URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2015, 11:45

Circulaţia prin centru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primele zile după închiderea Pieţei Unirii, circulaţia în centru a fost greoaie. Apoi, poate pentru că oamenii s-au obişnuit cu traseele sau pentru că au ocolit zona, parcă s-a circulat normal. Ca să fiu mai exact, la fel de prost ca înainte.

Acesta e semnul că, de fapt, problema nerezolvată a circulaţiei prin Oradea nu este neapărat insuficienţa carosabilului în zona centrală. Evident că mai sunt locuri înguste, mai ales la ore de vârf, dar care pot fi rezolvate prin disciplinarea şoferilor. Bunăoară e foarte dificil să treci pe lângă Colegiul Eminescu, Liceul Greco-Catolic sau Şcoala Oltea Doamna când ajung sau când ies elevii de la şcoală.

Acum e chiar interesant să vezi că poţi circula destul de lejer pe Iuliu Maniu sau Traian Moşoiu, pe două sensuri, cu condiţia ca maşinile să nu fie parcate pe carosabil. Aşa că, până la urmă, soluţia pentru fluidizarea traficului constă în construcţia de parcări. Degeaba ne plângem că nu putem circula ca în vest dacă, atunci când e vorba de făcut parcări, sar toţi să se opună, de la riverani până la asociaţiile de protecţie a gângăniilor.

Pe de altă parte, modul în care a fost gândit traficul de acum prin Piaţa Unirii cred că ne demonstrează că şi după încheierea lucrărilor maşinile ar putea fi scoase cu totul din acest perimetru, pentru a nu mai trece prin faţa Primăriei şi a Episcopiei Greco-Catolice.

Iar în ce priveşte scoaterea tramvaielor de pe strada Independenţei, putem suspina cu nostalgie după un vechi proiect al arhitectului Mircea Lungu, care propunea încă de prin anii ’80 un pasaj subteran prin care acestea să traverseze zona. Dacă se făcea, chiar am fi avut un spaţiu pur pietonal în tot centrul vechi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: anticomunist
Tu ai adoptat mersul pe jos din cu totul alte motive ... pentru că, exponenţial, a început să-ţi crească tensiunea de când ai recitit ce îţi spuneam încă din toamna anului trecut ... şi anume că numele lui Bolojan apare în "dosarul Microsoft" !!! ... deocamdată în rechizitoriul DNA e trecut cu numele "Ioan" dar, urmare corecţiilor, se va scrie corect în documentul incriminator final cu numele lui întreg, aşa cum e şi în certificatul de naştere, Bolojan Ilie Gavril !!! În ceea ce priveşte "aritmetica" iar trebuie să-ţi explic ... considerând teoretic că 1.000 de autovehicule circulă astăzi pe 10 străzi în acelaşi timp, ca o constantă, dacă rămâne doar una, pentru acelaşi număr al variabilei, apare o creştere "matematică" de 10 ori ... "10x" este factor exponenţial >>> boule !!!
Postat 03 Martie 2015, 17:55 de WinDos
Mai DOS
usor cu matematica pe scari. Ai ideee ce inseamna crestere exponentiala sau doar te gasesti in treaba? Aglomeratia pe celelalte trasee a crescut, nu exponential, ci doar cu aproape acelasi numar de masini care nu mai pot trece prin centru. Spun cu aproape acelasi numar de masini, pentru ca de exemplu eu am renuntat la masina in favoarea mersului cu autobusul si a mersului pe jos.
Postat 26 Februarie 2015, 08:58 de User anonimizat
Catastrofă !!!
A crescut exponenţial aglomeraţia pe celelalte trasee, că în centru e normal să se mai aerisească din moment ce şoferii evită să-l parcurgă !!! Haos total ... nici un plan de circulaţie nu a fost făcut, pentru variantele necesare, semn că amatorii liberalismului orădean sunt la putere !!! Noroc că nu şi-au dat cu părerea socialiştii mediocrităţii bihorene !!!
Postat 25 Februarie 2015, 17:41 de WinDos
!
Și un lucru foarte important, parcările SĂ FIE ȘI FOLOSITE!(a se vedea parcarea din spatele Tribunalului!)
Postat 25 Februarie 2015, 12:08 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON