URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2022, 13:32

Bacalaureat, rezultate finale: Încă 80 de elevi din Bihor au promovat examenul după contestații

Bacalaureat, rezultate finale: Încă 80 de elevi din Bihor au promovat examenul după contestații Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educației a afișat, vineri, notele finale la examenul național de Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor.

Potrivit datelor furnizate de Minister, în Bihor, procentul de promovare a crescut cu două puncte, la 75,94% (față de 73,65%), pentru că în cazul a 80 de elevi notele au crescut și au obținut medii de cel puțin 6.

În total, în județ, au fost înregistrate 1.251 de contestații, cele mai multe, 633, la proba de limba română. La un număr de 1.198 de lucrări, notele au fost modificate, în 9 situații fiind vorba de o diferență de punctaj de cel puțin 1,5. De exemplu, un elev de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea, notat inițial la limba română cu 6,7, a obținut după contestații 8,2.

Printre alți tineri care nu regretă că au depus contestații se numără un elev de la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, care primise inițial, la limba română, nota 8,95, iar acum are 10, și un altul de la Colegiul Teodor Neș Salonta care, la disciplina Anatomie, are acum nota maximă, după ce inițial a primit 9,2.

Potrivit Ministerului Educației, în total, în Bihor sunt 2.654 de candidați care au promovat Bacalaureatul, din care doi cu media 10 (la fel ca înainte de contestații). Un număr de 666 de absolvenți de liceu au medii între 9 și 9,99, alți 795 între 8 și 8,99, 634 – între 7 și 7,99, iar 557 între 6 și 6,99.


80,8% dintre absolvenților de liceu din această vară din Bihor au promovat Bacalaureatul

Bihorul are în această vară cu 5,6% mai mulți candidați promovați (din rândul absolvenților promoției curente) decât a avut în aceeași sesiune a Bacalaureatului de anul trecut, mai arată datele Ministerului Educației.

Anul trecut, procentul de promovare în sesiunea de vară a Bacalaureatului, calculat pentru toți candidații, indiferent de promoția în care au absolvit, a fost de 69,4%.

În această vară, la Bacalaureatul din Bihor s-au înscris, în total, 3.595 de candidați. O sută au absentat de la examene, iar unul a fost eliminat. În total, 840 de tineri au picat examenul, pentru că nu au obținut medii peste 6. Din aceștia, 192 au avut medii între 5 și 5,99.

Din totalul candidaților care au picat examenul, 605 au terminat liceul în această vară, iar ceilalți 235 provin din promoții anterioare.

 A doua sesiune de Bacalaureat din acest an se va desfășura între 16 august și 3 septembrie, fiind precedată de o etapă de înscriere, între 18 și 25 iulie.

Citește mai jos un raport detaliat al Ministerului Educației:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON