URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2018, 12:41

Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)

Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO) (foto: Digi24 Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grindina de mari dimensiuni care a căzut la începutul săptămânii, mai precis marţi, peste mai multe localităţi din Bihor a lăsat în urmă pagube însemnate, bucăţile de gheaţă spărgând acoperişuri, avariind maşini şi distrugând numeroase culturi agricole, potrivit Digi 24 Oradea.

Producătorii spun că au avut pagube de zeci de mii de euro, cultura de rapiţă a fost compromisă total, iar mai multe solarii au fost perforate sau puse la pământ.

Marcel Maxim este unul dintre cei mai afectaţi agricultori din Satu Nou. Omul le-a spus reporterilor de la Digi 24 că bucăţi de gheaţă cum n-a mai văzut până atunci au căzut preţ de câteva minute. I-au distrus toate cele 10 solarii, i-au avariat maşinile din curte şi i-au spart panourile solare. "Estimăm zeci de mii de euro, maşinile, solariile toate, foliile, numai foliile valorează 400 de milioane de lei vechi şi sunt toate ciuruite. Culturile au pierdut, ce să zic - 20% din producţie e pierdută", a spus agricultorul.

Un alt localnic a fost surprins de grindină chiar în sera de flori. S-a ales cu vânătâi, dar şi cu pagube materiale. Omul a spus că l-a lovit grindina în ceafă şi i-a lăsat urme pe corp. Ba mai mult, pagubele la solarii i-au fost estimate la 4.000 de lei.

Şi culturile de rapiţă din satul Hodoş au fost distruse de grindină, cu doar câteva zile înainte de recoltare.

Potrivit lui Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor, toate culturile de rapiţă din zonele în care au căzut grindină au fost compromise 100%. Localităţile afectate de căderile de gheaţă au fost Biharia, Satu Nou, Hodoş, Tămăşeu şi Sălard, notează Digi 24 Oradea. Suprafaţa afectată este de sute de hectare. Pe lângă rapiţă şi solariile în sine, au fost afectate şi tomatele din solarii.

"Din păcate se pare cã nici nu mai merită să intre combinele în lan, pierderea este totală. După discuţia avută cu ministrul Petre Daea vom centraliza situaţia la nivelul Ministerului Agriculturii, după care aşteptăm să vedem dacă vor primi despăgubiri aceşti fermieri", a afirmat Nicolae Hodişan.

Vezi imagini cu pagubele lăsate de grindină, în reportajul Digi 24 Oradea: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON