URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2013, 19:13

Companiile orădene vor mai mulţi elevi în clasele profesionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Sala mare a Primăriei a găzduit, vineri, o masă rotundă unde reprezentanţii companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness s-au întâlnit cu Stelian Fedorca, unul din consilierii Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, cu deputatul Florica Cherecheş, dar şi cu reprezentanţi ai Primăriei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, în frunte cu primarul Ilie Bolojan şi inspectorul general Daniel Negrean.

Tema întâlnirii a fost învăţământul profesional din Oradea şi felul în care poate fi dezvoltat, dat fiind că în municipiu se aplică modelul nemţesc al şcolilor profesionale în sistem dual, adică cele la care elevii învaţă teoria în şcoală, dar fac practica direct în companiile locale. În plus, firmele asigură burse elevilor, în Oradea companii din Parcul Industrial plătind peste o sută de burse lunare de câte 200 de lei, dar sunt dispuse şi să-i angajeze după cei doi ani de studiu.

Chiar dacă ideea nu sună deloc rău, nu foarte mulţi elevi se îndreaptă spre clasele profesionale. "Problema este mentalitatea părinţilor şi a elevilor. Din păcate, părinţii doar îşi ameninţă copiii că dacă nu învaţă bine îi trimit la şcoli profesionale", a declarat Fedorca, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută după întâlnirea cu angajatorii. Altfel spus, părinţii nu consideră şcolile profesionale drept o alternativă viabilă pentru viitorul copiilor, ci doar o soluţie pentru cei certaţi cu cartea. "Dar şcolile profesionale nu mai sunt gri şi pline de praf, cum erau pe vremuri, ci sunt ca o farmacie", a completat consilierul. În plus, calificarea elevilor în aceste şcoli este de înaltă calitate.

O altă problemă ce îi împiedică pe elevi să aleagă o clasă profesională este faptul că se pot înscrie abia din clasa a X-a la o astfel de şcoală. "Clasa a IX-a va trece la liceu şi şcoala profesională va începe cu clasa a IX-a, pentru că doi ani nu sunt suficienţi pentru studiu", a asigurat Fedorca.

Lăudând agenţii economici din Bihor, care au înţeles importanţa pregătirii forţei de muncă tinere şi, pe lângă bursele lunare şi un loc în firmă pentru fiecare elev, le asigură transportul, deputatul Florica Cherecheş a spus că trebuie identificate şi facilităţi fiscale pentru aceste companii. În plus, agenţii economici vor trebui incluşi în evaluarea elevilor, astfel încât să poată să-i transforme în angajaţi doar pe cei "serioşi".

De cealaltă parte, şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean, susţine că învăţământul profesional prinde destul de bine şi printre elevii bihoreni: în primul an de funcţionare, Şcoala Profesională Eurobusiness are 5 clase cu 100 de elevi. Totuşi, şcoala este doar cu numele o şcoală, căci, de fapt, sunt clase împărţite între colegiile tehnice ale oraşului şi nu o unitate cu personalitate juridică şi sediu. "Dacă numărul de elevi ne va permite să înfiinţăm o şcoală, o vom face", a garantat Negrean. Pentru asta, însă, este necesar şi ca Ministerul Educaţiei să elaboreze curricula acestor specializări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON