URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2020, 10:59

Alegerile fără alegători

Alegerile fără alegători (foto: generic, sursa: mentalfloss.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului, când agenda publică este făcută exclusiv în jurul crizei sanitare, de parcă alte subiecte n-ar mai exista.

După contactul brutal cu pandemia la nivel mondial, priorităţile oamenilor par să se fi reaşezat în sistemele de valori. Sănătatea personală şi a celor dragi a devenit brusc mai importantă acum decât nuş' ce investiţii sau gratuităţi promise de un candidat sau altul. De parcă plictisul cronic al românilor faţă de politic nu era suficient, avem acum cea mai neinteresantă şi banală campanie electorală din istoria recentă a României, condamnată să aibă aceeaşi audienţă cu un talk-show televizat între Patapievici şi Liiceanu, difuzat în acelaşi timp cu finala Cupei Mondiale la fotbal.

Conferinţele de presă ţinute de candidaţi în parcuri sau alte locuri publice, cu respectarea distanţei între candidaţi, dar şi între aceştia şi jurnalişti, nu sunt decât nişte simple previziuni ale viitoarei relaţii dintre câştigători şi alegători - o plăcere să stăm la distanţă unii de alţii, de parcă am face parte din două lumi diferite şi ne-am teme să nu luăm râie unii de la alţii. Contactul între reprezentanţii diferitelor partide este şi el extrem de redus în această campanie, lipsa dezbaterilor având anul acesta o justificare medicală imbatabilă.

Luând în calcul cele de mai sus şi contextul general, probabil că în toamna lui 2020 vom avea cea mai mică prezenţă românească la urne. Într-un singur fel s-ar putea ajunge la recordurile de pe vremea primei înscăunări a perenului Ion Iliescu - să se instituie din nou starea de urgenţă în perioada următoare. Justificarea că mergem la vot ne-ar scoate din casă precum greierii sunt scoşi din găurile lor într-un câmp inundat de ploaie în plin sezon secetos. Dar aşa ceva nu se va întâmpla, după cum zice prim-ministrul, astfel că mersul la vot va ţine doar de responsabilitatea individuală.

Nu le compătimesc, dar pentru toate partidele această campanie electorală este o provocare imensă. Mobilizarea oamenilor la urne, resorturile la care aceştia vibrează, modul în care li se ating corzile sensibile au trebuit modificate din mers. Manualele de marketing politic au fost uitate anul acesta. Strategii au fost nevoiţi să caute soluţii noi şi să improvizeze masiv pentru ca alegerile din 2020 să prindă câteva fărâme de atenţie din partea publicului. Soluţiile lor vor ajunge cu siguranţă în viitoarele manuale de "cum să-i facem să ne voteze". Să sperăm doar că, în viitor, oamenii vor mai citi manuale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON