URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2019, 20:45

Consiliul Local Oradea: Şcoala Gimnazială 11 va fi reabilitată pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat marţi reabilitarea pe bani europeni a Şcolii Gimnaziale 11 din cartierul Rogerius.

Se reabilitează!

Şcoala Gimnazială 11, din strada Moldovei, una dintre cele mai mari instituţii de profil din municipiu, va fi reabilitată integral. Aleşii orădenilor au hotărât în şedinţa extraordinară de marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, proiectul privind reabilitarea faţadelor, amenajărilor interioare, instalaţiilor sanitare şi electrice ale clădirii.

"Proiectul în valoare de 12 milioane lei implică reabilitarea integrală a tot ce înseamnă eficienţă energetică. Contribuţia municipiului este 2%, adică foarte puţin, iar valoarea lucrărilor neeligibile (n.r. care ar trebui finanţate de Primărie) este zero", a declarat primarul Ilie Bolojan (foto) în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit edilului, lucrările de reabilitare a şcolii ar putea demara încă din vară. "Sper ca până în martie să putem semna contractul de finanţare, să intrăm în licitaţie şi din vacanţa de vară să înceapă reabilitarea acestei şcoli, care este una dintre cele mai aglomerate din Oradea", a spus edilul.

Parc în loc de groapă

Printre lucrările aprobate de aleşii orădeni s-a mai numărat acoperirea gropii de argilă a fostei cărămidării din strada Matei Corvin, formate de-a lungul timpului pe amplasamentul delimitat de stăzile Cucului, Aurel Covaci şi Macului.

"Vom crea cadrul legal ca tot pământul care se excavează de la lucrările din Oradea, materiale inerte, să fie depozitat aici pentru a completa acest deficit de 100.000 metri cubi de pământ", a afirmat primarul.

Proiectul vizează regenerarea urbană a zonei: după umplerea gropii cu pământul adus de pe şantierele oraşului, pe acest amplasament va fi amenajat un parc pentru locuitorii cartierului Oncea.

Unda verde Nufărul - Cantemir

O investiţie mult mai mare aprobată marţi de Consiliul Local vizează reabilitarea străzilor Nufărul – Cantemir, proiect de mobilitate urbană ce urmează să fie finanţat din bani europeni. Potrivit indicatorilor tehnico-economici reactualizaţi ai lucrării, investiţia - estimată la peste 53 milioane lei - ar urma să fie finalizată în termen de zece luni.

Proiectul vizează, printre altele, fluidizarea traficului rutier prin eliminarea punctelor de conflict din intersecţii, precum şi de la trecerile peste liniile de tramvai.

Automatele de semaforizare vor fi interconectate, astfel încât se va institui prioritate de trecere pentru tramvai prin toate intersecţiile. Autovehiculele vor circula, la rândul lor, după sistemul de undă verde.

Pentru a încuraja circulaţia pietonilor şi bicicliştilor, actualele parcări de pe trotuar (foto) vor fi desfiinţate şi mutate în spatele blocurilor.

La fel ca în zona Calea Aradului din cartierul Ioşia, municipalitatea ia în calcul exproprierea unei suprafeţe de 2.500 metri pătraţi din curtea blocurilor, pentru a putea amenaja parcări şoferilor strămutaţi.

Se expropriază!

În cadrul şedinţei de marţi consilierii locali au mai aprobat declanşarea procedurii de expropriere pentru o suprafaţă de 3.721 mp de teren din strada Ion Irimescu. Pe terenul expropriat urmează să fie amenajat un drum public în continuarea străzii Alexandru Haşaş, care va intersecta străzile Grigore Moisil şi Romulus Guga, cu ieşire la viitorul drum colector al şoselei de centură, viabilizând astfel întreaga zonă.

După luni de zile în care reprezentanţii centrului creştin Salem, care urmează să fie afectat de expropriere, au pichetat Consiliul Local în semn de protest, reprezentanţii opoziţiei au cerut municipalităţii să caute alte soluţii de amenajare a viitorului drum.

"Centrul Salem au făcut un lucru frumos pentru comunitate, un lucru bun. Oportunitatea ar fi să găsim altă soluţie fără a afecta proprietarea acestuia", a cerut liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa. Cererea consilierului a rămas, însă, fără ecou.

"Susţinem materialul în forma prezentă. Nu facem decât să legăm o stradă existentă de şoseaua de centură afectând o proprietate, la limita ei, într-o zonă în care nu există construcţii. Nu se justifică să facem lucruri atehnice", a replicat primarul Ilie Bolojan. În final exproprierea a fost adoptată cu 18 voturi din partea reprezentanţilor PNL, în vreme ce consilierii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.

Kirei, sonoră dar amnezică

Atmosfera din cadrul şedinţei de marţi s-a tensionat spre sfârşitul dezbaterilor, când aleşii orădenilor au fost chemaţi să aprobe un studiu de oportunitate referitor la darea în administrarea APD a pieţelor, ştrandurilor, cimitirelor, grădinii zoologice şi a altor obiective de a căror gestionare se ocupă în prezent.

Ostilităţile au fost deschise de liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto). "Vă bateţi joc de consilierii locali! Raportul de specialitate al acestui material a fost făcut pe 7 ianuarie şi a fost pus la dispoziţia Consiliului Local abia pe 21 ianuarie", a acuzat Kirei.

Liderul grupului UDMR i-a mai reproşat edilului că nu a pus la dispoziţia aleşilor studiul de oportunitate la care se face referire, ci doar un inventar întins pe o sută de pagini cu privire la bunurile care ar urma să fie administrate de ADP.

În replică, vizibil iritat, edilul a arătat că materialul în discuţie a mai fost suspus atenţiei Consiliului în şedinţa din decembrie, dar nu a întrunit majoritatea absolută de 18 voturi, pentru că unul dintre liberali a lipsit de la şedinţă.

"Acest material a mai fost pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din decembrie, nu a trecut la vot şi, pentru că în absenţa lui ADP nu poate organiza licitaţie pentru construcţia parcărilor supraetajate, l-am introdus pe ordinea de zi ca să creăm cadrul legal", a spus edilul.

Bolojan a spus că reprezentanţii opoziţiei au avut la dispoziţie o lună ca să ceară lămuriri suplimentare. "Aţi avut 30 de zile să citiţi materialul", a spus edilul. În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 18 voturi din partea grupului PNL în vreme ce opoziţia PSD-UDMR a votat împotrivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Uite ca se face!
Si uite ca se si poate! Dar cum zice si dl. de mai jos, tot pe bani europeni? Ce treaba e asta? Unde s-au mai vazut atatia bani europeni in tara asta? Felicitari administratiei locale! (adica unei parti, acelei parti cu bani europeni:) )
Postat 22 Ianuarie 2019, 23:20 de razvanstiut
O Vai
Dar de ce tot pe bani europeni? Că unii nu simt că trăiesc ::::))))
Postat 22 Ianuarie 2019, 22:45 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON