URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2018, 17:01

Descoperire şoc! Termoficare Oradea, amendată de Garda de Mediu pentru că a folosit vechiul cazan pe gaz fără autorizație!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua centrală pe gaz a oraşului funcţionează ilegal! Termoficare Oradea a fost sancţionată marţea trecută de către Garda de Mediu cu 30.000 lei, pentru punerea în funcţiune a cazanului pe gaz preluat din vechiul CET, ca parte integrantă a noii instalaţii, fără existenţa actului de reglementare.

Ilegal, dar bănos

Conştientă că arzătoarele cazanului, vechi de 10 de ani, și cazanul, de 50 de ani, nu îndeplinesc standardele de mediu, conducerea Termoficare a evitat să facă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a acestuia, lucru nepermis de lege. Acesta este şi motivul pentru care comisarii de mediu au dispus, pe lângă amendă, şi oprirea cazanului până la intrarea în legalitate.

BIHOREANUL a aflat că, în ciuda interdicţiei, cazanul vechi a fost ţinut în continuare în funcţiune, întreaga săptămână, până duminică dimineaţă, când s-a oprit singur din cauza unei avarii.

Cazanul a fost păstrat în funcţiune fără autorizaţie din 2016 pentru că, spre deosebire de alte componente ale instalaţiei, produce simultan şi energie electrică, aducând venituri suplimentare societăţii. În ce priveşte partea nouă a centralei, aceasta deţine actul de reglementare din punct de vedere al mediului.

„Ne-am autosesizat din presă cu privire la faptul că acel cazan este în funcţiune şi am constatat că funcţionează fără a deţine autorizaţia integrată de mediu, lucru care este foarte grav, prin prisma obligaţiilor pe care le avem cu privire la prevenirea şi controlul poluării la instalaţiile mari de ardere”, a declarat Mihai Togor, comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor.

„Vom contesta”

Directorul Termoficare, Stănel Necula, a confirmat primirea sancţiunii, pe care societatea vrea să o conteste. „Amenda am plătit-o pentru pentru a beneficia de dreptul de a achita doar jumătate din minim, dar asta nu înseamnă o recunoaştere vinovăţiei. Vom contesta amenda în instanţă”, a afirmat directorul.

Fără a intra în detalii, Necula a spus că Termoficare a înaintat Gărzii de Mediu o notă de informare cu toate demersurile făcute pentru conformarea la standardele de mediu, inclusiv cu privire la comandarea unui studiu de fezabilitate menit să stabilească dacă vechiul cazan mai merită modernizat sau va fi înlocuit cu o a doua turbină pe gaz.

Potrivit declaraţiilor făcute în toamna anului trecut de viceprimarul Mircea Mălan, investiţia ar urma să fie făcută printr-un credit luat de Termoficare şi s-ar amortiza din vânzarea curentului electric produs. E foarte posibil ca angajaţii municipalităţii să nu fi demarat procedura de autorizare tocmai fiindcă ştiau că instalaţia nu corespunde condiţiilor de mediu şi au renunţat la ideea de a o moderniza, preferând înlocuirea ei cu una nouă.

Vechi dar profitabil

Actualul CET pe gaz al oraşului are în centru o turbină General Electric în valoare de 18,8 milioane euro, cu o capacitate de producţie de 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră.

Ţinut în funcţiune tot timpul anului, utilajul produce energie termică necesară vara pentru producţia de apă caldă, iar iarna pentru căldură, dar şi energie electrică pe care Termoficare o vinde, câştigând suplimentar şi din bonusul de cogenerare acordat de stat.

Toamna, când temperaturile coboară la 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul pe gaz preluat din vechiul CET, care produce electricitate şi furnizează oraşului energie termică de încă 70 MW pe oră.

Suplimentar, iarna sunt pornite, pe rând, încă două cazane cu apă fierbinte (CAF), fiecare cu o capacitate de câte 116 MW termic pe oră. Acestea sunt lăsate la urmă pentru că, producând doar apă fierbinte, sunt mai puţin rentabile decât turbina pe gaz şi cazanul pe gaz al vechiului CET.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Inconstientii !
Este bine ca s-a sesizat Garda de mediu, dar ar trebui sa faca la fel si alte autoritati ale statului, cum ar fi ISCIR-ul, de exemplu. Stie ISCIR-ul ca atat cazanul nr.1 vechi, cat si turbina 1 functioneaza fara autorizatie si ca au depasit cu mult durata lor de viata (orele de functionare) stabilita prin normative? Stie ISCIR-ul ca la cazanul 1 nu s-au mai facut reparatii la sistemul sub presiune al cazanului respectiv de ani si ani de zile? Asteptati sa se intample o tragedie si abia apoi sa luati masuri? Acolo, daca se intampla o avarie impoprtanta, s-ar putea sa moara oameni! Veti lua masuri dupa aceea?!
Postat 30 Ianuarie 2018, 00:19 de User anonimizat
ei ei
Vor da telefon la partid si se rezolva. Procedura e procedura. Nu poluarea e problema aici. De ce s-a pornit, asta e problema. Daca e nou si laudat de ce nu duce tot si mai este nevoie de epava ? Sau studiul.....nu a fost decat pentru 2 - 3 cartiere.....????? haaaaaaaaa...?
Postat 29 Ianuarie 2018, 18:50 de Christa
Daca iarna era iarna ... nici avionul nu ducea toti pasagerii !?!
Nu e prima amenda primita de Termificare SA pentru neconformitati cu legile ... si toti contribuabilii oradeni au platit pana acum !?! Ar fi timpul ca banii acestia sa fie achitati de catre incompetenti, din salariile uriase pe care si le-au stabilit singuri !?!
Postat 29 Ianuarie 2018, 17:41 de WinDos
Opere alese!
Bolojanul si braileanu care jupoaie oradenii de bani!Incompetenta,amatorism!Uraaa!Ce frumoasa e viata la oras n,est pas?
Postat 29 Ianuarie 2018, 17:23 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON