URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2022, 11:01

Cum va arăta și unde va fi construit centrul logistic al spitalelor orădene, cu depozit farmaceutic, spălătorie și bucătărie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un teren de 6.700 de metri pătrați ar urma să fie alocat de Primăria Oradea Spitalului Județean pentru construirea centrului de logistică în care să fie amenajat depozitul farmaceutic, spălătoria și bucătăria unității.

„Lunar, se folosesc camioane de soluții perfuzabile”, spune managerul spitalului, convins că, prin achiziționarea materialelor sanitare în volume mai mari, unitatea și le va asigura la prețuri mai mici.

Costuri reduse

„Niciun război nu a fost pierdut din lipsă de soldați, ci din lipsă de gloanțe”, a spus managerul Spitalului Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp, în prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului, susținută miercuri, în care a prezentat informații despre intenția, anunțată încă din aprilie, de a construi un centru logistic medical, în care să funcționeze un depozit de materiale sanitare, dar și o spălătorie pentru lenjerie și o bucătărie.

În prezent, a spus Carp, spitalul nu are un depozit, deși folosește cantități mari de materiale, astfel că acestea sunt livrate, în funcție de tipul lor, zilnic ori săptămânal, astfel că o parte dintre ele sunt depozitate inclusiv pe holurile celor șapte clădiri. „Lunar se folosesc camioane de soluții perfuzabile”, a exemplificat managerul, adăugând, de asemenea, că în viitorul depozit ar urma să fie stocate inclusiv sutele de dispozitive folosite în pandemie pentru bolnavii care aveau nevoie de aport suplimentar de oxigen, dar mai ales medicamente și consumabile, de la pansamente până la soluții.

Tocmai pentru că spitalul, cel mai mare din România, cu peste 2.000 de paturi în prezent, are nevoie de cantități mari de materiale, viitorul centru logistic va semăna cu cele comerciale, fiind prevăzut cu rampe pentru încărcare și descărcare a camioanelor, așa încât operațiunile să fie rapide.

Pe de altă parte, Carp a precizat că în viitorul centru logistic va funcționa și bucătăria unității, în condițiile în care, în prezent, hrana bolnavilor internați în clădirile din strada Coposu și Izvorului este asigurată prin firme de catering, precum și spălătoria, în prezent acest serviciu fiind furnizat de o firmă din oraș. Așadar, după punerea în funcțiune a centrului se estimează o scădere a costurilor.

Cu finanțare externă

Potrivit spuselor managerului, terenul necesar pentru construirea centrului logistic are o suprafață de 6.700 metri pătrați, aflându-se în proprietatea orașului, astfel că Primăria urmează să-l transfere în administrarea spitalului. În ce privește amplasamentul, Carp a spus că „99% este un teren dincolo de calea ferată din Ioșia Nord, spre drumul de legătură dintre oraș și autostradă”.

„Avem promisiuni ferme de finanțare”, a mai spus dr. Carp, fără a da detalii nici privind sursa banilor necesari, nici valoarea investiției, ci doar precizând că a început să se lucreze la un studiu de fezabilitate care va fi finalizat în aproximativ o lună și jumătate.

Cel mai probabil, însă, spitalul vizează o finanțare externă nerambursabilă, prin PNRR, managerul afirmând că viitorul centru va fi o „clădire verde”. El a spus doar că utilajele pentru bucătărie, de exemplu, vor fi „foarte economicoase, căldura degajată la prepararea hranei să fie recuperată și folosită pentru uscarea veselei”. Carp a afirmat că o linie completă de asemenea utilaje pentru bucătărie ar costa circa 1,5 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hop a apărut și KP
Sa ne spună ca nu e bine ca se face, nici spital nu e bine ca se face.
Postat 07 Octombrie 2022, 23:48 de Sandu2100
Inteligența edililor e fără margini și dă pe dinafară.
Vor să construiască un centru care să asigure sistemului medical local mâncarea, medicamentele și tot ce ține de aprovizionarea cu materiale necesare zilnic. Unde? În afara orașului, la naiba-n praznic ca să se simtă eventualele blocaje în trafic. Și pentru că ei sunt deștepți de bubuie planeta ... vor totodată să construiască un spital de boli infecțioase în centrul orașului.
Postat 07 Octombrie 2022, 20:45 de KP
o noua
O noua cantina a poporului....bugetar. Ce o sa care ce au nevoie de 4 rampe pentru TIR? Inbelsugate vor fi mesele, frigiderele, congelatorele sefimii bugetare din Oradea, de la vladica pana la opinca fiecare o sa aiba ceve de ciugulit, ca la parlament cu meniu de 7 lei(3 feluri). Asta ca sa nu spuneti ca nu v-am prevenit! Parca si stiu cine o sa fie seful la complex! unul cu vechime in sistem si stiinta in manareala!
Postat 07 Octombrie 2022, 11:37 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON