URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2019, 18:15

CJ Bihor va ajuta comunele şi oraşele să-şi tragă gaz: aleşii şi-au dat un „acord de principiu” să plătească jumătate din studiile de fezabilitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au reuşit, marţi, să fie unanimi în încercarea, cel puţin declarată, de a sprijini dezvoltarea economică şi socială a judeţului prin racordarea la reţelele magistrale ale companiei naţionale Transgaz a cât mai multor comune şi oraşe din judeţ.

Concret, cu 34 de voturi din 34, consilierii judeţeni au aprobat un „acord de principiu pentru participarea judeţului Bihor la „Programul de Dezvoltare Zonală Gaz în Bihor” şi încheierea unor acorduri de parteneriat cu asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi unităţile administrativ-teritoriale interesate, în scopul iniţierii şi dezvoltării proiectului”.

Potrivit acestui proiect, Societatea Naţională Transgaz a comunicat anul trecut Consiliului Judeţean o propunere a Planului de Dezvoltare a infrastructurii de transport a gazelor naturale din judeţ în care se regăsesc lucrări de investiţii propuse a fi făcute în Bhor pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale a oraşelor şi comunelor, ulterior între reprezentanţii Transgaz şi cei ai CJ având loc întâlniri de lucru pentru a stabili „demersurile necesare extinderii reţelelor de gaz în judeţ şi a aportului fiecărei entităţi la realizarea şi implementarea programului”.

Concret, în funcţie de poziţionarea magistralelor, judeţul Bihor ar urma să fie împărţit în patru zone: Nord-Vest (pe direcţia Valea lui Mihai, Săcueni, Şimian, Tarcea, Cherechiu, Buduslău, Diosig), Nord-Est (pe direcţia Abram, Balc, Suplac, Tăuteu, Popeşti, Derna, Chişlaz), Centru (Aleşd, Oşorhei, Sânmartin, Cetariu, Ineu, Săcădat, Brusturi, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Aştileu, Copăcel, Vârciorog, Măgeşti, Vadu Crişului, Auşeu, Borod, Şuncuiuş, Bratca) şi Sud (Beiuş, Vaşcău, Ştei, Nucet, Mădăras, Husasău de Tinca, Hidişelu de Sus, Drăgeşti, Lăzăreni, Ceica, Sâmbăta, Dobreşti, Pomezeu, Roşia, Căbeşti, Răbăgani, Holod, Căpâlna, Tulca, Batăr, Tinca, Olcea, Cociuba Mare, Uileacu de Beiuş, Şoimi, Pocola, Remetea, Curăţele, Drăgăneşti, Budureasa, Bunteşti, Pietroasa, Finiş, Tărcaia, Lazuri de Beiuş, Rieni, Lunca şi Cărpinet).

Fie distinct, fie grupate în ADI-uri (asociaţii de dezvoltare intercomunitară), aceste unităţi administrativ-teritoriale urmează să întocmească studii de fezabilitate pentru conectarea la magistralele de gaz, apoi aceste SF-uri urmează să fie aprobate de autorităţile abilitate (numeroase), apoi să obţină acorduri de acces la Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale şi, în final, să concesioneze sistemele de distribuţie (de la reţelele secundare spre consumatori, adică locuinţe şi agenţi economici).

În baza Strategiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului Bihor adoptată prin HCJ 161/2014, CJ şi-a asumat sarcina de a contribui la dezvoltarea serviciilor publice, astfel încât, în temeiul respectivei Hotărâri de acum cinci ani, aleşii bihorenilor au aprobat un acord de principiu pentru sprijinirea ADI-urilor şi UAT-urilor în vederea racordării la reţeaua de gaz.

„Toată lumea va fi ajutată de Consiliul Judeţean cu jumătate din cheltuieli pentru SF. Primarii au fost mulţumiţi de această soluţie, este un ajutor foarte mare pentru ei”, a declarat în şedinţa CJ de marţi preşedintele Pasztor Sandor, înainte ca toţi consilierii să-şi dea votul pentru proiectul noii Hotărâri.

Anul trecut, tot mai multe comune şi oraşe din judeţ şi-au exprimat intenţia de a se racorda la reţelele de gaz, însă transformarea acesteia în realitate este greoaie atât din cauza birocraţiei, cât şi a costurilor de realizare a documentaţiilor, CJ neoferindu-le până acum niciun fel de sprijin concret în acest scop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ne-am linistit...
...e vorba DOAR de studii de fezabilitate, in limba pasareasca S.F. Pentru ce sa bage gaz,totusi,gazul vine de la rusi ,la pret corespunzator...ca suntem deficitari si la gaz
Postat 16 Aprilie 2019, 18:27 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON