URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2021, 20:00

Cel mai mare șahist român, Dieter Nisipeanu, vine în Bihor, pentru un simultan. Oricine se poate înscrie

Cel mai mare șahist român, Dieter Nisipeanu, vine în Bihor, pentru un simultan. Oricine se poate înscrie sursa foto: Wikipedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Carțiş for Sport Oradea va organiza în perioada 4-5 iunie două evenimente de anvergură în şahul românesc.

Este vorba despre un simultan cu emblema şahului românesc, Dieter Nisipeanu, care este programat pentru 4 iunie, şi despre ediţia a V-a a Memorialului Dan A. Mihai Carţiş, competiţie care în 2020 a fost considerată de Federaţia Română de Şah drept cel mai puternic turneu al anului. Anul acesta, memorialul va avea loc pe data de 5 iunie.

La ediţia din acest an a Memorialului Dan A. Mihai Carţiş, organizatorii anunţă că s-au înscris deja 43 de jucători, dintre care "unii extrem de puternici din echipa olimpică a României".

În ceea ce priveşte simultanul (un set de partide jucate împotriva mai multor oponenţi în acelaşi timp) cu Dieter Nisipeanu, acesta va avea loc vineri, 4 iunie, de la ora 17:30, la pensiunea Allegria din Băile 1 Mai.

Participarea la simultan e liberă. "Cine se înscrie joacă", transmit organizatorii. Conform acestora, până acum şi-au anunţat participarea 11 concurenţi, din Târgu Mureş, Oradea, Satu Mare şi Sibiu. Înscrieri se fac la numărul de telefon 0726-785480 (Dan Raţ), iar taxa de participare este de 30 de lei.

Campion senior, la doar 17 ani

Născut pe 1 august 1976, la Braşov, Liviu-Dieter Nisipeanu este mare maestru la şah, iar din 2014 el reprezintă Germania, mama sa fiind săsoaică.

Primul său antrenor, cel care l-a îndrumat de la vârsta de 7 ani, a fost maestrul internaţional Radovici Corvin, acelaşi antrenor care l-a descoperit şi "şlefuit" pe Florin Gheorghiu, primul mare maestru român. La vârsta de 17 ani a câştigat campionatul naţional de seniori.

Consacrarea internaţională a lui Liviu-Dieter Nisipeanu a venit în anul 1996, când a reuşit un remarcabil loc 2 la Campionatul European de Juniori.

În anul 1999 a atins semifinalele Campionatului Mondial de Şah disputat în Las Vegas, învingându-i în drumul său pe principalii favoriţi ai turneului, Alexei Shirov şi Vasily Ivanchuk. A fost învins însă de viitorul campion mondial Alexander Khalifman.

În vara anului 2005, Liviu-Dieter Nisipeanu a reuşit cea mai mare performanţă din cariera sa şi din istoria şahului românesc, câştigarea medaliei de aur la Campionatul European de Şah (Varşovia). Această performanţă l-a propulsat pe locul 15 în ierarhia mondială cu un coeficient elo de 2707. Competiţia a avut la start 220 de participanţi. Nisipeanu a obţinut 7 victorii şi 6 remize, cu un rezultat foarte bun, de 10 puncte din 13 posibile.

În aprilie 2006, Nisipeanu a jucat la Bucureşti un meci de patru partide împotriva campionului mondial FIDE Veselin Topalov. În 2017, Liviu-Dieter Nisipeanu a devenit campion al Germaniei, iar în 2019, la Cupa Mondială, el a câştigat o partidă împotriva unuia dintre cei mai agresivi jucători ai lumii, americanul Hikaru Nakamura, făcând o partidă extrem de spectaculoasă, care a făcut înconjurul lumii şi a fost declarată drept cea mai frumoasă partidă a anului.

Astfel, Dieter Nisipeanu a devenit simbolul şahului românesc, "modelul oricărui junior şi speranţa că se poate ajunge sus", după cum anunţă organizatorii evenimentului de la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON