URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2016, 15:06

Bodog nu-şi prezintă lucrarea fiindcă BIHOREANUL... nu are competenţa de a verifica teze de doctorat

Într-o replică trimisă BIHOREANULUI, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorul PSD Florian Bodog, susţine, în mod mincinos, că nu ar fi promis niciodată că va pune la dispoziţie teza sa de doctorat, suspectă de plagiat, cu atât mai mult cu cât ziarul "nu are competenţe legale sau de altă natură privind verificarea tezelor de doctorat".

Încă de la începutul lunii ianuarie a acestui an, BIHOREANUL i-a cerut decanului FMF, Florian Bodog, să pună la dispoziţia redacţiei un exemplar din teza sa de doctorat, de negăsit în Biblioteca Universităţii din Oradea, pentru a putea fi verificată o sesizare în care era acuzat că şi-a plagiat această teză.

Susţinând că el nu mai are niciun exemplar din lucrarea sa de căpătâi, Bodog a acceptat propunerea BIHOREANULUI de a-şi obţine o copie de la Biblioteca Naţională, singurul loc unde se mai găseşte lucrarea de doctorat. Cu toate acestea, săptămâna trecută, la patru luni de la prima solicitare a ziarului de a-şi prezenta teza, Bodog a declarat că refuză să mai furnizeze un exemplar, declarându-se deranjat de un articol de opinie în care era criticat tocmai pentru că se fereşte de verificări.

În replica sa, după ce spune că discuţiile cu BIHOREANUL pe marginea tezei sale datează "din februarie", ca urmare apariţiei unei scrisori anonime în preajma anunţării candidaturii sale la rectorat, Bodog susţine că "reluarea subiectului astăzi nu este întâmplătoare şi are semnificaţii la fel de importante", fiind legată de candidatura sa la funcţia de decan al FMF.

"Din punctul meu de vedere, apariţia articolului tocmai astăzi este o încercare de a influenţa procesul intern de desemnare a candidaţilor: pe de o parte, de a-mi afecta imaginea, pe de altă parte, de a pune presiune pe colegii mei din cadrul facultăţii", susţine PSD-istul, ignorând buna credinţă a BIHOREANULUI manifestată pe toată perioada alegerilor universitare, când ziarul a amânat subiectul posibilului plagiat, tocmai pentru a nu acuza pe nedrept şi a fi acuzat de jocuri subterane.

În tot acest timp, aşa cum am mai scris, ziarul a purtat mai multe discuţii cu decanul, pe margiena furnizării unei copii a lucrării, care să poată fi analizată de către specialişti, dar, sub diverse pretexte - de la faptul că din cauza mutărilor repetate nu îşi mai găseşte niciun exemplar, până la acela că varianta electronică pe care o are n-ar fi aidoma cu cea "oficială" - Florian Bodog a amânat nepermis de mult clarificarea situaţiei sale, în ciuda gravităţii suspiciunii, dar şi a responsbailităţii care derivă din multiplele funcţii publice pe care le are.

De ce a făcut-o, reiese tocmai din replica sa trimisă ziarului, care lasă să se înţeleagă că nici nu avea de gând, de fapt, să îşi supună teza de doctorat vreunei "judecăţi publice".

"În legătură cu afirmaţia dumneavoastră cum că aş fi amânat cu lunile să prezint un exemplar al tezei mele de doctorat, aş vrea să subliniez un aspect important de ştiut: nu am promis niciodată nimănui, nici dumneavoastră şi nici redactorului care m-a contactat din partea ziarului dumneavoastră, că voi pune la dispoziţia BIHOREANULUI teza mea. Pe de altă parte, cu tot respectul pe care vi-l port, săptămânalul BIHOREANUL nu este CNATCDU pentru a avea competenţe legale sau de altă natură privind verificarea tezelor de doctorat", susţine Bodog. 

Decanul consideră "regretabil", "neplăcut" şi "deranjant" faptul că în arhiva Bibliotecii Universităţii din Oradea nu se mai regăseşte lucrarea sa, dar în loc să rezolve acest deficit din proprie iniţiativă, furnizând teza, constată ceea ce au descoperit de fapt jurnaliştii, că doar la Biblioteca Naţională mai există un exemplar, şi spune că rolul său se limitează la a contacta Biblioteca Naţională, "astfel încât cele două instituţii să identifice modalitatea prin care Universitatea din Oradea să reintre în posesia unui exemplar oficial al tezei mele".

Florian Bodog reiterează "oferta" sa profund jignitoare şi imorală "de a suporta integral cheltuielile de deplasare la Bucureşti ale dumneavoastră sau a unei persoanei desemnate de dumneavoastră pentru a verifica în mod direct, la sediul Bibliotecii Naţionale, autenticitatea tezei oficiale" ignorând un lucru elementar, pe care BIHOREANUL l-a precizat: verificarea unei vaste lucrări ştiinţifice sub aspectul suspiciunii de plagiat nu poate fi realizată la sala de lectură, prin consultare, ci printr-o analiză comparativă atentă, de către specialişti ai domeniului, prin confruntarea "corpului delict" cu alte lucrări de specialitate.

În ciuda comportamentului său opac, Bodog îi asigură, în final, pe toţi cititorii BIHOREANULUI, precum şi pe toţi colegii săi din Universitate, că "nu am niciun motiv să îmi ascund teza de doctorat, la fel cum nu am nicio emoţie în privinţa unei eventuale verificări a ei".

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Bodog, scoate teza! Suspectat de plagiat, decanul Facultăţii de Medicină refuză să-şi prezinte teza de doctorat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
E normal
E normal ca toți să fie verificați. Nu trebuie să fii mare savant să verifici o teză și să vezi dacă e plagiat sau nu: orice paragraf scris cuvânt cu cuvânt dintr-o altă sursă e plagiat indiferent dacă e însoțit sau nu de o notă bibliografică.
Postat 14 Mai 2016, 08:41 de Shogun
!!!!!
TOTI cei de la UO sa fie verificati ! Nu de catre " Bihoreanul " ( e o metafora , doar nu Bihoreanul sau alte publicatii decideau ce si cum , Bihoreanul doar semnaleaza niste chestiuni ) . TOTI , TOTI sa fie verificati ! Indiferent unde a fost sustinuta teza sau in ce an ! TOTI ....
Postat 12 Mai 2016, 21:05 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON