URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2016, 13:28

Copiii cu autism sau sindrom down îşi pot trata dinţii gratuit, la clinica FMF (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Graţie unui parteneriat între Primăria Oradea şi Facultatea de Medicină şi Farmacie, copiii bolnavi de autism sau sindrom down, dar şi orădenii cu venituri mici, pot să-şi trateze gratuit problemele dentare la clinica de profil a facultăţii.

Clinica a fost dotată cu un aparat de inhalosedare, obligatoriu pentru tratamentele făcute la copiii cu deficienţe şi care nu se mai regăseşte în niciun cabinet medical din Bihor. Prezentat jurnaliştilor miercuri, într-o conferinţă de presă, acest aparat sedează pacientul prin inhalarea unor gaze non-toxice şi oferă astfel posibilitatea tratării pacienţilor cu nevoi speciale, care altfel nu pot fi trataţi de medicii dentişti.

"Copilul cu autism nu poate sta cu guriţa deschisă sau poate mai are alte probleme, cum ar fi epilepsia, şi anestezia totală este un risc. Acest aparat de inhalosedare este benefic, pentru noi este ca oxigenul, nu mai trebuie să facem deplasarea la Timişoara, cel mai apropiat centru stomatologic unde pot fi trataţi copiii cu autism", a precizat Simona Zlibuţ, preşedinta Asociaţiei SOS Autism.

Procedura este simplă, jurnaliştii orădeni având parte miercuri şi de o demonstraţie: pacientul se întinde în scaunul de tratament, medicul îi pune masca de inhalare şi îi reglează nivelul de oxigen, apoi de gaze. În câteva minute, pacientul se simte uşor ameţit, iar apoi intră într-o stare euforică, din care cu greu distinge realitatea, simţindu-se mai degrabă ca într-un vis.

Iniţiatorul proiectului derulat de Primărie şi FMF, consilierul local Sebastian Lascu (de profesie medic stomatolog), a precizat că municipalitatea oferă facultăţii 30.000 de euro: jumătate din bani au fost folosiţi pentru achiziţia aparatului de inhalosedare, iar cealaltă jumătate va ajunge în tranşe lunare la facultate, pentru tratamente.

"Azi (n.r. miercuri) în şedinţa Consiliului Local va fi votat regulamentul concret al acestui parteneriat, în care sunt detaliate condiţiile în care se vor face aceste tratamente", a spus Lascu. Conform regulamentului, tratamentele vor fi gratuite pentru persoanele aflate în evidenţa asociaţiilor SOS Autism Bihor şi Down Oradea România ADOR, dar şi ale Administraţiei Social Comunitare Oradea.

Doctorul Dan Slăvescu, administratorul clinicii de stomatologie a FMF Oradea, a precizat că pentru început, cadrele didactice ale facultăţii vor face un screening al copiilor cu autism ori sindrom Down care se află în evidenţele asociaţiilor de profil din Oradea. "Apoi vom chema pacienţii la tratamente, le vom aloca 4-5 ore pe zi", a precizat Slăvescu.

Cât despre lucrările ce vor fi făcute, doctorul a spus că nu se va ajunge la extreme: "O să alinăm durerile celor care se vor adresa clinicii noastre: obturaţii, anumite extracţii, în limita bugetului". De aceste tratamente vor putea beneficia şi orădenii cu venituri mici, inclusiv pensionarii, care trebuie doar să obţină o adeverinţă de venit de la ASCO.

Decanul FMF, Florian Bodog, a precizat că va propune Consiliului Local un nou parteneriat. "Vrem să face un screening dentar al tuturor copiilor şcolari, ştiind că medicina dentară este slab reprezentată în cabinele şcolare", a declarat Bodog.

Părinţii vor decide apoi unde îşi vor duce copiii la stomatolog, însă în curând o vor putea face chiar şi la clinica FMF. Inaugurată din 2009, în prezent aici se fac doar intervenţii demonstrative pentru studenţi. Bodog şi Slăvescu au precizat însă că paşii birocratici pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale care să administreze clinica au fost făcuţi, aşa că ea urmează să se deschidă pentru publicul larg.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON