URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2022, 09:55

Calea Crucii în curtea Palatului Baroc din Oradea: Sute de credincioşi romano-catolici s-au rugat alături de episcop (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Devoţiunea Calea Crucii a fost recreată, vineri, în curtea Palatului Baroc din Oradea, pe o vreme caldă şi însorită, la eveniment participând peste 400 de credincioşi romano-catolici.

Procesiunea reprezintă suferinţele îndurate de Iisus pe drumul Golgotei şi cuprinde 14 staţiuni, începând cu condamnarea la moarte, purtarea crucii, biciuirea şi terminând cu răstingnirea şi coborârea Lui în mormânt.

Patimile lui Iisus au fost prezentate, cum se întâmplă de obicei, cu ajutorul unor elevi. A fost vorba despre elevi de la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László" Oradea. Rolurile lui Iisus, mamei sale Maria şi al lui Iosif au fost interpretate de adolescenți, iar Pilat din Pont, cel care l-a judecat şi osândit la moarte pe Mântuitor, a fost interpretat de un elev de școală primară (foto).

Prezentată doar în limba maghiară, procesiunea a debutat la intrarea în catedrală și a continuat în jurul platoului din faţa Palatului Baroc. Elevii care au interpretat rolurile principale au fost urmați pe „Calea Crucii” de episcopul romano-catolic Böcskei László, de preoţi şi de credincioşi.

Cei mai mulți dintre copii priveau curioşi evenimentul, iar adulţii se rugau cu ochii plecaţi. Momentul care a ridicat toate privirile a fost cel al staţiunii a zecea din Via Crucis, în care Hristos a fost pus pe cruce.

La ultima staţiune, punerea în mormânt a lui Iisus a fost simbolizată prin acoperirea trupului acestuia de alți elevi care au luat parte la procesiune.

"Anul acesta a fost mai diferit. După doi ani în care n-am mai putut organiza acest eveniment am ales să punem accentul mai mult pe imaginea şi simbolistica acestui moment, mai puţin pe textele din scenetă", a explicat, pentru BIHOREANUL, episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

La final, unii dintre credincioşi au intrat în catedrală pentru rugăciuni. "În această perioadă ciudată pe care o trăim, cu un război care se petrece la câţiva kilometri de noi, cred că trebuie să ne rugăm şi reflectăm mai mult la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Mă rog pentru pace", a spus o credincioasă. 

Înaintea Învierii, calendarul liturgic din Sâmbăta Mare (16 aprilie) cuprinde între orele 10 – 20 un program de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Sfântul Mormânt, iar de la ora 21, sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă oficiată de episcopul Böcskei László și de Procesiunea de Înviere. 

Duminica Învierii Domnului va începe cu liturghia de dimineaţă de la ora 8, precedată de binecuvântarea alimentelor, pentru ca de la ora 11 episcopul Böcskei să oficieze Liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON