euro, cu o capacitate de producţie de 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră.
Ţinut în funcţiune tot timpul anului, utilajul produce energie termică necesară vara pentru producţia de apă caldă, iar iarna pentru căldură, dar şi energie electrică pe care Termoficare o vinde, câştigând suplimentar şi din bonusul de cogenerare acordat de stat.
Toamna, când temperaturile coboară la 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul pe gaz preluat din vechiul CET, care produce electricitate şi furnizează oraşului energie termică de încă 70 MW pe oră.
Suplimentar, iarna sunt pornite, pe rând, încă două cazane cu apă fierbinte (CAF), fiecare cu o capacitate de câte 116 MW termic pe oră. Acestea sunt lăsate la urmă pentru că, producând doar apă fierbinte, sunt mai puţin rentabile decât turbina pe gaz şi cazanul pe gaz al vechiului CET.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.