URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2022, 19:15

Concert caritabil de muzică clasică la Palatul Baroc. Banii de bilete, donați pentru victimele războiului din Ucraina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi, marţi, 26 aprilie, la un concert caritabil organizat în Palatul Baroc din Oradea.

Opt anotimpuri

Detalii despre eveniment au fost oferite, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de episcopul romano-catolic Böcskei László şi violonistul Artur Kaganovskiy (în imaginea principală).

"Vrem să organizăm în fiecare lună câte un concert în sălile palatului, pentru a însufleţi clădirea. Cel de marţi va avea loc într-un salon de la etajul 1, unde numărul participanţilor va fi limitat, la 80 de persoane", a explicat episcopul.

Programul concertului "Opt anotimpuri, o lume" va cuprinde una dintre cele mai faimoase lucrări ale compozitorului italian Antonio Vivaldi, "Cele patru anotimpuri", şi "Cele patru anotimpuri din Buenos Aires" semnate de muzicianul argentinian Astor Piazzolla.

"Primul dintre «Cele patru anotimpuri din Buenos Aires» a fost scris în 1965. Titlul aduce inevitabil în minte «Cele patru anotimpuri» ale lui Vivaldi, dar acesta din urmă se lipeşte îndeaproape de poeziile sale şi se delectează evocând imagini specifice din ele, precum lătrat de câini, furtuni, ţărani beţi, păsări cântând. Lucrările lui Piazzolla încearcă să trezească mai multe sentimente, sunt dedicate mai mult spiritului", au transmis organizatorii.

La concert au fost invitaţi să cânte artişti instrumentişti din Oradea, Cluj-Napoca şi Arad. "Nu avem nevoie de multe repetiţii. Dirijorul nostru, spaniolul Cesar Álvarez, este foarte talentat şi ştie cum să ne coordoneze", a spus, în engleză, Artur Kaganovskiy.

Kaganovskiy este un violonist emigrat în SUA, care a absolvit studiile universitare la faimoasa Școală de muzică Juilliard. El a susţinut multe concerte în Europa, America de Nord şi de Sud, dar şi în China.

Concertul de marţi, 26 aprilie, va începe la ora 19. Biletele pentru spectacol, care costă între 30 şi 50 de lei, se pot rezerva la numărul de telefon 0771612714. Ele pot fi ridicate de la recepția Palatului Baroc, deschis de marţi până sâmbătă între orele 10 şi 17.

Toţi banii adunaţi vor fi trimişi parohiilor romano-catolice din Ucraina, care au grijă de refugiaţii ucraineni fugiţi din calea războiului.

Artur Kaganovskiy și soția sa, Eszter, la Palatul Baroc:

Vernisaj la palat

Tot săptămâna viitoare, sâmbătă, de la ora 17, în Palatul Baroc va avea loc vernisajul expoziţiei "Atelierul artistului".

Aceasta este formată din picturi, fotografii şi instalaţii realizate de artiştii Marius Bercea, Oana Fărcaş, Ion Grigorescu, Marta Jakobovits, Tincuţa Marin, Ana Maria Micu, Ioan Aurel Mureşan, Paul Neagu, Dan Perjovschi, Marilena Preda-Sânc, Cristian Sida, Ujvárossy László și Ujvárossy Kerekes Gyöngyi.

Evenimentul este organizat împreună cu Fundaţia Triade din Timişoara, înfiinţată în anul 2000 de sculptorul Peter Jecza, care are un rol activ în promovarea artiştilor români în țară şi străinătate.

"Atelierul artistului" va fi vernisată în saloanele de la etajul 2, lângă Colecţia Böhm. Intrarea va fi liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON