URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2019, 12:00

Caloriferul la control! Peste 14.200 de orădeni care şi-au declarat casele fără instalaţii vor fi verificaţi

Caloriferul la control! Peste 14.200 de orădeni care şi-au declarat casele fără instalaţii vor fi verificaţi DECLARAŢI, VĂ ROG! Pentru că în evidenţele Primăriei Oradea aproape tot a doua casă figurează fără instalaţii, municipalitatea vrea ca proprietarii să şi le declare. „Scopul nu este neapărat de a aduce bani mai mulţi la bugetul local, ci de a avea o imagine cât mai exactă a clădirilor din oraş”, spune directorul Eduard Florea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 14.200 orădeni ale căror clădiri sunt înregistrate la Primărie ca fiind lipsite de instalaţii vor fi invitaţi să-şi lămurească situaţia imobilelor. 

Oficial, Oradea e la nivelul anilor 1900. Potrivit evidenţelor municipalităţii, aproape tot a doua casă din oraş este lipsită de una sau mai multe utilităţi, de la curent şi apă la canalizare şi termoficare. Explicaţia este, însă, simplă! Cum imobilele cu instalaţii sunt impozitate mai scump, mulţi proprietari s-au ferit să declare adevărul, pentru a plăti dări mai mici. „Săptămâna viitoare le vom trimite celor circa 14.000 de orădeni aflaţi în această situaţie adrese prin care le vom cere lămuriri”, spune viceprimarul Florin Birta.

Chestionare de la Primărie

Întrebările au fost stabilite, tipizatele comandate, săptămâna viitoare începe distribuirea! Municipalitatea va transmite 14.280 de adrese către tot atâţia orădeni, cerându-le să completeze un chestionar despre instalaţiile din case. Proprietarii vor trebui să bifeze în tabele dacă imobilele au sau nu instalaţii electrice, apă, canalizare şi încălzire.

„Încercăm o abordare prietenoasă a problemei clădirilor declarate ca fiind fără instalaţii. Le vom trimite oamenilor adrese la care vom aştepta răspuns până în toamnă”, spune viceprimarul Florin Birta (foto). Potrivit edilului, conducerea Primăriei a ales această măsură ca fiind minim invazivă. „Puteam însărcina Poliţia Locală să facă verificări, am fi avut mai repede o evidenţă clară, dar am preferat să mizăm pe buna credinţă a orădenilor”, spune Birta.

Un impozit mai mic

Cifrele sunt clare. În Oradea sunt 101.755 clădiri, din care 66.990 sunt apartamente care au toate reţelele - curent, apă, canalizare şi termoficare. Din cele 34.765 case rămase, 14.280, adică 41%, figurează ca fiind lipsite de instalaţii pentru că le lipsesc una sau mai multe reţele.

Cum conform Codului Fiscal impozitul pe proprietate se plăteşte raportat la valoarea imobilului, care depinde şi de instalaţii, în evidenţe sunt mai „ieftine” cele fără, deci şi  obligaţiile fiscale ale proprietarului sunt mai mici.

Spre exemplu, pentru o casă de 125 metri pătraţi cu toate instalaţiile situată în zona A, cel mai scump impozitată, suma datorată de proprietar este de 380 lei pe an. În cazul unui imobil de aceeaşi mărime, dar fără instalaţii, impozitul abia dacă ajunge la 230 lei pe an, obligaţia fiscală a proprietarului fiind, deci, cu 40% mai mică.

Adunând, dacă doar o treime din proprietarii de case declarate ca fiind lipsite de reţele plătesc un impozit mai mic cu 150 lei, gaura dată bugetului local ajunge pe la 400.000 lei pe an. Dar ar putea fi chiar mai mare...

Depăşiţi de tehnică

Astăzi, nimeni nu poate spune câte din cele 14.280 imobile în discuţie sunt cu adevărat lipsite de instalaţii. Culmea, municipalitatea nici nu are cum verifica. „Teoretic, am putea cere informaţii operatorilor de apă sau termoficare. Practic, un imobil poate avea instalaţii de apă şi încălzire fără să fie racordat legal la reţele”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Spre exemplu, o clădire poate avea instalaţii de încălzire fără ca proprietarul să fie client al Termoficare ori Distrigaz, caz în care proprietarul, deşi se bucură de tot confortul, plăteşte mai puţin decât pentru o clădire cu toate utilităţile.

„În prezent există tehnologii diverse de obţinere a energiei termice, de genul pompelor de căldură, sau modalităţi de producere a energiei electrice în regie proprie, cu panouri fotovoltaice. Dacă proprietarul nu anunţă Primăria, şi n-are niciun interes să o facă, imobilul va figura tot ca fiind fără instalaţii”, spune Florea.

Toate patru!

Concret, o clădire e considerată ca fiind cu instalaţii dacă are un sistem de conducte şi reţele, ceea ce îi creşte preţul, chiar dacă este independentă de infrastructura oraşului. Clasificarea nu se face oricum. Pentru ca un imobil să poată fi încadrat ca fiind cu reţele, trebuie să aibă toate cele patru utilităţi, de la apă şi canalizare până la electricitate şi încălzire.

„Dacă o clădire e încălzită cu sobe în fiecare cameră, nu poate fi încadrată ca fiind cu instalaţii, chiar dacă e racordată la apă, canalizare şi curent electric. În schimb, dacă are un cazan şi reţea de calorifere, este în mod clar o clădire cu instalaţii”, explică Florea.

La fel, conform normativelor în vigoare, locuinţa unui orădean încălzită cu aparate de aer condiţionat sau panouri radiante nu poate fi încadrată ca având instalaţii pentru că nu are o sursă centrală din care să distribuie căldura unei reţele.

Termen: 30 septembrie!

Potrivit chestionarului conceput de Primărie, cei 14.280 proprietari de clădiri vor fi invitaţi să răspundă dacă încălzirea imobilului pe care îl deţin se face prin calorifere sau conducte în pardoseală, dacă imobilul e racordat la reţeaua de apă şi canalizare sau are electricitate indiferent dacă din reţeaua pubică sau din resurse proprii.

„Chestionarul completat ne poate reveni până la termenul de plată a impozitelor din 30 septembrie prin email pe portalul Primăriei, prin Poştă sau direct la Sala Ghişeelor. Scopul nu e să punem orădenii pe drumuri, ci să avem o situaţie cât mai clară”, spune directorul.

În cazul în care de la ultima declaraţie au intervenit modificări pe care proprietarul nu le-a comunicat municipalităţii, acesta va trebui să anexeze declaraţiei şi un document din care să rezulte data la care a fost pusă în funcţiune cea mai recentă instalaţie, indiferent că este vorba de curent, apă, canalizare sau încălzire. Această zi va deveni data de la care clădirea va fi înregistrată ca având instalaţii. „Documentul justificativ poate fi de exmeplu factura de la achiziţia cazanului de încălzire, de la achiziţia conductelor de apă, sau orice alt act”, spune Florea.

„Nu vrem să scormonim în trecut”

Reprezentanţii Primăriei se aşteaptă ca orădenii să răspundă de bună voie la chestionar. „Nu ne propunem să aplicăm amenzi. În cazul celor care nu au răspuns chestionarului, însă, nu avem de ales şi va trebui să facem verificări”, explică directorul.

Verificările se vor face fără a lua măsuri împotriva proprietarilor. „Intenţia noastră este să ne actualizăm evidenţele pentru viitor, nu să scormonim în trecut”, spune directorul.

Desigur, excepţie vor face cazurile în care de la punerea în funcţiune a ultimelor reţele au trecut mai mulţi ani. În acest caz, conform Codului Fiscal, valoarea imobilului poate fi actualizată mergând în urmă cu până la 5 ani, iar deţinătorul va trebui să achite diferenţa de impozit.

Asta dacă nu poate prezenta un document, de orice fel, cum că imobilul a devenit unul cu instalaţii de curând, ceea ce nici nu este foarte greu. Are nevoie doar de o factură pe care Primăria, oricum, nu o poate controla...


AVEŢI DE PLATĂ!
Informări pentru „uituci”

Nu doar proprietarii imobilelor fără utilităţi vor primi scrisori din partea Primăriei. Tot începând de săptămâna viitoare, municipalitatea va transmite orădenilor care nu s-au prezentat la ghişee la primul termen de plată a impozitelor, din 30 martie, informări cu sumele datorate.

„Vom trimite înştiinţări de plată către aproximativ 13.000 contribuabili cu debite mai mari de 300 lei. Intenţia noastră este ca orădeanul să ştie că un termen de scandenţă a trecut şi cât are de plată, ca să nu ajungă în situaţia de a plăti penalităţi”, spune directorul economic Eduard Florea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Oficial deja, peste 20% dintre casele orasului, sunt "a doua locuinta".
Asta inseamna ca niste oradeni mai cu stare locuiesc in afara orasului si folosesc vechea locuinta (e vorba in mod deosebit de case, nu de apartamente) pe post de "casa de vacanta" in Oradea. Daca identifici acest gen de unitati locative pe strazile aflate pe dealurile orasului, tot a treia casa e in situatia asta. Vin proprietarii vara, merg la apa termala sau fac cumparaturi, mai invita niste prieteni si se lauda cu orasul no.1 de pe "storia.ro". Iarna nu se incalzesc astfel de case, nu consuma energie si apa, nu produc gunoi si stau inchise, spre disperarea liderilor politici locali care au prins, in ultimii 11-12 ani, scaderea de la peste 208.000 de locuitori la 196.000 cat e populatia astazi. Iar daca ar fi sa ne luam dupa media numerica familiala, asta ar insemna cca. 36.000 de locuinte cu acest regim. Poate ca cineva din primarie va putea sa explice, decidentilor din executiv si consiliului local, care e "trend"-ul populării și depopulării într-un centru urban intrat de multa vreme deja in Mileniul III.
Postat 05 Iunie 2019, 09:34 de WinDoss
Adica horor pmo...
Adica horor pmo nu stie fara chestionar pe ce strazi exista utilitati si pe care nu? Ba sunteti prosti? sau noi suntem prostitii??? Pai ce freaca bugetarii astia prin birouri. Scria unu pe facebook ca primaria berlinului are 260 de angajati, cati sunt pa pmo? Cu cat este Oradea mai mare ca si Berlinu? Cheltuielile cu lefurile lefegiilor bugetari si cu privilegiile lor materiale trebuie reduse si atunci vor fi resurse financiare suficiente. asta si la nivel local si la nivel national. Cifrele sunt idioate si manarite numai ca sa jusatifice o actiune ilegala. Adica toti cei ce nu stau la bloc in Oradea sunt fara utilitati? Mai sunteti cu totii niste mincinosi gunoiosi asemeni pesedeului chiar daca ziceti ca sunteti penelei!
Postat 05 Iunie 2019, 01:13 de scortosul
"Cifrele sunt clare....41 % dintre cetatenii oradeni,pacalesc administratia Bolojan......." Asa nu se mai poate.
"Cifrele sunt clare." Asa nu se mai poate.Pai cum sa mai poti pradui banul public pe....ei na ca era sa ma scap, cand 41% dintre cetatenii oradeni,te fura,ca in.... codru.Asa nu se mai poate.Pe viitor,avem in plan, sa introducem un control sever,atat asupra containerelor menajere cat si asupra apei menajere deversate de fiecare locuitor. Astfel ca ,prin laboratoarele existente,atat in cadrul RER,CAO cat si ABA Crisuri, dotate cu aparatura si specialisti foarte bine pregatiti,sa putem determina,prin analizele efectuate cu exactitate, posibilitatile financiare ale fiecarei familii....Va fi o munca laborioasa,migaloasa, dar cu rezultate spectaculoase...pentru bugetul....
Postat 05 Iunie 2019, 00:43 de platona
Mucea si expertu'
s-au gasit sa mai scormoneasca in buzunarele oradenilor, pe langa monopolul pe orice, impus de adunataura de galbejiti din pmo, mai il au pe trubaduru care crede ca IT-istii castiga prea mult si uite asa peneleu se dovedeste aceasi marie cu alta palarie, aka psd. Mi-e sila de voi!
Postat 04 Iunie 2019, 23:15 de oradeanbihor
Absolut incredibil
"Puteam însărcina Poliţia Locală să facă verificări" "„Nu ne propunem să aplicăm amenzi. În cazul celor care nu au răspuns chestionarului, însă, nu avem de ales şi va trebui să facem verificări” " valoarea imobilului poate fi actualizată mergând în urmă cu până la 5 ani, iar deţinătorul va trebui să achite diferenţa de impozit"...Iata cum se instaureaza statul politienesc pnl.Felicitari oradenilor.Putintica rabdare,sa ajunga baietii la manete si butoane, mai e oleaca...Ar fi totusi o solutie mai simpla: Firma prietena planwerk din cluuuj ar putea face un studiu care sa demonstreze ca o cladire racordata la reteaua electrica si termica, apa,canal,tv,internet valoreaza muuult mai mult pe piata imobiliara.Prin urmare ,se aplica o majorare de impozit de 50% cladirilor neracordate, ca un stimulent din partea primariei.Muje psd
Postat 04 Iunie 2019, 22:15 de excalibur
Modul de abordare arată cât de dedicați sunt edilii față de contribuabili !?!
Se exprimă că ar fi o "gaură în buget" ... nicidecum să caute soluții prin care toți orădenii să beneficieze de toate utilitățile necesare !?! Dacă suspectezi din start că orădeanul "păcălește" municipalitatea, ori ești prost ori "bolovan" !?! În casa unuia sau altuia, dacă nu i se dă drumul, nu poate intra nici polițistul de la crimă organizată fără mandat, cu atât mai puțin un neica-nimeni de la primărie !?! Poți face altceva, mult mai simplu, edilule cu mintea rătăcită ... să formulezi astfel chestionarul, din care să rezulte consumurile facturate la nivelul unei locuințe, pentru energie electrică, gaz, lemne, salubritate, apă și apă uzată, etc !?! Din asta va rezulta ce te interesează, măi edilule, lăsând la fiecare rubrică din chestionar și posibilitatea detalierii, după caz, a lipsei uneia sau alteia dintre utilități !?!
Postat 04 Iunie 2019, 17:13 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON