URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2022, 18:45

Cu măsură: Românii care locuiesc la bloc trebuie să-și monteze contoare sau repartitoare

Cu măsură: Românii care locuiesc la bloc trebuie să-și monteze contoare sau repartitoare (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A intrat în vigoare ordonanța care le impune românilor care locuiesc la bloc și sunt legați la sistemul public de termoficare să își monteze contoare individuale pentru energie termică. Termenul maxim pentru instalarea acestora este 31 decembrie 2022, potrivit ordonanței publicate în Monitorul Oficial.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în textul ordonanței.

Conform OUG nr. 130 din 29 septembrie 2022, pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, „în cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

De asemenea, persoanele care au deja montate repartitoare care nu pot fi citite de la distanță trebuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2027. De la prevederea din urmă există o excepție, și anume dacă „asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”. 

Potrivit Digi24, aceste măsuri, incluse în Planul Naţional Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice, ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2021, însă au fost amânate. 

În 2021, BIHOREANUL scria că, în Oradea, din circa 68.000 de apartamente la bloc, circa 6.000 (cele construite mai recent) au contoare, iar circa 8.000, mai vechi, au repartitoare de costuri. Astfel, zeci de mii de apartamente vor trebui să se alinieze noii legi în vigoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@TanarSiNelinistit, @and020
Eu nu ma bag între voi, am treabă doar cu @KP
Postat 08 Octombrie 2022, 02:06 de Sandu2100
and020
asa-i, legea este scrisa prost pe alocuri... exprimarea e nefericita in unele formulari... dar de inteles se intelege ce vrea sa zica daca ai creier si stii cum se foloseste... dar unii nu inteleg. *)(*
Postat 07 Octombrie 2022, 22:14 de TanarSiNelinistit
CFlorin (Florinel pentru preteni)
prostii care nu-s capabili ca citeasca o propozitie mai lunga dar comenteaza public trebuie batjocoriti tot in public altfel li se urca la cap si se cred destepti.... iar tu nu faci exceptie (''cu altă destinație decât cea de locuit, asa parca scrie in lege, dar voi scoateti in evidenta doar ce vreti voi!'')... Ti-am pus fraza integrala din OUG si nici atunci nu ai recunoscut ca ai gresit... Deci tot prost esti. Mai bine citeste ce poti intelege si nu mai comenta!
Postat 07 Octombrie 2022, 22:10 de TanarSiNelinistit
Legea e scrisă cu picioarele
Legea e scrisă cu picioarele ca de obicei. Nu e foarte clar dacă se referă la fiecare apartament care e sau nu locuință sau doar la spațiile comerciale. Din punctul meu de vedere se referă doar la spații comerciale. Dacă se referea la locuințe trebuia scris "fiecare apartament de locuit precum și orice spațiu cu altă destinație decât cea de locuit." sau "fiecare apartament indiferent că are sau nu destinația de locuit" Trăiască Barlamentul!
Postat 07 Octombrie 2022, 12:45 de and020
În "România Inteligentă" doar proștii fac legi.
Repartitoarele nu măsoară energia calorică în mod corect. Dacă aduni consumurile tuturor apartamentelor și pui valoarea rezultată lângă măsurătoarea contorului general pe tot blocul ... niciodată nu va da aceeași cantitate. Repartitoarele sunt bune doar ca să "repartizeze" consumurile pe apartamente, astfel încât fiecare să aibă un anume procent din total. Pe de altă parte, facturile se emit pentru contorul principal, raportat la "∆T" care înseamnă, la nivel de Gcal, diferența termică între tur și retur. Iar asta înseamnă cea mai mare păcăleală făcută de către furnizori. Nu în ultimul rând, comercializarea de repartitoare este o afacere "liberal-socio-democrată", în care se regăsesc la vârf niște șmecheri de așa-ziși politicieni din câteva ministere.
Postat 07 Octombrie 2022, 09:37 de KP
TanarSiNelinistit
urmaresc de ceva vreme comentariile tale si am obs un lucru: tu daca nu jignesti sau nu te baji in seama, nu esti sanatos, oricum nu esti! Tine minte un lucru de la mine: un numar inmultit cu 0, tot 0 iti da, oricat de smecher ar fi numarul acela!
Postat 07 Octombrie 2022, 08:52 de CFlorin
Din ORDONANTA DE URGENTA nr. 130 din 29 Septembrie 2022
(5) În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
Postat 07 Octombrie 2022, 01:45 de TanarSiNelinistit
Iertati-l pe CFlorin!
Iertati-l pe CFlorin, pentru el sint prea multe litere de citit si a obosit: "...este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit." Acum ai inteles, Florinel??
Postat 07 Octombrie 2022, 01:33 de TanarSiNelinistit
cu altă destinație decât cea de locuit
cu altă destinație decât cea de locuit, asa parca scrie in lege, dar voi scoateti in evidenta doar ce vreti voi!
Postat 06 Octombrie 2022, 22:56 de CFlorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON