URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2021, 18:16

Coaliţia Rogerius cere parlamentarilor bihoreni să modifice "de urgenţă" legislaţia care obligă la montarea de repartitoare. Vezi argumentele!

Coaliţia Rogerius cere parlamentarilor bihoreni să modifice 'de urgenţă' legislaţia care obligă la montarea de repartitoare. Vezi argumentele! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coaliţia Rogerius, organizaţie civică orădeană care reuneşte mai multe asociaţii de proprietari, a cerut parlamentarilor bihoreni să modifice "de urgenţă" legislaţia care obligă la montarea de repartitoare de costuri în apartamente.

"Renunţaţi la repartitoare!"

Reprezentanţii organizaţiei au susţinut că dezavantajele provocate de repartitoare întrec avantajele pe care le aduc.

"Gruparea civică orădeană Coaliţia Rogerius a transmis grupurilor parlamentare PNL, PSD, UDMR şi USR-PLUS o adresă prin care cerem modificarea de urgenţă a legislaţiei privind obligativitatea montării repartitoarelor în apartamente. Pagubele pe care le va produce aceasta sunt mult mai mari decât beneficiile, cel puţin pentru majoritatea populaţiei ţării....", a transmis luni presei Ioan Horvath, membru fondator al organizaţiei.

Horvath a arătat adoptarea normativului care obligă la montarea de repartitoare la sfârşitul sesiunii parlamentare din 2020-2021 a fost "una fără vreo consultare reală, dat fiind faptul că toate asocierile ce includ asociaţii de proprietari sunt împotriva acestui demers".

Repartitoarele "cu" costuri

Reprezentanţii Coaliţiei Rogerius au cerut parlamentarilor PNL, PSD, UDMR şi USR-PLUS ca, odată cu deschiderea sesiunii parlamentare, să revină asupra modificărilor făcute la Legea energiei conform cărora proprietarii de apartamente din condomenii sunt obligaţi să îşi monteze pe calorifere repartitoare de costuri până la sfârşitul acestui an.

"Trebuie să ţineţi cont că, în fapt, sunt la bază câteva elemente de ordin obiectiv la care măcar în ultima sută de metri ar fi bine să reflectaţi", au transmis reprezentanţii organizaţiei.

Printre argumentele Coaliţiei Rogerius se numără faptul că "încălzirea neuniformă a unui bloc (n.r. în momentul în care proprietarul închide un calorifer dotat cu repartitor de costuri) este un factor de degradare a imobilului", iar achiziţionarea şi mentenanţa repartitoarelor de costuri "generează multe cheltuieli noi, inutile, printre care taxa de citire".

"Vor plăti dublu!"

Protestatarii au mai reclamat faptul că montarea de repartitoare de costuri duce la "expunerea totală a cetăţenilor (consumatorilor) la mâna unui prestator / cititor, fără să aibă siguranţă/control cu privire la veridicitatea facturii".

De asemenea, Coaliţia Rogerius aduce în discuție posibilitatea ca unii proprietarii de apartamente să îşi închidă caloriferele, lucru ce va duce la răcirea pereţilor și va genera situaţii absurde. "Cei care sunt nevoiţi să folosească încălzirea în standard normal de 22- 24 grade Celsius în apartament vor plăti dublu faţă de cei care nu domiciliază permanent, sau domiciliază până la jumătatea zilei, având apartament cu altă destinaţie".

După cum BIHOREANUL a mai scris, Legea 196 din 2021 prevede sancţiuni între 500 şi 1.000 lei pentru proprietarii care nu îşi montează repartitoare pe calorifere până la 31 decembrie 2021.

Normativul a intrat în vigoare în ciuda faptului că specialiştii în domeniu au avertizat că termenul de conformare este extrem de restrâns. Spre exemplu, din cele 68.000 de apartamente din Oradea, doar 6.000 construite recent au contoare, iar circa 8.000, mai vechi, au repartitoare de costuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Rugam parlamentarii sa lase legea asa cum este
Rugăm parlamentarii să lase legea așa cum este. Marea majoritate a blocurilor din Oradea sun contorizate (contoare sau repartitoare). Rugam parlamentarii sa nu țină seama de câteva persoane care alcătuiesc așa zisa coaliție Rogerius. Rugăm parlamentarii să ne dea posibilitatea să trăim civilizat, SĂ AVEM POSIBILTATEA SĂ REDUCEM CĂLDURA ATUNCI CÎND NU SUNTEM ACASĂ, ATUNCI CÎND NU FOLOSIM UNELE CAMERE ALE LOCUINȚEI (PE TIMPUL NOPȚII DE EXEMPLU), etc. Este un act de normalitate, de civilizație, să nu risipești resursele energetice ale mediului în care trăim, să ai posibiltatea să contribui la aceasta. Blocurile noi se construiesc contorizate. Noi, cei din blocurile vechi, de ce trebuie să fim discriminați și să nu avem posibilitatea să folosim atâta energie termică cât avem nevoie, cât dorim să consumăm astfel încât să nu risipim ?
Postat 08 Septembrie 2021, 06:14 de Anuta
dap
contoarelor de apa le mai gasesc rostul(nu si cand contorizeaza apa maro sau apa rece in contorul de apa calda). Insa repartitoarele de costuri sunt o porcarie, o teapa universala. Sunt niste instrumente imprecise care genereaza aberatii, sunt foarte usor de pacalit si au cost lunar... ca pana la urma doar sa-ti spuna intr-un mod mai aleatoriu ca datul cu banul cum se distribuie costurile facturii pe scara(care sunt aceleasi cu sau fara contoare). Le am de 10-15 ani, am regretat din ziua in care s-au instalat. in atatia ani de banii cheltuiti cu contoarele si citirea lor se anvelopa termic blocul!
Postat 07 Septembrie 2021, 14:41 de nihil
Cu cine vom incheia contract ?
Cu cine vom incheia contract pentru citirea repartitoarelor ? Cei care au montate repartitoarele, in blocurile vechi ?
Postat 06 Septembrie 2021, 20:14 de OldBoy
O sugestie
Scrieti-i inginerului cupsa, poate vrea sa-si mai spele din pacate! P.S. El e initiatorul modificarii legislative prin care birtinezul va poate darama/expropria imobilele!
Postat 06 Septembrie 2021, 19:12 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON