URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2023, 16:36

Biserică de lemn din Bihor, salvată de Ambulanța pentru Monumente, cu bani de la fundația Regelui Charles (FOTO/VIDEO)

Biserică de lemn din Bihor, salvată de Ambulanța pentru Monumente, cu bani de la fundația Regelui Charles (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Ambulanța pentru Monumente)

Din 281 de biserici de lemn, câte a avut județul Bihor, în prezent mai există doar 58, iar multe dintre ele sunt în pericol de a se degrada iremediabil.

Una singură, cea din satul Fâșca, a intrat pe drumul salvării, după ce proiectul Ambulanța pentru Monumente, care primește finanțare și de la o fundație a Regelui Charles al Marii Britanii, a investit în reabilitarea învelitorii din șindrile.

Viață pentru încă 25 de ani

Lucrările de înlocuire a acoperișului de lemn au durat patru săptămâni, au fost finalizate recent și prezentate, joi, într-o conferință de presă ținută la Prefectura Bihor de specialiștii asociației Laborator Zero Pozitiv, partener local al Ambulanței pentru Monumente. Acest proiect are, în prezent, 8 asociații membre.

Potrivit arhitectei Gréta Zsák, coordonatoarea intervențiilor din Bihor, lucrările la Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, un monument istoric din comuna Vârciorog, au avut menirea să salveze de urgență clădirea. Având acoperișul distrus, biserica era plină de infiltrații, care îi amenințau integritatea, motiv pentru care refacerea învelitorii era vitală.

Meșteri pricepuți din Maramureș au venit în Bihor special pentru a face șindrilele pentru acoperiș prin tehnici tradiționale, iar la montarea lor au muncit și voluntari, adică arhitecți și studenți, din România și din străinătate. Asta pentru că scopul proiectului Ambulanța pentru Monumente este și să asigure educația non-formală a specialiștilor în ceea ce privește monumentele istorice.

Lemnul necesar acoperișului din Fâșca a fost anume cumpărat, tot din Maramureș, iar cele peste 15.200 de șindrile au fost făcute manual. Noul acoperiș va rezista cel puțin 25-30 de ani, estimează specialiștii.

De asemenea, comunitatea locală s-a implicat serios, asigurând zilnic, timp de patru săptămâni, mesele pentru cei 15 oameni care le-au salvat biserica de lemn. În fiecare zi, două familii din Vârciorog au pregătit mâncarea necesară, în timp ce Primăria Vârciorog a plătit pentru materialele necesare lucrărilor de reabilitare.

Urmează Luncșoara

Meșterii au fost plătiți de Laborator Zero Pozitiv, care, alături de alte cheltuieli, a investit cam 60.000 de lei, bani primiți prin proiectul Ambulanța pentru Monumente, care este finanțat inclusiv de o fundație a Regelui Charles al Marii Britanii.

„Putem să zicem, cu multă fericire, că intervenția noastră de la Fâșca a contat la numărul intervențiilor din țară. Acum sunt 90 de proiecte realizate de Ambulanța pentru Monumente”, a declarat Zsák. În toată țara, mai sunt în lucru 18 clădiri monument, iar în Bihor, următoarea pe listă va fi Biserica de lemn din Luncșoara, și ea vizibil degradată. Aici, lucrările urmează să înceapă pe 20 august.

Prefectul Bihorului, Dumitru Țiplea, care a participat și ca voluntar la Fâșca, alături de directoarea Bibliotecii Județene, Ancuța Șchiop, a declarat joi, în aceeași conferință de presă, că își dorește ca un număr cât mai mare de biserici de lemn din județ să fie salvate.

„În județul Bihor există 5% din toate bisericile de lemn monumente istorice din România. Pare o cifră frumoasă, dar vă spun că suntem într-o situație dureroasă pentru că, din documente, au fost atestate 281 de biserici în județul Bihor, iar astăzi mai avem 58, după ce una a fost demontată de când am început noi acest proiect. 79% din bisericile de lemn din Bihor au dispărut, iar din cele pe care le avem, în jur de 30 necesită o intervenție urgentă de punere în siguranță”, a declarat Țiplea.

Prefectul a mai spus că, după ce vor fi salvate de urgență, bisericile vor avea nevoie de finanțare pentru restaurarea integrală.


Prefectul Dumitru Țiplea a primit o șindrilă inscripționată cu „Fâșca” de la arhitecta Gréta Zsák
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON