URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2020, 14:35

Cum s-a trezit un orădean cu dosar penal după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine. Deşi găsit cu alcoolemie „0” în sânge, tânărul aşteaptă de 5 săptămâni să-şi recapete permisul

Cum s-a trezit un orădean cu dosar penal după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine. Deşi găsit cu alcoolemie „0” în sânge, tânărul aşteaptă de 5 săptămâni să-şi recapete permisul foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Păţanie mai puţin obişnuită a unui tânăr orădean care, luna trecută, s-a ales cu dosar penal pentru alcool la volan, după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine. Deşi cele două analize de sânge au indicat o alcoolemie „0", adică nu pusese picătură de alcool în gură, persmisul de conducere i-a fost „sechestrat” mai bine de 5 săptămâni.

„Mergeam la serviciu, dimineaţa la 7, şi înainte să ies din casă m-am clătit cu apă de gură Listerine”, a povestit Alex Stîngu pentru BIHOREANUL.

Cinci minute mai târziu, la volanul maşinii fiind, l-a oprit un echipaj al Poliţiei Rutiere, iar unul dintre agenţi l-a pus să sufle şi în etilotest, aparatul indicând o alcoolemie de 0,52 în aerul expirat, adică peste 0,4 mg/litru alcool pur în aerul expirat, limita peste care constituie infracţiune.

Ca atare, Stîngu s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar permisul de conducere i-a fost reţinut.

Tânărul a fost dus, tot atunci, şi la analize de sânge, care, însă, au indicat la ambele probe zero, adică faptul că nu băuse.

„Deşi mi s-a spus că îmi va fi restituit în momentul în care vor veni rezultatele probelor, nu l-am primit nici acum, după mai bine de 5 săptămâni”, a spus Stîngu.

Cert este că, vineri, la scurt timp BIHOREANUL a solicitat explicaţii despre caz Poliţiei Bihor, tânărul şofer a primit pe mail ordonanţa de clasare a dosarului penal deschis pe numele lui şi un ofiţer l-a sunat să se prezinte, sâmbătă, la sediul unităţii ca să lase documentul pentru ca luni să-i poată returna permisul „sechestrat”. 

De ce nu s-a mișcat nimic până acum? În asemenea cazuri, permisele de conducere se restituie de polițistul rutier abia după ordonanța de clasare emisă de procurori. Sursele BIHOREANULUI spun că dosarul a zăcut, pur și simplu, într-un sertar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, ordonanța de clasare fiind emisă abia după întrebările jurnaliștilor.

“E ireal cum autoritățile acționează în cazuri de acest gen. Oamenii trebuie să ştie că pot păţi astfel de lucruri”, zice orădeanul. 

Nu este, însă, singurul păţit. BIHOREANUL a prezentat, recent, cazul unui şofer care a fost amendat pentru că aparatul a indicat o alcoolemie de 0,05 în aer, deşi mâncase doar câteva bomboane cu lichior.

Problema este că în România nu există nicio procedură care să permită soluţionarea unor astfel de probleme, păţiţii fiind „vârâţi” în aceeaşi oală cu şoferii prinşi băuţi la volan, după cum a explicat avocatul Ionuţ Iştoc, care a sesizat problema Curţii Constituţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
Asta pentru ca esti prea prost sa-l intelegi grigoras.
Postat 11 August 2020, 00:57 de DanD
!!!!
@dand,,,idiot comentariu!
Postat 09 August 2020, 04:51 de grigore
Dentistul
Pe apa de gura Listerine scrie pe spate asa : "INGREDIENTS : Aqua, Alcohol, Sorbitol, ...etc". Atunci cum, doamna Laura Gal, folositi expresia "adică nu pusese picătură de alcool în gură"? Oare nu folositi apa de gura? Se gaseste si fara alcool, apa de gura. E normal ca aparatele alea inregistreaza alcool...si daca ma clatesc cu palinca inainte de a urca la volan dar nu inghit nici un mililitru, aparatul va inregistra alcool pentru ca imi ramane in gura. La testul in sange, normal, voi avea 0...e acelasi lucru si aici. Iar pt acest domn Alex... "oamenii trebuie sa stie ca pot pati acest lucru"...adica ce, sa ma dau cu alcool in gura si sa am asteptarea ca aparatele care masoara alcoolemia sa nu-l simta? Sau ce ar trebui sa stim?
Postat 07 August 2020, 14:57 de DanD
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON