URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2016, 15:34

Aproape 30 de şomeri bihoreni primesc deja noile subvenţii de angajare introduse de Ministerul Muncii

La 11 zile de la intrarea în vigoare a noilor măsuri active promovate de Ministerul Muncii pentru şomeri, prin care persoanele fără loc de muncă pot primi subvenţii între 500 şi 15.500 de lei când se angajează, 27 de bihoreni au semnat deja astfel de înţelegeri cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. Anunţul a fost făcut vineri de directorul instituţiei, Békési Csaba.

Potrivit acestuia, AJOFM Bihor a încheiat cinci convenţii pentru tineri absolvenţi care se angajează pentru prima oară şi pentru care angajatorul va primi, timp de un an, 900 de lei pe lună, o convenţie pentru un tânăr absolvent cu handicap, pentru care subvenţia este în cuantum tot de 900 de lei pe lună, dar se acordă timp de 18 luni, 9 convenţii pentru şomeri de peste 45 de ani, pentru care angajatorii primesc subvenţii în cuantum de 900 de lei lunar timp de un an, şi 12 convenţii pentru aşa-numita primă de activare, ceea ce înseamnă că şomerul care se angajează primeşte, cu ocazia semnării contractului de muncă, 500 de lei. Cu excepţia primei de activare, celelalte subvenţii au existat şi până acum, însă cuantumul lor era mai mic, de 500 sau 600 de lei. Valoarea a fost majorată prin OUG 60/2016, care a modificat Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, şi care a intrat în vigoare pe 5 decembrie. De menţionat însă că subvenţii care sunt deja în plată, în cuantumul mai mic, vor fi plătite în continuare la acelaşi nivel.

În noua formă, legea mai prevede şi două subvenţii noi, pentru care AJOFM Bihor încă nu are niciun contract încheiat: o primă de încadrare care se acordă şomerilor din localităţi defavorizate care se angajează şi fac naveta pentru a merge la muncă şi una pentru cei care se mută într-o altă localitate.

Pentru navetişti, cuantumul acestei prime este de 0,5 lei pe kilometru parcurs pentru a ajunge la muncă, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi. Aceşti bani îi primeşte angajatul direct, în baza fişei de pontaj. Altfel spus, el poate merge la serviciu cu mijloace de transport în comun, cu maşina proprie ori chiar cu bicicleta, nu trebuie să ducă niciun document pentru decontare, ci doar să îşi dovedească prezenţa la serviciu. În cazul şomerilor care se mută într-o altă localitate, prima de încadrare este de 12.500 de lei, dacă se mută singuri, respectiv de 15.500 de lei dacă sunt însoţiţi de un membru al familiei.

Aceste două prime însă le primesc doar şomerii care locuiesc într-una din cele  24 de unităţi administrativ teritoriale din Bihor, clasificate ca fiind defavorizate, ori se angajează acolo: Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Marghita, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Săcueni, Şimian, Şoimi, Lăzăreni, Aleşd, Tinca şi Valea lui Mihai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON