Un teren de 6.700 de metri pătrați ar urma să fie alocat de Primăria Oradea Spitalului Județean pentru construirea centrului de logistică în care să fie amenajat depozitul farmaceutic, spălătoria și bucătăria unității.
„Lunar, se folosesc camioane de soluții perfuzabile”, spune managerul spitalului, convins că, prin achiziționarea materialelor sanitare în volume mai mari, unitatea și le va asigura la prețuri mai mici.
Costuri reduse
„Niciun război nu a fost pierdut din lipsă de soldați, ci din lipsă de gloanțe”, a spus managerul Spitalului Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp, în prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului, susținută miercuri, în care a prezentat informații despre intenția, anunțată încă din aprilie, de a construi un centru logistic medical, în care să funcționeze un depozit de materiale sanitare, dar și o spălătorie pentru lenjerie și o bucătărie.
În prezent, a spus Carp, spitalul nu are un depozit, deși folosește cantități mari de materiale, astfel că acestea sunt livrate, în funcție de tipul lor, zilnic ori săptămânal, astfel că o parte dintre ele sunt depozitate inclusiv pe holurile celor șapte clădiri. „Lunar se folosesc camioane de soluții perfuzabile”, a exemplificat managerul, adăugând, de asemenea, că în viitorul depozit ar urma să fie stocate inclusiv sutele de dispozitive folosite în pandemie pentru bolnavii care aveau nevoie de aport suplimentar de oxigen, dar mai ales medicamente și consumabile, de la pansamente până la soluții.
Tocmai pentru că spitalul, cel mai mare din România, cu peste 2.000 de paturi în prezent, are nevoie de cantități mari de materiale, viitorul centru logistic va semăna cu cele comerciale, fiind prevăzut cu rampe pentru încărcare și descărcare a camioanelor, așa încât operațiunile să fie rapide.
Pe de altă parte, Carp a precizat că în viitorul centru logistic va funcționa și bucătăria unității, în condițiile în care, în prezent, hrana bolnavilor internați în clădirile din strada Coposu și Izvorului este asigurată prin firme de catering, precum și spălătoria, în prezent acest serviciu fiind furnizat de o firmă din oraș. Așadar, după punerea în funcțiune a centrului se estimează o scădere a costurilor.
Cu finanțare externă
Potrivit spuselor managerului, terenul necesar pentru construirea centrului logistic are o suprafață de 6.700 metri pătrați, aflându-se în proprietatea orașului, astfel că Primăria urmează să-l transfere în administrarea spitalului. În ce privește amplasamentul, Carp a spus că „99% este un teren dincolo de calea ferată din Ioșia Nord, spre drumul de legătură dintre oraș și autostradă”.
„Avem promisiuni ferme de finanțare”, a mai spus dr. Carp, fără a da detalii nici privind sursa banilor necesari, nici valoarea investiției, ci doar precizând că a început să se lucreze la un studiu de fezabilitate care va fi finalizat în aproximativ o lună și jumătate.
Cel mai probabil, însă, spitalul vizează o finanțare externă nerambursabilă, prin PNRR, managerul afirmând că viitorul centru va fi o „clădire verde”. El a spus doar că utilajele pentru bucătărie, de exemplu, vor fi „foarte economicoase, căldura degajată la prepararea hranei să fie recuperată și folosită pentru uscarea veselei”. Carp a afirmat că o linie completă de asemenea utilaje pentru bucătărie ar costa circa 1,5 milioane euro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.