URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 28 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În splendida luncă a Crișului, între podurile Paralelor și Ladislau, de zeci de ani se luptă să supraviețuiască sălciile pletoase, chinuite de inundații și rupte de vânt. Acum câțiva ani, chiar mă întrebam într-un editorial unde sunt ecologiștii să planteze copaci tineri în locurile rămase goale. Ei bine, iată că au apărut și ecologiștii!
Zic şi eu
Adrian Cris
Orădenii şi bihorenii vor ţine minte doar faptul că după 4 luni de administrare a Aeroportului sub gir PNL tot nu avem curse externe. Vestea şi mai proastă e că, în pofida declaraţiilor primarului Bolojan, nici n-o să avem curând. Ceea ce iar nu spun nici CA, nici edilul, nici şefii CJ. Iar motivul e dezarmant de simplu...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
90% dintre bucureştenii care au participat la sondajul online iniţiat de primarul general Gabriela Firea au fost împotriva vinietei Oxigen, ce îşi propune să taxeze circulaţia maşinilor poluante în Bucureşti şi să le interzică de tot accesul celor sub Euro 3 în centru. E drept, nu este un sondaj făcut ca la carte, iar Firea nu-i un personaj prea simpatic, dar cu toate acestea rezultatul este uşor de interpretat - oamenilor le pasă mai mult de banii din buzunar decât de sănătate.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 12 februarie a.c., Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate a Codului administrativ invocată de Avocatul Poporului, astfel încât acest act normativ rămâne în vigoare şi produce efecte juridice. Deşi lumea juridică se aştepta la o decizie de neconstituţionalitate rapidă a acestui act normativ, după ce a ţinut dosarul pe rol aproximativ 6 luni, Curtea Constituţională a stabilit, cu majoritate de voturi, că este absolut constituţional să adopţi un cod prin ordonanţă de urgenţă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
25 Iunie 2019, 10:34

Vine canicula! Ce sfaturi dau medicii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au anunţat că în zilele următoare în Crişana vremea va fi călduroasă şi chiar caniculară, cu o "medie a temperaturilor maxime de 34 de grade". În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis mai multe recomandări pentru populaţie.

"Persistenţa temperaturilor ridicate, caracteristice în timpul verii, poate influenţa negativ starea de sănătate a populaţiei, în special a grupelor la risc: copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, boli cronice, persoane care desfăşoară activităţi profesionale în aer liber etc", au transmis reprezentanţii DSP Bihor.

Aceştia fac următoarele recomandări:

- Evitaţi ieşirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18.  Încercaţi să staţi cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. Este indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara.

- Dacă este necesar să ieşiţi, încercaţi să staţi sau să mergeţi mai mult prin zonele cu umbră. Protejaţi-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitaţi-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveţi la îndemână o sticlă cu apă.

- Consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.

- Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii - recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului (o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă).Evitaţi sau măcar limitaţi consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate.

- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

- Faceţi cât mai des duşuri cu apă călduţă. Puteţi utiliza spray-uri cu apă minerală pentru hidratarea pielii.

- În interiorul locuinţei staţi în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveţi o cameră răcoroasă, apelaţi la un ventilator sau la un aparat de aer condiţionat pentru a răcori atmosfera.

- Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 °C.  Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

- Limitaţi creşterea temperaturii în locuinţe: ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă; închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile; deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă; stingeţi lumina artificială sau scădeţi intensitatea acesteia; închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

- Evitaţi expunerea la soare (plaja) între orele 11-18, când razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uitaţi de protecţia capului, a ochilor, a buzelor. În cazul în care suferiţi de anumite afecţiuni, cereţi sfatul medicului înainte de a vă expune la soare.

- Dacă aţi făcut insolaţie, aveţi nevoie de săruri minerale pe care le puteţi asigura prin consumul de supe de legume şi sucuri de fructe. Se mai recomandă alimente cu aport mare de potasiu şi magneziu, cum ar fi: bananele, pepenele galben, lintea, cartofii, mazărea, fasolea boabe şi soia. Evitaţi expunerea la soare câteva zile, utilizaţi produse pentru calmarea arsurilor solare, iar dacă simptomele se agravează sau se prelungesc, consultaţi medicul.

- Cei care muncesc, trebuie să cunoască faptul că au anumite drepturi: astfel, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii propice de muncă salariaţilor în vreme de caniculă, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice. Dacă temperatura exterioară depăşeşte 37oC cel puţin 2 zile consecutiv, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să asigure: apă minerală 2-4 l/persoană, echipament de protecţie, ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face duşuri (în anumite situaţii). Dacă nu se pot realiza aceste condiţii, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea acesteia până la orele 11 şi după orele 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menţinerea activităţii doar acolo unde ea nu poate fi suspendată.

- Aveţi grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Nu lăsaţi copiii în încăperi insuficient ventilate sau în autoturisme staţionate la soare. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

- Evitaţi deplasările pe distanţe lungi, în maşini fără climatizare.

Autorităţile administraţiei publice locale au comunicat instituţiei noastre punctele de primi ajutor şi puncte de distribuire a apei potabile care vor fi funcţionale în caz de instituire a codului galben (în caz de temperaturi peste 35 grade Celsius).

Puncte de prim ajutor:

Oradea: -    Str. Aurel Lazăr;

-         P-ţa Decebal;

-         P-ţa Cetăţii;

-         P-ţa Rogerius.

Beiuş:     -   în incinta  Muzeului;

-         Str. Calea Bihorului, nr. 9-11;

-         Parcul Central  Beiuş.

Marghita: - C. Republicii, nr. 1 ( în Primărie)

Aleşd: - str. 1 Decembrie, nr. 3 (camera de gardă a Spitalului Orăşenesc Aleşd)

Salonta: - str. Republicii nr.1 ( în Primărie)

Valea lui Mihai: - Str. Republicii, nr. 29 ( în Spitalul Municipal "Dr. Pop Mircea" Marghita – Secţia exterioară Valea lui Mihai).

Ştei: - str. Andrei Mureşan ( intrarea în piaţa agroalimentară Ştei).

Săcuieni:  P-ţa Libertăţii, nr. 1

Nucet: - În parcul din centrul oraşului.

Sânmartin – În centrul staţiunii Băile Felix

-       În centrul staţiunii Băile 1 Mai

Puncte de distribuire a apei potabile:

Beiuş:     -   în incinta  Muzeului;

-         Str. Calea Bihorului, nr. 9-11;

-         Parcul Central  Beiuş.

Marghita: -  al. Tineretului, nr. 1/B (SC Biovit SRL);

-          str. Eroilor, nr. 3 (SC Aloe Farm SRL);

-         str. C. Republicii, nr. 31 (SC Farmastar SRL)

Aleşd: - str. 1 Decembrie, nr. 3 (camera de gardă a Spitalului Orăşenesc Aleşd)

-         str. Bobâlna, nr. 3 ( în Primărie)

Salonta:  - str. Republicii nr.1 ( în Primărie)

Valea lui Mihai: - str. Calea Revoluţiei, nr. 2 ( în faţa Primăriei)

Ştei: - str. Andrei Mureşan ( intrarea în piaţa agroalimentară Ştei).

Săcuieni: - P-ţa Libertăţii, nr. 1

Nucet: - În parcul din centrul oraşului

Sânmartin - În centrul staţiunii Băile Felix

-   În centrul staţiunii Băile 1 Mai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3926 RON
  • 1 EUR = 4.8068 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON