URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2023, 15:49

Bihorul a primit 6 milioane de euro pentru achiziția de microbuze școlare

Bihorul a primit 6 milioane de euro pentru achiziția de microbuze școlare (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministra Educației, Ligia Deca, și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, au semnat vineri la Oradea un contract de finanțare de 6 milioane de euro, bani cu care județul va cumpăra microbuze electrice pentru elevi.

„Școlile din județul Bihor vor fi dotate în perioada următoare cu o flotă de microbuze care va asigura transportul copiilor din zonele izolate, din zonele unde nu mai pot fi constituite structuri de învățământ, și vor duce grupe de studiu către centrul de comună”, a explicat Bolojan, cu ocazia semnării contractului.

Banii sunt asigurați de Ministerul Educației prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar vor acoperi mai puțin de jumătate din necesarul Bihorului.

Mai precis, în timp ce primăriile din județ au nevoie de 80 de microbuze școlare, cele 6 milioane de euro vor ajunge pentru cel mult 35, în condițiile în care din aceiași bani trebuie să se facă și stațiile de încărcare pentru aceste vehicule electrice.

„Vom face o licitație, dar suma va acoperi aproximativ 30-35 de microbuze, depinde și de opțiunile lor”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, prezent și el la semnarea  contractului.

Microbuzele vor fi distribuite primăriilor în baza unui clasament dictat de criterii precum numărul elevilor care trebuie transportați și distanțele pe care le au de parcurs spre școală. „Deci foarte probabil comunele montane, comunele întinse ca și suprafață vor primi aceste dotări”, a precizat Bolojan.

Pe de altă parte, autoritățile județene încearcă să atragă fonduri pentru achiziții similare de la Ministerul Mediului.

Tot vineri, la Oradea, Deca și Bolojan au semnat și un contract de finanțare de 19 milioane de euro pentru campusul dual pe care CJ Bihor îl construiește pe strada Ceyrat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
din nou, electrice
in japonia nu se mai vand electricele, ei zic ca e tehnologie veche si nefunctionala pana cand au baterii solid-state or hidrogen. Daca erau microbuze diesel, asa-i ca ajungeau banii? Pacat ca ne limiteaza in astfel de politici ce scad rentabilitatea si viteza de dezvoltare unele axe de finantare. Dar totusi, nu era vorba ca microbuzele electrice merg la orase/municipii/zona metropolitana, iar centrele de comuna si zonele montane iau in transfer microbuzele second ale oraselor? Ar fi mai eficient asa, nu din "rautate" catre sate si comune, ca avem parintii acolo unde am crescut, ci din cauza ca electricul se renteaza mai bine la oras, cu acelerari si franari multe, cu blocaje in trafic, cu distante scurte, decat in mediul rural.
Postat 27 August 2023, 05:25 de unu
La Bihoreanul se #rezist și se #insist.
Cuvântul "ministra" nu există în limba română. Unde ai făcut școala "jurnalista" ... ???
Postat 26 August 2023, 18:10 de KP
utilizarea termenului ministră nu mai este, din 2021, greșită
Se mai schimbă lucrurile, mai evoluează lumea...
https://politistullimbiiromane.ro/ministru-sau-ministra/
Postat 27 August 2023, 01:39 de Moderator
?!
Inteleg ca un baiat are pe stoc niste p*rcarii cu bateriile expirate, dar de ce nu le vinde la altii si noua de banii aia sa ne dea ministresa d-alea poluante, sa ajunga la toti si sa mai si ramana?!
Postat 26 August 2023, 18:06 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON