URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2022, 17:00

Ce spune un istoric clujean, originar din Bihor, despre orașul de pe Crișul Repede: „Oradea s-a născut ca un oraș cosmopolit”

Ce spune un istoric clujean, originar din Bihor, despre orașul de pe Crișul Repede: „Oradea s-a născut ca un oraș cosmopolit” Profesorul Șerban Turcuș (dreapta) a venit la Oradea invitat de profesorul Sorin Șipoș (stânga)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoricul și profesorul Universității Babeș-Bolyai Șerban Turcuș, originar din Bihor, a revenit marți în județul natal, pentru a ține o conferință în fața studenților și profesorilor Universității din Oradea.

La invitația Universității locale, a Școlii Doctorale de Istorie și a Centrului de Studii Interdisciplinare, Turcuș a vorbit despre începuturile orașului Oradea, în contextul regional și european, iar ideile lui s-au dovedit a fi mai mult decât interesante, provocatoare chiar.

„Oraș al Renașterii”

Serban TurcusProfesorul Șerban Turcuș (foto) și-a început alocuțiunea prin a sublinia faptul că, prin comparație cu Clujul, care a fost, la origine, un oraș german, Oradea s-a născut ca un oraș cosmopolit. „La 1500, Oradea era un oraș al Renașterii, despre Cluj nu prea avem astfel de referințe”, a spus istoricul născut la Aleșd, citat într-un comunicat al Universității.

El a precizat că orașul Oradea nu a depins de coroana maghiară, ci a fost un oraș episcopal, reprezentantul local al Romei fiind subordonatul direct al suveranului pontif. În viziunea istoricului, chiar faptul că în orașul de pe Crișul Repede biserica era cea care administra justiția, ordaliile și pedepsele, dovedește independența urbei față de statul feudal.

Profesorul clujean susține, de asemenea, că ocuparea unui teritoriu se făcea în trei etape: mai întâi soseau misionarii, apoi meșterii care le ridicau bisericile și, abia după aceștia se instala puterea statală. Mai mult, oaspetele Universității din Oradea leagă prezența în Bihor a unor relicve sfinte pentru catolicismul maghiar de frontierele statului feudal. Mâna dreaptă a Sfântului Ștefan, de la Sâniob, sau corpul Sfântului rege Ladislau sunt, în opinia lui Șerban Turcuș, „relicve puse să apere frontiera”.

„Un creuzet al civilizațiilor”

Nu în ultimul rând, profesorul Turcuș a adus în discuție întrepătrunderea elementelor orientale și occidentale de civilizație, religie, stăpânire, în acest spațiu. În opinia vorbitorului, faptul că, la sfârșitul secolului al XIV-lea străzi și cartiere din Oradea aveau nume de orașe italiene nu face decât să dovedească prezența unei consistente comunități venită aici din Peninsulă. „Ca oraș episcopal, Oradea a fost un creuzet al civilizațiilor”, a afirmat el.

La finalul conferinței, gazda evenimentului, profesorul orădean Sorin Șipoș, a remarcat că „istoria este o disciplină pe care o putem descoperi zi de zi, parcurgând noi surse documentare și întâlnind oameni providențiali, precum este profesorul Șerban Turcuș”.

Șerban Turcuș este cadru didactic al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș Bolyai”, din Cluj, având competențe în istorie medievală și istoria bisericii din evul mediu.

Conferința care a avut loc marți face parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 20 de ani de existență a studiilor doctorale în istorie la Universitatea din Oradea și a un deceniu de la înființarea Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea – Chișinău. Evenimentul s-a derulat în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Padova și Muzeul Țării Crișurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON