URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2021, 20:00

Cel mai mare șahist român, Dieter Nisipeanu, vine în Bihor, pentru un simultan. Oricine se poate înscrie

Cel mai mare șahist român, Dieter Nisipeanu, vine în Bihor, pentru un simultan. Oricine se poate înscrie sursa foto: Wikipedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Carțiş for Sport Oradea va organiza în perioada 4-5 iunie două evenimente de anvergură în şahul românesc.

Este vorba despre un simultan cu emblema şahului românesc, Dieter Nisipeanu, care este programat pentru 4 iunie, şi despre ediţia a V-a a Memorialului Dan A. Mihai Carţiş, competiţie care în 2020 a fost considerată de Federaţia Română de Şah drept cel mai puternic turneu al anului. Anul acesta, memorialul va avea loc pe data de 5 iunie.

La ediţia din acest an a Memorialului Dan A. Mihai Carţiş, organizatorii anunţă că s-au înscris deja 43 de jucători, dintre care "unii extrem de puternici din echipa olimpică a României".

În ceea ce priveşte simultanul (un set de partide jucate împotriva mai multor oponenţi în acelaşi timp) cu Dieter Nisipeanu, acesta va avea loc vineri, 4 iunie, de la ora 17:30, la pensiunea Allegria din Băile 1 Mai.

Participarea la simultan e liberă. "Cine se înscrie joacă", transmit organizatorii. Conform acestora, până acum şi-au anunţat participarea 11 concurenţi, din Târgu Mureş, Oradea, Satu Mare şi Sibiu. Înscrieri se fac la numărul de telefon 0726-785480 (Dan Raţ), iar taxa de participare este de 30 de lei.

Campion senior, la doar 17 ani

Născut pe 1 august 1976, la Braşov, Liviu-Dieter Nisipeanu este mare maestru la şah, iar din 2014 el reprezintă Germania, mama sa fiind săsoaică.

Primul său antrenor, cel care l-a îndrumat de la vârsta de 7 ani, a fost maestrul internaţional Radovici Corvin, acelaşi antrenor care l-a descoperit şi "şlefuit" pe Florin Gheorghiu, primul mare maestru român. La vârsta de 17 ani a câştigat campionatul naţional de seniori.

Consacrarea internaţională a lui Liviu-Dieter Nisipeanu a venit în anul 1996, când a reuşit un remarcabil loc 2 la Campionatul European de Juniori.

În anul 1999 a atins semifinalele Campionatului Mondial de Şah disputat în Las Vegas, învingându-i în drumul său pe principalii favoriţi ai turneului, Alexei Shirov şi Vasily Ivanchuk. A fost învins însă de viitorul campion mondial Alexander Khalifman.

În vara anului 2005, Liviu-Dieter Nisipeanu a reuşit cea mai mare performanţă din cariera sa şi din istoria şahului românesc, câştigarea medaliei de aur la Campionatul European de Şah (Varşovia). Această performanţă l-a propulsat pe locul 15 în ierarhia mondială cu un coeficient elo de 2707. Competiţia a avut la start 220 de participanţi. Nisipeanu a obţinut 7 victorii şi 6 remize, cu un rezultat foarte bun, de 10 puncte din 13 posibile.

În aprilie 2006, Nisipeanu a jucat la Bucureşti un meci de patru partide împotriva campionului mondial FIDE Veselin Topalov. În 2017, Liviu-Dieter Nisipeanu a devenit campion al Germaniei, iar în 2019, la Cupa Mondială, el a câştigat o partidă împotriva unuia dintre cei mai agresivi jucători ai lumii, americanul Hikaru Nakamura, făcând o partidă extrem de spectaculoasă, care a făcut înconjurul lumii şi a fost declarată drept cea mai frumoasă partidă a anului.

Astfel, Dieter Nisipeanu a devenit simbolul şahului românesc, "modelul oricărui junior şi speranţa că se poate ajunge sus", după cum anunţă organizatorii evenimentului de la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON