URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2023, 10:58

De unde vin studenții Universității din Oradea: Un sfert dintre ei sunt din alte județe ale României, alții din țări îndepărtate, ca Haiti sau Thailanda

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La debutul anului universitar 2023-2024, rectorul Constantin Bungău a anunțat că una dintre prioritățile Universității din Oradea (UO) este internaționalizarea, care presupune atât ca tinerii bihoreni să facă stagii de pregătire în străinătate, dar și ca tineri din afara României să fie atrași de instituția academică din orașul de pe Crișul Repede.

BIHOREANUL a vrut să afle câți dintre studenții UO admiși în acest an sunt bihoreni și câți vin aici din afara județului ori din afara țării. Datele furnizate de UO arată că o treime dintre studenții admiși în cele 15 facultăți orădene, la studii de licență, masterat și doctorat, sunt din afara Bihorului.

De la Sălaj la Constanța

Din cei 5.899 de studenții pe care Universitatea orădeană îi are în primul an de studiu, 5.556 provin din România, iar 343 sunt cetățeni străini, din spațiul Uniunii Europene dar și din afara ei.

Firește, majoritatea bobocilor români sunt tineri bihoreni, 4.120 dintre ei - adică 75% dintre studenții cetățeni români - fiind domiciliați în acest județ.

Din afara Bihorului, cei mai mulți studenți s-au îndreptat către Universitatea din Oradea din Satu Mare (343 la număr), Sălaj (285), Maramureș (259). Din celelalte județe vecine cu Bihorul au mai venit câteva zeci de tineri: Arad – 72, Alba – 56, Cluj – 74.

Facultățile orădene au atras și studenți din capătul țării, de pildă unul din Brăila, altul din Călărași sau 4 din Constanța. De asemenea, și din București provin câțiva tineri, 21 la număr, care au ales să studieze la Oradea.

Studenți exotici

Dintre cei 343 de străini admiși la Universitatea din Oradea, cei mai mulți, 153, sunt din Republica Moldova. Ei învață la diferite specializări, de la cele medicale la psihologie, marketing, inginerie, științe economice etc.

Din Ucraina, țară aflată în război cu Rusia, au devenit studenți în Oradea, în această toamnă, 7 tineri, iar 12 au venit în orașul de pe Crișul Repede din țara vecină Ungaria. Tinerii maghiari au optat pentru specializări precum Autovehicule Rutiere, Medicină, Psihologie, Drept sau Istorie Bisericească.

Universitatea din Oradea mai are studenți din Marea Britanie (6), Siria (22), Italia (4), Liban (13), India (9), Germania (4), Franța (6) sau Finlanda (17, toți studenți la Medicină).

În campusul studențesc orădean pot fi întâlniți, însă, și studenți din țări și îndepărtate de România. De pildă, un cetățean din Bolivia a ales să studieze la Oradea Relații Internaționale și Studii Europene, iar 7 studenți din Brazilia, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Republica Dominicană, Egipt și El Salvador au fost admiși la UO, dar deocamdată într-un an pregătitor, ceea ce înseamnă că învață limba română, pentru a putea începe studiile dorite.

Un cetățean din Haiti a optat tot pentru Oradea, însă pentru a-și face aici studiile doctorale, iar 4 persoane din Thailanda învață la Medicină. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON