URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2010, 12:21

AJOFM anunţă: scad ajutoarele de şomaj şi se înăspresc condiţiile de acordare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor, Daciana Nica, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, principalele modificări aduse Legii 76 din 2002, privind sistemul asigurărilor de şomaj, modificări din care unele amplifică birocraţia, iar altele taie, de-a dreptul, din drepturile şomerilor sau lasă statului posibilitatea de a nu le mai achita indemnizaţii.

Spre "binele" şomerilor

Astfel, prin Legea 233, intrată în vigoare pe 16 decembrie, şomerii care se vor îmbolnăvi în timpul perioadei de şomaj vor fi obligaţi să depună la AJOFM adeverinţele de concedii medicale în cel mult 24 de ore de la emiterea concediilor, în caz contrar şomerii nemaibeneficiind de prelungirea duratei în care primesc indemnizaţii.

Şi mai mult vor fi afectaţi şomerii, însă, de prevederile OUG 108, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2011, şi care - pretinzând că a fost emisă "ţinând seama de necesitatea protecţiei şomerilor", le reduce sau chiar le anulează dreptul la indemnizaţia de şomaj.

Astfel, conform OUG 108, indemnizaţia de şomaj nu va mai fi calculată în funcţie de salariul minim brut, ci de aşa-numitul "indicator social de referinţă", a cărui valoare este mult mai mică decât cea a salariului minim brut. Altfel spus, şomerilor nu li se va mai face calculul de bază de 75% din salariul minim, care este de 600 de lei (ceea ce ar însemna o indemnizaţie de şomaj de 450 de lei pe lună), ci de 75% din indicatorul social de referinţă (ceea ce va scădea indemnizaţia de şomaj la 375 lei lunar).

Tertip pentru neplată

O altă modificare despre care Guvernul susţine că este spre binele şomerilor e obligarea acestora să accepte un loc de muncă chiar şi în localităţi aflate la mai mult de 50 de kilometri de domiciliu, în caz de refuz urmând a nu li se mai acorda indemnizaţia. Altfel spus, dacă un şomer din Oradea va refuza un loc de muncă la Băiţa sau în comuna Mihai Viteazu din judeţul Cluj, el va rămâne fără niciun fel de venit.

Practic, prin noile prevederi, nu contează că salariul pe care ar urma să-l primească şomerul nu va acoperi cheltuielile de transport, căci statul va avea motiv să nu mai plătească indemnizaţiile de şomaj - culmea - fără să încalce nicio lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON