URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2023, 20:18

Cum a reușit Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd să crească rata de promovare la bacalaureat

Cum a reușit Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd să crească rata de promovare la bacalaureat Sursa foto: Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Aleșd / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleşd se învaţă mai bine. Cu prilejul finalizării unui proiect finanţat de Ministerul Educaţiei şi care a avut în prim-plan pregătirea elevilor pentru examenele naţionale, profesorii au anunţat că, în ultimii doi ani, procentul de promovare a bacalaureatului a crescut, în rândul absolvenţilor din acest colegiu, cu 10%.

Concret, în vară, 76,7% dintre absolvenţii colegiului au promovat examenul, în timp ce în sesiunea din 2021 procentul era de 66%. 

Performanţa se datorează pregătirii suplimentare la care elevii au participat, în cadrul proiectului "Pregătire, implicare, calitate", finanţat între anii 2018 şi 2023 prin schema de granturi ROSE a Ministerului Educaţiei şi închis luni, printr-o masă rotundă anume organizată de Colegiul "Alexandru Roman". 

Obiectivul declarat al proiectului în valoare totală de 451.290 de lei, conform unui comunicat de presă al unităţii de învăţământ, a fost "creşterea calităţii serviciilor educaţionale pentru asigurarea progresului şcolar al elevilor de liceu, în vederea menţinerii unei rate ridicate a procesului de absolvire, de participare şi promovare a examenului de bacalaureat".

Potrivit profesoarei Melania Joldea (foto jos), care a coordonat proiectul alături de colegele Tatiana Moţi şi Anca Toderaş, orele de pregătire suplimentară şi remedială s-au ţinut la disciplinele cerute pentru examenul de bacalaureat de către profesorii Şarlota Băican, Ana Mihaela Cadleţ, Monica Cuciula, Carmen Dios, Mădălina Marian (limba şi literatura română), Monica Moisin, Lidia Ciucle, Laura Strugar (matematică), Eva-Gabriella Osvath Szabo (biologie), Anca Toderaş (istorie), Iulia Ciucurescu (geografie), Dorina Venter (chimie), Melania Joldea (fizică), Angela Faur (consiliere şi orientare).

De asemenea, în acelaşi proiect, şcoala a achiziţionat echipamente precum laptopuri, imprimante, camere video de supraveghere şi table inteligente, astfel încât elevii să aibă condiţii moderne pentru învăţare.

O fostă elevă implicată direct în proiect a apreciat activităţile desfăşurate. "Orele de pregătire suplimentară m-au ajutat pe mine şi pe colegii mei să trecem la un alt nivel prin repetarea organizată a materiei pentru bacalaureat", a spus Carla Todoş, acum studentă la psihologie.

Directoarea şcolii, Monica Moisin, a anunţat că îşi doreşte să continue acest proiect prin realizarea unei platforme educaţionale şi dotarea unui laborator inteligent. "Acest proiect a fost o mare oportunitate pentru elevii şcolii şi pentru cadrele didactice. Astfel de activităţi pot constitui o călătorie educaţională de neegalat bazată pe performanţă", a spus directoarea.

Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education Project - ROSE) este un proiect al Ministerului Educaţiei început în 2015, când România a accesat un credit de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 200 de milioane de euro pentru a reduce abandonul şcolar şi a creşte rata de promovare în şcoli. Programul este implementat de către Unitatea de Management Proiecte cu Finanţare Externă (UMPFE) din cadrul Ministerului Educaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@autorule!
"Cum a reușit Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd să crească promovabilitatea la bacalaureat" Iar incepem cu promovabilitatea? Sa incep iar sa explic ca promovabili sunt toti cei care se prezinta la un examen? La orice examen. Adica 100%. Dar cei promovati sunt X%. Ca sa pricepi si tu, rata de promovare a crescut, daca a crescut, nu promovabilitatea. Tu cate clase ai promovat?
Postat 19 Decembrie 2023, 22:35 de Biggie
Ok.
Bravo lor. Sa vedem anul viitor daca mentine procentul. Succes tuturor in continuare.
Postat 19 Decembrie 2023, 22:23 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON