URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2022, 16:33

Amenzi de peste 60.000 lei, date de ITM mai multor benzinării din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe benzinării din Bihor au fost amendate în total cu 62.500 lei, în urma unor nereguli descoperite în perioada 10 - 16 martie de specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

Acţiunea a fost declanşată la nivel naţional după ce, pe 9 martie, s-au format cozi imense la benzinăriile din ţară, inclusiv din Bihor, pornind de la informaţii privind o eventuală scumpire a carburanţilor, "rostogolite" pe reţelele sociale.

De altfel, o benzinărie din Beiuş, partener MOL, a devenit "vedetă" în toată ţara, după ce a vândut la un preţ exagerat motorina şi benzina, cu 11 lei pe litru, amplificând astfel temerile oamenilor.

„Ploaie” de amenzi la benzinării

Potrivit unui comunicat transmis marți de ITM Bihor, controalele au vizat două laturi: pe de o parte, relaţiile de muncă, iar pe de altă parte - sănătatea şi securitatea în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM au controlat 27 de staţii de carburant. La faţa locului, specialiştii au aplicat 32 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 amenzi în cuantum de 37.500 lei şi 19 avertismente.

În domeniul sănătate şi securitate în muncă au fost făcute 30 de controale. "S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat un număr de 53 sancţiuni contravenţionale, din care 4 amenzi în cuantum de 25.000 lei şi 49 avertismente", se mai arată în comunicat.

În informarea ITM Bihor nu se precizează concret numele firmelor. 

Sursele BIHOREANULUI spun, însă, că printre companiile amendate se numără şi francizori ai unor companii mari de combustibil ca Petrom şi MOL.

Ce nereguli au fost găsite

Comunicatul enumeră, la comun, abaterile găsite la firmele sancţionate, pe fiecare latură.

Pe partea de relații de muncă, au fost descoperite următoarele abateri:

- neacordare repaus săptămânal de 48 de ore libere consecutiv,

- transmiterea cu întârziere în Revisal a datelor privind încetarea contractului individual de muncă,

- neacordare spor pentru munca prestată în zile de sărbători legale, necalculare si neachitare ore de muncă prestate în zile de sărbători legale,

- netransmitere în termen în Revisal  a elementelor  contractului individual de muncă pentru care se face dovada executării,

- neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenul stabilit de inspectorii de muncă,

- necalculare şi neachitare ore de muncă prestate suplimentar,

- nerespectarea prevederilor art. 119 din Legea nr. 53/2003 rep. privind obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat,

- întocmire foi colective de prezenţă neconforme cu realitatea,

- netransmire în Revisal a datelor privind modificarea timpului de muncă şi a salariului,

- neachitare spor pentru munca prestată în zile de repaus săptămânal,

- neinformare I.T.M. Bihor despre utilizarea în mod frecvent a muncii de noapte,

- nerespectarea prevederilor art. 16(4) din Legea nr. 53/2003 rep. privind obligaţia de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă al salariaţilor.

În domeniul sănătate şi securitate în muncă abaterile cele mai frecvente au fost:

- lipsă măsurători pentru prevenirea riscului de electrocutare la atingere indirectă,

- lipsă identificare riscuri şi evaluare,

- lipsa evidenţă zone cu risc ridicat şi specific,

- lipsa materiale igenico-sanitare,

- semnalizare securitate deficitară, neutilizare în totalitate de lucrători a echipamentelor individuale de protective,

- neprezentare fişe cu date de securitate a produselor comercializate (benzine, motorine, GPL),

- neprezentare sistem de permise de lucru pentru activităţile care se execută şi care pot interacţiona cu atmosferele explozive, fiind probabilă producerea exploziilor (permisele de lucru cu foc).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
stimati angajati, luati CODUL MUNCII in mana si cititi-va drepturile, ca sa va treziti!
pe scurt, nu li se platesc angajatilor orele suplimentare si lipsesc materiale igienico-sanitare. despre asta este vorba la companiile cu profit exgaerat din tara. cand vor fi facute controale si la firmele de transport unde colcaie plata la negru, inclusiv la prietenii bossului liberal, lancetti, cei care s-au oferit sa transporte gratuit masti in pandemie, plus cei care lucreaza in constructii, pe santiere, mai ales in zone unde se construiesc ansambluri rezidentiale? ciudat atatea ilegalitati in domenii care fac profituri pervers de mari, iar asta nu se poate decat daca convine si partidelor care conduc. adica tuturor.
Postat 23 Martie 2022, 19:40 de roger
Trebuia un scandal național ...
... pentru ca ITM să constate cum se încalcă drepturile angajaților în benzinării? Ce au văzut acum se întâmplă mai peste tot unde există lucrători comerciali. Dat ITM are nevoie de imbolduri, că altfel doarme în papuci cu canaf.
Postat 22 Martie 2022, 17:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON