URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 15:11

Cod roşu la Spitalul Judeţean din Oradea. Peste 400 de pacienţi iau cu asalt, zilnic, Urgenţele din cauza caniculei

Cod roşu la Spitalul Judeţean din Oradea. Peste 400 de pacienţi iau cu asalt, zilnic, Urgenţele din cauza caniculei foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt zile de groază la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Oradea, unde nu ai loc să arunci un ac. Sute de pacienţi au luat cu asalt Unitatea de Primire a Urgenţelor, acuzând stări de rău pe fondul căldurii, medicii recomandând orădenilor să stea la răcoare, să se hidrateze şi să consume mâncăruri uşoare.

„Numărul prezentărilor a crescut cu 20%, chiar 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul caniculei. În jur de 400 de pacienţi sunt consultaţi în fiecare zi”, a explicat, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al UPU-SMURD Bihor, dr. Dacian Juca.

Potrivit sursei citate, majoritatea pacienţilor s-au prezentat la Urgenţe cu lipotimii, sindroame de vertij, sindroame de deshidratare, de expunere la căldură, de accidente vasculare cerebrale.

„Sfatul nostru este ca oamenii să nu se expună la soare şi la căldură, să stea în spaţii închise, răcoroase, să se hidrateze corespunzător şi să mănânce, preferabil alimente uşoare”, a mai declarat Juca.

Totodată, medicii recomandă să evitaţi ieşirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18, iar dacă este necesar să ieşiţi, încercaţi să staţi sau să mergeţi mai mult prin zonele cu umbră.

Protejaţi-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi al ochelarilor de soare. Purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, comode, de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitaţi-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveţi la îndemână o sticlă cu apă.

Citeşte mai multe recomandări transmise de Direcţia de Sănătate Publică Bihor aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON