URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2017, 08:08

Câteva sfaturi de întreţinere şi curăţare a covoarelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă există o constantă în casele românilor, alături de binecunoscutele electrocasnice, atunci aceasta e reprezentată prin covoare. Cu toţii am avut şi avem în continuare covoare, chiar dacă probabil am renunţat la clasicele persane şi le-am înlocuit cu mochete sau carpete, folosind cu rol decorativ prin case covoare mai mici.

Ne amintim, probabil, de metoda clasică de curăţare a covoarelor. Când se apropiau Sărbătorile, fie că era vorba de Paşte sau Crăciun, dar şi vara, începea "curăţenia generală" care cuprindea şi bătutul covoarelor în spatele blocului, pe bară. Ulterior, le curăţam cu peria înmuiată în apă cu oţet pentru a-i înviora culorile. Franjurile se curăţau separat, cu apă cu clor sau cu detergent.

O altă metodă era spălarea covoarelor cu furtunul, în aer liber. Iarna, covoarele erau curăţate cu zăpadă înainte de a fi bătute.

Acum, însă, foarte puţină lume mai foloseşte metodele vechi de curăţat covoare. Apariţia aspiratoarelor tot mai performante, a soluţiilor de curăţat tot mai eficiente, precum şi posibilitatea transportării covorului la spălătorii profesioniste au devenit normă.

Curăţatul covoarelor se face astăzi cu soluţii clasice de curăţare pentru covoare. Important este ca după ce aplici produsul să îl şi îndepărtezi în timp foarte scurt, pentru a nu se usca pe covor. Majoritatea petelor care se regăsesc pe covoare pot fi combătute cu ajutorul unor detergenţi volatili sau soluţii de amoniac. În cazul petelor cauzate din pricina vopselelor de păr, se aplică pe covoare granule dizolvate în apă. În cazul petelor de pe covoare cauzate de lichide, se aplică, mai întâi, pudră.

Aspiratoarele care aspiră, spală covorul şi apoi aspiră şi lichidul odată cu mizeria din covor, uscându-l, sunt acum de găsit peste tot în comerţ.

Dacă avem animale de casă, care îşi lasă părul peste tot, covorul poate fi ori transportat de noi ori chiar de firmele specializate, la spălătorii profesionale, care-l curăţă şi-l fac "nou" pentru sume relativ mici, raportat la bătaia de cap pe care ar fi reprezentat-o curăţarea prin metodele părinţilor noştri.

Pentru a nu mai avea mai mult de lucru şi pentru evitarea "curăţeniei generale", ideal ar fi să întreţinem covoarele pe parcursul întregului an, în mod corespunzător. E bine să aspirăm covoarele cel puţin o dată pe săptămână, să le spălăm la intervale regulate de timp, indiferent din ce material sunt confecţionate. Covoarele lucrate manual se curăţă cel mai uşor, cu o cârpă umedă.

În general, pentru covoare din materiale sintetice se aplică o serie de reguli speciale: acestea trebuie spălate la temperaturi de maximum 45 de grade, cu ajutorul unor detergenţi speciali şi trebuie clătite, apoi, abundent, cu apă. Când le uscaţi, aveţi grijă ca acestea să nu se afle în proximitatea imediată a unor surse puternice de căldură.

Iar pentru ca toate aceste metode de întreţinere să nu deterioreze materialele, cel mai bine ar fi să achiziţionăm de la bun început covoare din materiale durabile, naturale, care să nu necesite eforturi supraomeneşti de curăţare.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON