URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2019, 13:37

Arheoparcul din curtea palatului princiar al Cetăţii Oradea, finalizat în proporţie de 98% (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la arheoparcul din curtea palatului princiar al Cetăţii Oradea au fost finalizate în proporţie de 98%.

Morminte pentru regi

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, "amenajarea curţii, cu suprafaţa de 4.917 metri pătraţi, pune în evidenţă elementele constructive ale catedralei gotice şi ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetărilor arheologice".

Descoperite în cadrul cercetărilor arheologice din perioada 2012 - 2015, zidurile catedralei au fost marcate la sol cu lespezi din piatră naturală şi cărămidă klinker.

Suprafeţele din interiorul şi din jurul catedralei episcopale au fost finisate cu pietriş compactat astfel încât lucrările de cercetare arheologică să poată fi reluate oricând fără să fie necesare desfaceri de pavaje.

Între zidurile catedralei au fost amenajate două morminte din marmură albă şi "roso", în memoria regilor Ladislau I al Ungariei şi Sigismund de Luxemburg.

Cele două morminte sunt ornate cu plachete comemorative şi vor fi protejate în timpul diferitelor evenimente care vor avea loc în Cetate cu bănci care urmează să fie comandate.

Suplimentar, în curtea palatului princiar a fost amplasat pentru uzul vizitatorilor un panou cu informaţii despre Cetate, fosta catedrală gotică şi cei doi regi.

Amenajată pentru evenimente

Spre deosebire de zona fostei catedrale gotice, suprafaţa de teren pe care nu sunt anunţate lucrări de descărcare arheologică a fost acoperită cu piatră cubică.

Amplasamentul este prevăzut cu toate facilităţile necesare pentru organizarea de evenimente publice: instalaţii de apă rece pentru alimentarea celor două fântâni, a consumatorilor ocazionali şi a hidrantului din incintă; canalizare pluvilă pentru descărcarea apei; instalaţii electrice de forţă pentru alimentarea pompelor de dren, a consumatorilor prezenţi la evenimente şi a scenelor mobile şi instalaţii electrice de iluminat pentru alimentarea proiectoarelor montate pe stâlpi, a corpurilor de iluminat din pardoseală, a mormintelor regale şi panoului de informare.

În plus, curtea palatului princiar a fost dotată cu bănci, fântâni cu apă, coşuri de gunoi, grilaje pentru copaci şi rastele pentru biciclete.

Lucrările, estimate la circa un milion de lei, au fost realizate de Constructorul Sălard.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON