URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2013, 12:29

Ca la mama acasă! Întreprinzători bihoreni vor construi agropensiuni moderne cu finanţări de 11 milioane de euro

Ca la mama acasă! Întreprinzători bihoreni vor construi agropensiuni moderne cu finanţări de 11 milioane de euro A "HIGHIDIŞULUI". Fiică a regretatului constructor de viori cu goarnă Dorel Codoban, Marioara Dumitru (foto), inginer cu un doctorat în calitatea apelor, vrea să lase biroul de la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri pentru a deschide o agropensiune în bătătura casei părinteşti. "Vin turişti din toată lumea să vadă atelierul tatălui meu. Era şi normal să vrem să avem unde-i găzdui", spune Marioara
Ca la mama acasă! Întreprinzători bihoreni vor construi agropensiuni moderne cu finanţări de 11 milioane de euro SEZON NON-STOP. Pentru a prelungi sezonul turistic, conducerea pensiunii Metropol din Cordău a investit 400.000 euro într-o piscină acoperită. Jumătate din bani i-a primit din fonduri UE. "Iniţial am vrut să construim o piscină descoperită, dar nu ne ajuta cu mare lucru, pentru că funcţiona doar câteva luni pe an, or noi trebuie să asigurăm posibilităţi de relaxare inclusiv iarna", spune directoarea Adriana Cuc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă mâine s-ar ivi ocazia să laşi oraşul baltă, cu larma lui nevrotică şi confortul duşurilor calde, şi să te muţi la ţară, în linişte deplină şi miros de pământ reavăn, ce-ai face? Ei bine, există orădeni care au ales fără să clipească!

"Eu la ţară am copilărit. Grupuri de turişti ne intră în casă de ani de zile, aşa că nu a fost greu să mă hotărăsc", spune Marioara Dumitru. Împreună cu familia, vrea să construiască o agropensiune, investiţia fiind de 159.000 euro, din care 117.000 finanţare europeană. Asemenea ei, zeci de orăşeni vor da asfaltul urbei pe drumul de ţară...

La casa "highidişului"

Inginer la Ape, cu un doctorat în evaluarea resurselor subterane, Marioara Dumitru e convinsă că, făcut cu cap, agroturismul reprezintă o afacere din care o familie poate trăi fără probleme. Fiică a constructorului de viori cu goarnă Dorel Codoban, vrea să ridice pe o coastă din spatele casei părinteşti, la Roşia, o pensiune cu 8 camere. Cu tot confortul: baie, TV, telefon, internet, apă încălzită cu panouri solare.

"Sunt convinsă că voi avea succes. Zona e liniştită, nepoluată, cu peşteri de vizitat şi oameni primitori. Turişti din toată lumea vin să vadă atelierul tatălui meu. Acum câteva luni a venit un autocar cu nemţi să-i cazez la noi şi i-am îndrumat în sat", spune femeia. A semnat deja contractul de finanţare, iar la primăvară vrea să înceapă construcţia clădirii. Dacă se poate, Crăciunul lui 2014 vrea să-l ţină cu oaspeţi în casă nouă...

09 Florita Codoban.jpgViaţa la ţară

Împreună cu mama sa, Floriţa Codoban (foto), Mari vrea să tranforme atelierul lui Dorel în muzeu. Ageră şi pricepută, Floriţa ştie deja cum să le umple turiştilor timpul liber. "Aci 'a fi un loc unde să vină domnii ca la ţară. Să îşi culeagă, dacă vor, o roşie din grădină, un măr din pom, să ţină de porc când îl tăiem de Crăciun ori să înveţe să facă un port popular la războiul de ţesut", zice femeia.

Floriţa e unul dintre puţinii meşteri populari bihoreni care mai ţese costume tradiţionale şi, la cât a bătut lumea în lung şi lat, spune că "rar ăla străin care va pleca de la noi fără să cumpere un lucru de calitate, făcut de mână". "Mai tradiţional ca la noi nu veţi găsi niciunde. 20 de ani am umblat cu omu' meu la târguri în ţară şi străinătate, el cu viorile, eu cu ţesăturile", spune femeia, convinsă şi ea că agroturismul este o afacere sigură. "Pensiunea asta trebuia făcută. La noi în sat, căşile îs pentru familii, n-are nimeni camere pentru turişti. Dacă îţi vin oameni în gazdă îi culci cum poţi. Ehe, fătu-meu, ai fi mirat să ştii câtă lume caută viaţa de ţară!"

09 Lenuta Marincas.jpgFără stres şi fără plictiseală...

De aceeaşi părere este şi laborantul Lenuţa Marincaş (foto). A depus un proiect pentru o agropensiune în Haieu, pe dâmbul din spatele manejului Il Cavallino. Planul a fost atât de bun încât a obţinut cel mai mare punctaj din ţară! "La noi n-o să se plictisească nimeni. Suntem la doi paşi de Băile Felix, vara turiştii pot să meargă la ştrand, la călărie sau să se dea cu ATV-ul. Toamna putem face împreună zacuscă, murături sau magiun, iar pentru zilele de iarnă vom cumpăra o sanie".

Femeia vrea să se ocupe de pensiune împreună cu familia şi nu se teme că ar putea da greş. "Avem legume cultivate natural în grădina proprie, putem aduce tot felul de produse de la ţăranii din sat, la doi paşi este o stână, aşa că vom avea tot timpul lapte şi brânzeturi proaspete". Lenuţa a plănuit să înceapă construcţia pensiunii în primăvară şi, în funcţie de cerere, spune că se va ocupa să le ofere turiştilor tot confortul.

Piscină "europeană"

Turismul înseamnă mai mult decât un acoperiş deasupra capului. La trei ani de la inaugurarea pensiunii Metropol din Cordău, Adriana Cuc a aplicat pentru finanţare europeană în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor turistice. "Nu ajunge să ai doar un loc în buza pădurii, servicii de calitate şi vecinătatea Băilor Felix şi a oraşului. Trebuie să vii mereu cu ceva în plus", spune directoarea.

A investit 400.000 euro, din care jumătate din fonduri UE, pentru construirea unei piscine acoperite, cu saună şi sală de fitness, pentru a oferi turiştilor posibilitatea relaxării inclusiv pe ploaie sau iarna. "Avem spaţii de cazare pentru turişti veniţi în Felix, dar putem găzdui fără probleme grupuri, organiza team building-uri sau orice altfel de evenimente. Oferim toate facilităţile, începând de la sală mare de conferinţe până la teren de sport şi cramă cu vinuri". Pentru că, până la urmă, turismul e o afacere. Dacă nu investeşti, nu faci faţă concurenţei. Iar vremurile în care fondurile europene vor acoperi astfel de cheltuieli nu vor dura la infinit...


"Cine îşi face pensiune în Roşia nu are decât de câştigat. Comuna are nevoie acum de cel puţin o sută de locuri de cazare în plus. Vara, în weekend-uri sau când organizăm diferite evenimente, fără 200 de locuri în plus nu ne descurcăm"

Florin Bonca, primar Roşia


PARIUL PE TURISM
Vremea pensiunilor

62 de proiecte de finanţare, 11 milioane euro investiţii din fonduri UE, zeci de familii cu şanse reale de a trăi doar din turism. Nu mai puţin de 40 de pensiuni vor fi construite în următorii doi ani în zeci de localităţi bihorene. Pe lista localităţilor care îşi vor îmbunătăţi serviciile turistice se numără comune precum Bălnaca, Cetariu, Cetea, Remetea, Roşia, Sâmbăta, Sârbi, Sânmartin şi multe altele.

09 Cristian Buzle.jpg"Pentru a accesa o astfel de finanţare trebuie să deţii un teren într-o zonă cu potenţial turistic şi să ai un plan de afaceri care să garanteze o creştere economică în primii cinci ani după finalizarea construcţiei", spune Cristian Buzle (foto), directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Potrivit ghidului solicitantului, anul acesta finanţatorul acoperă 85% din costurile investiţiei, în limita a 100.000 euro în cazul unei agropensiuni de trei margarete cu maxim 8 camere, respectiv a 200.000 euro pentru pensiunile cu până la 15 camere. Întreprinzătorii care au deja pensiuni pot accesa, la rându-le, până la 200.000 euro pentru construirea de terenuri de sport adiacente, piscine, centre de închiriere skiuri şi altele. Solicitanţii trebuie să investească minim 15.000-30.000 euro, în funcţie de suma accesată, şi pe cât posibil banii să nu provină dintr-un credit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Oferta de împrumut.
Buna Ziua toți Sunt Mrs.Rosita Dawson, o reputație, legitimă și o companie de bani creditor acreditat. ne-am împrumuta bani de la persoane fizice la o rată de 3%, care au nevoie de asistență financiară. Ai un credit rău sau vă aflați în nevoie de bani pentru a plăti facturile? Vrem să utilizați acest mediu pentru a vă informa că am oferi asistență beneficiar de incredere ca vom fi bucuroși să vă ofere un împrumut. . Nici o verificare de credit, 100% garantat (e-mail: dawsonrositaloans@live.com) solicitantul va începe rambursarea creditului la 6 luni după împrumutul a fost transferat la el / ea. Imposibilitatea de a plăti înapoi împrumutul de la acest așteptat data / perioada, acțiuni legale vor fi luate împotriva reclamantului cu avocatul nostru imediat. Solicitant care nu este în măsură să se întâlnească cu rambursarea va fi dat două săptămâni mai mult ca o perioadă de grație înainte de acțiuni legale vor fi luate. Informații: împrumutatul trebuie să furnizeze fie unul dintre următoarele:-un permis de conducere, un pașaport internațional sau o carte de identitate valabilă poartă numele lui / ei. Vi se cere sa completati formularul de mai jos înainte de a putea continua cu împrumut. FORMULAR DE CREDIT DE APLICARE: Numele solicitantului: ............... Adresa: ................ Oras: ....................... De stat: ........................ Tara: .................... Gen: ...................... Starea civila: ................ Varsta: .......................... Ocupația: ................... Rate de venituri: ................... Spune: ........................... Numărul de birouri: ................ Mobil: ....................... Suma solicitată: ............... Împrumut Durata: .................. Scopul împrumut ..................... După depunerea cererii de împrumut, vă puteți aștepta la un răspuns preliminar la mai puțin de 24 de ore și de finanțare în termen de 72-96 de ore de la primirea informațiilor de care avem nevoie de la tine ma contactati pe email noastre companie: dawsonrositaloans@live.com Cu respect. Dna Rosita Dawson.
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:53 de Dna Rosita
ha, ha, ha, ha, ha, ha
astia sunt IDIOTI daca au muscat MOMEALA :))))))))))) nu merg asa de multe sunt !!! NU EXISTA cerere , degeaba este OFERTA , stiti cat costa sa intreti o PENSIUNE real nu VORBE ? NICI capacitatea nu ti permite decat daca incasezi la negru si te arzi cu EVAZIUNEA in familie :))))) .
Postat 22 Octombrie 2013, 13:56 de ha, ha, ha, ha, ha
Noroc si nervi de otel
Va felicit pe toti pentru curaj. Din pacate lucrurile nu sunt atat de simple precum le prezentati voi aici. Nu o sa termini de craciun 2014 daca nu ai toti banii pregatiti in conturi si nici asa. Finantarile merg greu si cu mult stres. Cat priveste viitorul pensiunilor credeti-ma ca sunt rezervat. Dar macar ramaneti pe fonduri UE cu o casa. Nu faceti constructie mare ca trebuie intretinuta. Atentie sa fiti pe profit trebuie sa aveti grad de ocupare 60% pe an. Va urez multa bafta.
Postat 15 Octombrie 2013, 08:28 de cristi
SUCCES!
ADEVARAT ,FOARTE FRUMOASA D-NA DUMITRU .Felicitari pentru curajul de a investi intr-o tara ca si ROMANIA ,o tara neguvernata in prezent ,din pacate.SUCCES 1 MULT NOROC SI PUTERE DE MUNCA! 11
Postat 13 Octombrie 2013, 21:20 de un coleg A.B.A BEIUS
comentariu
frumoasa femeie ,dupa parerea mea va avea succes .felicitari.
Postat 13 Octombrie 2013, 14:20 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON