URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2017, 16:10

Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţa ordinară a lunii decembrie a fost precedată,la Consiliul Judeţean Bihor, de recitaluri de colinde interpretate în Sala Mare, unde a fost decorat şi un brad.

Şefilor CJ Bihor, prefectului Ioan Mihaiu şi consilierilor judeţeni le-au colindat copiii şcolii din Bulz, îmbrăcaţi în port tradiţional, elevii şcolii Szacsvay Imre, în maghiară, şi un grup de tineri de la Biserica Tabor din Oradea, care şi-au adus cu ei viorile şi o orgă. Colindătorii au fost răsplătiţi cu aplauze şi cu pachete cu dulciuri pregătite de Consiliul Judeţean.

Deşi au ascultat solemni colindele, aleşii au schimbat placa imediat ce a început şedinţa. La primul punct de pe ordinea de zi, cei 17 liberali au votat din nou împotriva validării PSD-istului Adrian Szatmari în funcţia de consilier judeţean în locul Anei Maria Tiron, dată afară din PSD.

Drept urmare, încă o dată, raportul de forţe din CJ Bihor a rămas de 17 (alianţa UDMR, PSD, ALDE) la 17 (PNL). Vicepreşedintele Ioan Mang i-a acuzat pe liberali că fac "un abuz" întrucât resping validarea PSD-istului din Salonta fără niciun temei, vrând doar să poată bloca în continuare activitatea CJ Bihor, "demers în care vă urez cât mai puţin succes".

În răspuns, consilierul liberal Dacian Foncea a susţinut că PNL nu-l validează pe Szatmari întrucât, în ianuarie, se va judeca recursul acţiunii în contencios înaintată de Ana Maria Tiron împotriva deciziei Instituţiei Prefectului de a o îndepărta din funcţia de consilier judeţean. "În aceste condiţii, la ora actuală acest post nu este eligibil", a spus Foncea.

Vrând să-şi arate din nou puterea, liberalii din CJ au respins fără explicaţii proiectul privind rectificarea bugetului Societăţii Pază şi Protecţie Bihor, precum şi proiectele privind modificarea organigramelor la Filarmonica de Stat şi Teatrul Szigligeti.

De asemenea, prin votul lor, consilierii liberali au respins - fără să spună de ce - numirea temporară a unui şef serviciu la Monitorul Oficial al judeţului Bihor, dar şi demararea procedurii de concurs pentru ocuparea acelei funcţii.

Cum raportul de forţe este egal, a rămas în aer şi nominalizarea unui consilier judeţean ca membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bihor. PSD l-a propus pe Ioan Gheorghe Ţara, iar PNL pe Ioan Câmpan. Amândoi au obţinut 17 voturi "pentru" şi 17 "împotrivă", aşa că numirea a fost imposibilă. "Mergeţi în prelungiri", a comentat ironic unul dintre consilieri.

S-au aprobat, totuşi, şi câteva proiecte în şedinţa ordinară a lunii decembrie, ele vizând rectificarea bugetului judeţului Bihor şi aprobarea contului de încheiere a exerciţiului bugetar la 5 decembrie 2017. Acesta arată că veniturile au fost realizate în proporţie de 97,21%, iar plăţile în proporţie de 76,97%. Astfel, s-au realizat venituri în valoare de 398.921.263 lei şi s-au cheltuit 345.822.761 lei, rămânând, la data de 5 decembrie, un excedent de 53.098.502 lei. 

De asemenea, au fost aprobate mai multe licenţe de traseu pentru curse judeţene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON