URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2017, 17:11

"Alegeţi şcoala care vă plăteşte să învăţaţi!": Elevii bihoreni au aflat ce şi cum vor învăţa, dacă aleg şcolile profesionale (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegiul Tehnic Traian Vuia a găzduit, joi, Târgul Ofertelor Educaţionale al colegiilor şi liceelor tehnologice din Bihor, unde sute de elevi de gimnaziu au putut afla ce specializări pot alege, dacă vor să urmeze o şcoală profesională.

Şcolari de clasele a VII-a şi a VIII-a din Oradea şi din satele vecine au venit la târg însoţiţi de diriginţii lor şi au trecut pe la toate standurile. Ei au aflat de la reprezentanţii companiilor ce meserii se caută în Oradea, iar de la elevi mai mari care învaţă la şcolile tehnice sau profesionale cum sunt orele şi stagiile de practică în aceste clase.

Standurile şcolilor au fost bine pregătite: vizitatorii au putut gusta mâncăruri sau prăjituri gătite la clasele de Alimentaţie publică, au văzut instalaţii electrice realizate de elevii care învaţă la această specializare ori ce frizuri fac liceenii din clasele de Estetică.

"Noutatea acestui târg este că prezentăm oferta de învăţământ dual, care în esenţă înseamnă că responsabilitatea pregătirii elevilor este în sarcina a două entităţi: a şcolii şi a agentului economic", a explicat profesorul Florian Mieluţ, inspector şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic în cadrul IŞJ Bihor.

Potrivit acestuia, din toamnă, trei şcoli din Bihor – Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi şi Liceul Tehnologic Agroindustrial Tamasi Aron Borş – vor şcolariza elevi în clasele de învăţământ profesional dual, în parteneriat cu diferite companii private. Concret, aceşti elevi vor face orele de teorie la şcoală, iar pe cele de practică în compania parteneră. În plus, firmele vor putea şi ele să le ofere elevilor burse, pe lângă cei 200 de lei lunar pe care îi primesc de la Ministerul Educaţiei elevii care optează pentru specializările tehnice.

"Alegeţi şcoala care vă plăteşte să învăţaţi!", a fost şi mesajul Deliei Ungur, managerul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, care pune în legătură investitorii şi şcolile din oraş, tocmai pentru a forma meseriaşii necesari în fabrici.

Prima etapă de admitere la şcolile profesionale se va derula între 12 şi 13 iunie, când elevii sau părinţii vor putea completa fişele de înscriere, la secretariatele şcolilor gimnaziale în care învaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON