Vremea caldă a adus cu ea şi muşcături de căpuşă pentru cei care preferă ieşirile în aer liber. Peste 250 de bihoreni s-au prezentat, în ultima lună, la spital din cauza acestor insecte.
"În luna aprilie, s-au înregistrat 258 de cazuri de muşcături. Dintre acestea, 119 au fost înregistrate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, 53 - la Spitalul Municipal Marghita, 42 la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, 20 de la Spitalul Municipal Beiuş, 9 la Spitalul Municipal Aleşd şi 8 la Spitalul Municipal Salonta. Şi la Spitalul Pelican din Oradea s-au prezentat 7 cazuri", a declarat, vineri, BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Potrivit acesteia, luna trecută, s-a înregistrat şi un singur caz suspect de boala Lyme, transmisă în unele cazuri de căpuşe. "A fost un suspect de boala Lyme în Bihor. Este vorba despre un bărbat care a fost la iarbă verde în zona Beiuş, un orădean, care avea o stare uşor alterată. Însă boala nu s-a confirmat", a mai precizat dr. Rahotă.
Aceasta a mai precizat că numărul bihorenilor atacaţi de căpuşe "a fost cam acelaşi" şi anul trecut. "Nu avem creşteri ale muşcăturilor comparativ cu acceaşi perioadă a anului trecut", a mai precizat şefa DSP Bihor.
Reprezentanţii DSP le atrag atenţia bihorenilor să fie foarte atenţi. "Nu trataţi cu indiferenţă muşcătura de căpuşă!", transmit reprezentanţii DSP.
Căpuşele trebuie îndepărtate în întregime imediat ce sunt descoperite, deoarece astfel se elimină posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii şi prin îndepărtarea căpuşei se poate preveni îmbolnăvirea.
Atenţie, însă, existăpersoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe. Intensitatea lor variază de la reacţii moderate până la şoc anafilactic.
În cazul în care vă treziţi cu căpuşă, nu încercaţi să o scoateţi singur! Îndepărtarea corectă şi completă a căpuşelor se poate efectua doar de către personal medical calificat, avertizează specialiştii.
Potrivit DSP, o parte din căpuşe nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate pentru gazdă. Altele însă, reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al altor boli grave.
Vezi mai jos recomandările DSP!
- Când faceţi o drumeţie sau ieşiţi la iarbă verde, purtaţi haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai uşor eventualele căpuşe), pantaloni lungi cu elastic jos sau introduşi în şosete, bluze cu mânecă lungă, şapcă şi, eventual, mănuşi. E de preferat să folosiţi încălţăminte fără orificii sau decupaje – pantofi sport în loc de papuci, sandale.
- Evitaţi să treceţi prin tufişuri sau zone cu iarbă înaltă. Folosiţi pături pentru picnic deschise la culoare, folosiţi plase anti-insecte/folie de protecţie când dormiţi în aer liber sau în cort.
- Se pot folosi substanţe de tipul spray, loţiuni, unguente care previn infectarea cu căpuşe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicaţiilor de utilizare) şi pot fi achiziţionate din farmacii. Atenţie! În cazul copiilor se pot utiliza doar produse adecvate vărstei lor.
- După activităţile în aer liber, inspectaţi în întregime cu atenţie corpul dumneavoastră, al copiilor şi blana animalelor care v-au însoţit.
- Faceţi un duş când vă întoarceţi din excursie sau de la picnic. Căpuşele pot sta pe piele chiar şi câteva ore fără să se ataşeze, aşadar e posibil să scăpaţi de cele nefixate.
- Dacă locuiţi la curte, îngrijiţi cu mare atenţie grădina, spaţiile de depozitare, pereţii casei – mai ales eventualele crăpături apărute. Curăţaţi corespunzător tufişurile, îndepărtaţi frunzele uscate, tundeţi periodic iarba, depozitaţi lemnele în locuri expuse la soare.
- Este foarte important să deparazitaţi extern, conform indicaţiilor medicului veterinar, animalele din gospodărie. În general, câinii ţinuţi în curte necesită deparazitare externă lunară.
- Persoanele care desfăşoară activităţi în zone frecvent populate de căpuşe sau în ferme de animale, vor purta echipamente specifice de protecţie.
- Consiliile locale, primăriile şi operatorii economici au obligaţia de a organiza şi desfăşura acţiuni periodice de combatere a artropodelor (inclusiv căpuşe) şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi / sau generatoare de disconfort.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.