URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2023, 11:07

„Bac Leaks”: Expresia „de bună seamă”, căutată intens pe internet înainte de examenul de limba română. Ministerul Educației face verificări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educației a anunțat că a început o anchetă internă, după ce în spațiul public a ajuns informația că în noaptea de duminică spre luni, înainte de proba de limba și literatura română din cadrul Bacalaureatului, pe internet s-au făcut căutări cu expresia „de bună seamă”, căreia candidații au trebuit să-i găsească un sinonim.

Expresia „de bună seamă” a fost accesată pe motorul de căutare Google în noaptea de duminică spre luni de mai multe ori, îndeosebi în București și Suceava. Potrivit datelor furnizate de Google Trends, interesul pentru această expresie a început să crească la ora 01:48 și a continuat până aproape de ora 5 dimineața.

Dexonline.ro a raportat de asemenea o creștere bruscă a căutărilor pentru aceeași expresie, tot în timpul nopții dinainte de examen.

„Am verificat logurile și am observat că aproape 100 de căutări pentru expresia 'de bună seamă' au fost făcute înainte de ora 10 dimineața (inclusiv câteva înainte de ora 6 dimineața)! Asta în condițiile în care, în medie, în ultima lună, era înregistrată doar o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!", au transmis administratorii Dexonline.

Aceste dezvăluiri sugerează că anumiți candidați ar fi putut avea acces la subiectele de examen înainte de probă.

Într-o conferință de presă susținută marți, ministrul Ligia Deca a anunțat că se fac verificări, dar nu crede că subiectele au „scăpat” în spațiul public.

„Ca urmare a informațiilor pe care le-am văzut cu toții în spațiul public, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a procedat în primul rând la identificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a variantelor de subiecte și de distribuire către centrele de examen. Ca idee, spațiul de lucru în care se desfășoară acest proces este unul securizat, toți cei care au avut acces la subiect în acea dimineață au avut telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci din punct de vedere al subiectelor, de a fi scăpat în spațiul public, din toate verificările noastre, nu este posibil”, a declarat Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da
subiect de bac pentru 2024 = de analizat si explicat propozitia = de buna seama ca cineva a stiut subiectele inaintea altora
Postat 27 Iunie 2023, 13:26 de richard
Daca cautarile erau de la profesori, nu elevi?
Arunc si ei cu zvornuri so teorii, dar daca nu s-au dat acces la subiectele de examen, ci cautau ei insisi raspunsuri sa stie cum sa corecteze, ca nixi profesorii cu note mai mici de 5 la titularizare nu stiu?
Postat 27 Iunie 2023, 12:55 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON