URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2023, 08:07

ADP dezgroapă morții! Municipalitatea orădeană trece la reconcesionarea mormintelor părăsite. Cine dă mai mult?

ADP dezgroapă morții! Municipalitatea orădeană trece la reconcesionarea mormintelor părăsite. Cine dă mai mult? EVACUAREA! Administrația cimitirului a eliberat săptămâna trecută primele locuri de înmormântare aflate în părăsire în sectorul E (cel maro pe hartă) de lângă cimitirul evreiesc ortodox. „Deocamdată concesionăm doar locurile fără monumente, pentru ca, dacă doresc să le păstreze, aparținătorii să aibă timp să plătească taxa”, spune directorul ADP, Liviu Andrica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveţi pe cineva drag înmormântat în Cimitirul Municipal din Oradea? Interesaţi-vă de starea concesiunii locului de înhumare! Morţii riscă să îşi piardă mormintele pentru neplata taxei de concesionare.

"Avem 11.000 de locuri cu taxa neplătită de cel puţin 2 ani. Ca să nu rămână în părăsire, am început să le atribuim altor solicitanţi", anunţă directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica.

Nimic nu-i pe veci!

În Oradea nu există locuri de veci! Conform regulamentului Cimitirului Municipal, instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 813/2021, locurile de înmormântare se concesionează, în schimbul unei taxe, doar pentru 10 sau 20 de ani. La expirarea termenului, titularul de contract sau moştenitorii care uită să plătească din nou taxa rămân fără niciun drept asupra mormântului. "În ultimii ani am făcut un inventar, iar din cele 58.230 de locuri de înmormântare, 11.000 sunt neplătite. Pentru unele dintre ele concesiunea a expirat şi de 10-20 de ani", spune şeful ADP.

Procedura "evacuării" mormintelor "neplătite" este simplă. "În fiecare an, pe site-ul cimitirului sunt anunţate locurile pentru care expiră concesiunea. La 1 an de la expirarea concesiunii, concesionarii sunt notificaţi în scris, la ultima adresă cunoscută, că aceasta s-a încheiat, şi au la dispoziţie 90 de zile să o prelungească", spune Andrica.

La 1 an şi 4 luni de la expirarea termenului, concesionarul îşi pierde orice drept asupra locului de înmormântare şi a monumentului amenajat. "La fel se întâmplă peste tot în lume. Nu suntem proprietari pe locurile de înmormântare. Le concesionăm pentru o perioadă, după care, dacă nu prelungim concesiunea, trebuie să plecăm", susţine directorul. Aşa că ADP a început primele "evacuări"...

Cimitirul Municipal Oradea, sursa foto: Ovi D. Pop
Cimitirul Municipal din Oradea (foto: Ovi D. Pop)

Morminte "de vânzare"

Pentru a evita umplerea cimitirului, din toamna anului trecut, ADP a sistat temporar închirierea anticipată a locurilor de veci din cimitir, iar din ianuarie a început - în premieră pentru Oradea - evacuarea locurilor neplătite. 

"Peste iarnă am fost forţaţi de împrejurări să facem înmormântări în sectorul C, nou înfiinţat, dinspre strada Ceyrat, unde au fost cazematele. După ce BIHOREANUL a scris despre noroiul de acolo, le-am oprit. Nu este normal să facem înhumări într-o zonă fără alei, câtă vreme avem locuri neplătite în cimitir", afirmă directorul.

Primele locuri "evacuate" au fost scoase la concesiune săptămâna trecută, în sectorul E, situat de-a lungul aleii principale, imediat după Cimitirul evreiesc ortodox, unde ADP a inventariat 181 de locuri în părăsire. "Pentru început dăm - pe cum le vine rândul - doar locurile de veci fără monumente", spune administratorul cimitirului, Horea Burlău.

"Oamenii sunt mulţumiţi"

Concret, osemintele sunt deshumate şi reîngropate la o adâncime de o jumătate de metru sub adâncimea de 1,5 metri la care se sapă groapa viitorului răposat, iar crucea mortului iniţial este îndepărtată.

Cimitirul Municipal Oradea

ADP nu a pierdut prilejul de a băga mâna, cât mai adânc, în buzunarul orădenilor. Noul concesionar poate lua amplasamentul "la rând", în schimbul unei taxe de 440 lei pe 10 ani sau 880 lei pe 20 de ani. Dacă, însă, doreşte un loc anume dintre cele evacuate, taxa se triplează, la 1.320 lei pe 10 ani, respectiv 2.640 lei pe 20 de ani. Tariful triplat se menţine inclusiv la prelungirea concesiunii!

"Oamenii sunt mulţumiţi. Spun că este o zonă centrală, bine amenajată şi aproape de aleea principală", justifică Burlău.

Cu monument cu tot!

Odată epuizate locurile fără monumente din sectorul E, ADP va concesiona şi mormintele betonate, şi cu pietre funerare. "Concesionarul va primi monumentul gratuit. În avantajul lui, acesta va trebui doar să înlocuiască placa cu numele răposatului", explică Andrica.

În schimb, dacă vrea alt monument funerar, noul concesionar s-ar putea să plătească mai mult. "În general, oamenii n-au nicio problemă să îşi înmormânteze aparţinătorii peste un străin. Singura problemă care ar putea fi este că, în unele cazuri, înlocuirea unui monument vechi poate costa mai mult decât amenajarea unuia nou", spune un pietrar.

Până şi reprezentanţii Bisericii sunt destul de resemnaţi. "Nu mă mai miră nimic. În Occident au fost cazuri în care s-au arat şi făcut parcuri din cimitire întregi. Probabil acolo vom ajunge şi noi", spune un preot ortodox.

În schimb, aparţinătorii celor care şi-au pierdut locul pentru neplata taxei s-ar putea să aibă un şoc când vor descoperi, în porţiunea ştiută din cimitir, un străin, în locul unei persoane dragi. Doar pentru că au uitat sau n-au apucat să plătească "chiria" locului de "veci"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Lipsește...
Lipsește publicitarea cu desăvârșire al unei publicații în care să fie trecută strict aceste moduri de exproprieri, dacă vreți pe nici un mormânt nu am văzut s-au găsit vrio modalitate de avertisment așa cum în alte țări există, înainte cu 1 an de zile de la stabilirea că mormântul X va expira peste 1 an la data de, consider că această practică este o hoție din partea ADP, deoarece sunt mulți bătrâni care nu sunt socializați cu internetul și nu au cum să afle despre trecerea timpului de concesiune, care în ultimii 2-3 ani s-a schimbat de la 25 de ani la 10 ani. Domnul Liviu Andrica mai face și pe lupul moralist, cea ce nu-i șade bine. Cred că cetățeanul nu a fost și nu este informat corect din acest punct de vedere. Au schimbat regulile care au fost pentru ca să poată pune mâna și marii șefi din administrație să poată să-și asigure un loc în față unde să fie agățat la loc de cinste plăcile lor memoriale, este nedrept ca unii să aibă alte privilegii decât restul cetățenilor acestei urbe. Mulți sunt aduși în Oradea pentru că aparținătorii defuncților s-au mutat în oraș de 3-5 ani, iar trebuie să fie aproape mormintele celor decedați de locul în care s-au mutat urmașii lor, nu este corect, prima dată ar trebuie ca dreptul de premțiune să fie al celor care s-au născut și locuit în Oradea, doar după aceea parveniții. pe lângă faptul că se șterge o întreagă istorie, prin acele morminte putem să vedem cine au fost primii cetățeni ai orașului, așa cum mulți cetățeni au adus un aport înzecit față de echipa Bolojan și HCL-urile lui minunate. Dar “Este adevărat că oamenii care se simt inadecvați, nesiguri sau prea dependenți tind să fie mai geloși, mai răi decât alții.”
Postat 02 Februarie 2023, 00:54 de Morometul
intrebari
Se aplica aceeasi regula si la mormintele mozaice si pt Rulikovski, si pt ostasi, si pentru monumentele de arhitectura? Nu prea cred....si nu e corect. De ce nu se aloca o alta zona pentru cimitir (Rulikovski e deja full si aproape de centru)??. Ca si idee, de ce nu se percepe o taxa pe 30 -50 de ani? Morti cu morti vii cu vii.
Postat 01 Februarie 2023, 09:01 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON