URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2024, 18:31

Compozitorul Mestre va fi prezent la concertul Filarmonicii Oradea. Concertmaestrul Nagy Kálmán va fi solistul serii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La concertul Filarmonicii de joi seara, de la ora 19, Melani Mestre, unul dintre compozitorii ale cărui lucrări se regăsesc în program, se va afla în sala Enescu-Bartok pentru prezentarea în premieră la Oradea a uneia dintre creațiile sale. Concertmaestrul Nagy Kálmán va fi solistul serii, iar dirijor va fi maestrul Hermann Szabolcs.

Evenimentul reunește lucrările a doi compozitori din epoci diferite, A. Dvořák fiind activ în a doua jumătate a secolului XIX și începutul secolului XX, în timp ce M. Mestre este un compozitor contemporan, născut în anul 1976. Programul complet cuprinde lucrările lui A. Dvořák: „Uvertura Carnaval” și „Simfonia a IV-a în re minor, op. 13, B41”, și M. Mestre: „Violintango concert pentru vioară și orchestră de coarde”, care va fi prezentată în premieră pe scena orădeană.

Dvořák este cel mai important compozitor ceh al tuturor timpurilor, iar Mestre a moștenit tradiția muzicală spaniolă de la predecesorii săi. Chiar dacă este un pianist virtuoz, Melani Mestre se remarcă și prin compoziții dedicate instrumentelor cu coarde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Unul dintre aspectele interesante este faptul că, la Oradea, uvertura „Carnaval” a putut fi auzită pentru prima dată la 8 iunie 1959, la Teatrul de Stat, informație regăsită în arhiva muzicală a pianistului Thurzó Zoltán. Concertul respectiv l-a avut ca dirijor pe maestrul Liviu Florea, aflat la conducerea Orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea. Evenimentul a avut un succes atât de mare, încât biletele s-au epuizat și a fost nevoie să se organizeze încă un concert în aceeași zi”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Dar atracția serii este însuși compozitorul Melani Mestre, care va fi prezent în sală pentru a marca premiera orădeană a lucrării „Violintango”. Lucrarea a fost scrisă în februarie 2009 în orașul ucrainean Lviv și își propune să exploreze limbajul tangoului prin toate resursele tehnice și muzicale ale viorii.

„Mereu am fost fascinat de infinitele posibilități estetice și expresive ale muzicii, de diferitele sale limbaje, stiluri și genuri, de posibilitatea de a fuziona, de a experimenta și de a căuta ceea ce scapă, toate clișeele și formulele prestabilite pentru a găsi, prin propria sintaxă și gramatică, ceea ce se simte în interior și la un moment dat trebuie să comunice”, a spus compozitorul.

Hermann Szabolcs a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și din anul 2016 a început să activeze ca dirijor în diferite orchestre din Ungaria.

Nagy Kálmán s-a născut în 1984 la Târgu-Mureş, a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, este concertmaestru al Filarmonicii de Stat Oradea, membru fondator și conducător artistic al orchestrei Camerata Michael Haydn și profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON