URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2019, 18:49

Bilanţ catastrofal al DNA Oradea pe anul 2018: Patru rechizitorii trimise în judecată cu 6 inculpaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful interimar al DNA, Călin Nistor, a prezentat, vineri, bilanțul activității desfășurate în anul 2018, un an caracterizat ca fiind unul ”de răscruce, atipic, cu provocări deosebite”, amintind de plecarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea instituției.

Problemele cu care s-a confruntat instituţia s-au răsfrânt vizibil şi asupra rezultatelor. Astfel, numărul rechizitoriilor întocmite de procurori anul trecut a fost de 196, scăzând la jumătate faţă de 2017, la care, potrivit bilanţului, procurorii orădeni au contribuit doar cu 4, număr situându-se pe penultimul loc, înainte de DNA Ploieşti.

Potrivit raportului publicat pe site-ul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, numărul dosarelor aflate în ancheta procurorilor orădeni a scăzut cu 14,78% faţă de anul precedent (294 faţă de 345 în 2017), din care au rămas nesoluţionate 158 cauze, faţă de 210 în anul 2017, „situaţie justificată de ponderea mică a dosarelor nou înregistrate, dar şi prin soluţionarea unor cauze vechi rămase nesoluţionate la finele anului 2017”, după cum se arată în document.

Anul trecut a scăzut şi numărul actelor de inculpare, şi cel al inculpaților trimiși în judecată, DNA Oradea reuşind să trimită în faţa instanţei doar 4 rechizitorii în care au fost inculpate 6 persoane. Comparativ, în anul 2017, nici el unul strălucit, au fost emise 8 rechizitorii şi încheiate 2 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, privind 27 inculpaţi din care 2 cercetaţi în stare de arest preventiv.

Dintre cele 158 de dosare nesoluţionate, 134 erau mai vechi de un an, „o parte fiind cauze importante prin complexitatea lor, privind infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită, evaziune fiscală, abuz în serviciu sau săvârşite împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene”, după cum se justifică procurorii.

Legat de cauzele ajunse în judecată, DNA Oradea arată că, în cursul anului 2018, au fost pronunțate două hotărâri definitive prin care s-a dispus achitarea a 6 inculpaţi. Pe de altă parte, însă, au fost condamnaţi 15 inculpaţi, prin 8 hotărâri definitive, faţă de 15 hotărâri definitive de condamnare a 58 inculpaţi, în anul 2017.

Anul 2018 a fost unul al schimbărilor şi controverselor la DNA Oradea. Conducerea serviciului teritorial a fost preluată de tânăra procurorare Felicia Popovici, pe fondul unor nemulţumiri legate de activitatea foştilor şefi, Ciprian Man şi Adrian Muntean, consemnate de inspecţiile centrale relizate la instituţie.

Situaţia a culminat, la începutul acestui an, cu scandalul înregistărilor dezvăluite de avocatul Răzvan Doseanu, care atestau că prucurorii DNA Oradea împărţeau judecătorii în buni şi răi şi încercau să le influenţeze deciziile, scandal încheiat cu revocarea din serviciul teritorial a lui Ciprian Man şi a lui Cristian Ardelean, motiv pentru care azi DNA Oradea funcţionează în stare de avarie, cu numai doi procurori.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: DNA nu-i mai ia! Deşi aşteptările societăţii sunt tot mai mari, DNA Oradea a încetat să mai producă "dosare grele"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Valea Alceu
Stimate D-nule procuror interimar, la sfârșitul anului 2017 un prieten de-al meu angajat ANAF a depus o plângere la DNA Oradea cu subiect și predicat referitoare la o porțiune din Valea Alceu zona Cheresig , vale înstrăinata fraudulos din domeniul public al statului roman. Mazăre a încasat 8 ani de închisoare pt aceeași fapta iar DNA Oradea a plasat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Inclusiv pe acest site s-a scris despre aceasta frauda în articolul BELINE DE BIHOR. D-nul polițist Ganea de la secția 5 politie deține actele. Cu stima, MDM
Postat 25 Februarie 2019, 19:55 de MDM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON