URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2022, 08:00

Ce taxe se vor plăti în Oradea, în 2023: ADP ieftineşte înmormântările de weekend, dar scumpeşte celelalte servicii din cimitir

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea primarului Florin Birta, indexarea taxelor şi impozitelor datorate de orădeni în anul 2023 cu rata inflaţiei de 5,1% din anul 2021.

Prin excepţie, Administraţia Domeniului Public Oradea a redus cu 1.000 lei taxele suplimentare pentru înmormântările de weekend, care rămân chiar şi aşa scumpe, dar a ridicat cu circa 15% toate celelalte taxe de la cimitir, ştranduri şi pieţe.

"Nu cresc, dar se indexează"

Proprietarii de imobile au scăpat de teama impozitării acestora în funcţie de grila notarilor, lucru care, aşa cum BIHOREANUL a scris, ar fi dus la majorarea acestora cu peste 20%. "În data de 16 noiembrie, Parlamentul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind amânarea aplicării impozitării pe baza grilei notarilor până în anul 2025. Aşadar, taxele şi impozitele locale se stabilesc după vechiul Cod Fiscal, care era în vigoare înainte de aceste modificări", a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Asta nu înseamnă însă că taxele şi impozitele orădenilor vor rămâne în 2023 la nivelul din acest an. "Taxele şi impozitele în municipiul Oradea nu vor creşte în perioada următoare (n.r. - adică nu le va mări municipalitatea suplimentar), dar se vor indexa cu rata inflaţiei, conform Codului Fiscal", a spus Birta.

Concret, obligaţiile fiscale referitoare la clădirile rezidenţiale, terenurile şi autovehiculele persoanelor fizice şi juridice se vor indexa de anul viitor cu 5,1% (rata inflaţiei din anul 2021). 

BIHOREANUL a făcut un calcul, potrivit căruia impozitul aferent unei garsoniere va creşte anul viitor de la 120 lei la 126 lei pe an, al unui apartament cu două camere de 66 metri pătraţi de la 224 lei la 235,4 lei, iar al unuia cu trei camere şi o suprafaţă de 77 metri pătraţi de la 288 lei la 302,6 lei.

La fel, impozitul pentru o maşină cu o cilindree de 1.400 centimetri cubi va creşte de la 83 lei la 87,2, iar pentru una cu o cilindree de 1.900 centimetri cubi va urca de la 255 lei la 268 lei.

Cu taxe speciale

Indexarea de 5,1% nu se va aplica taxelor de parcare, oricum mari, ori celor pentru închirierea terenurilor de sport.

De anul viitor, Primăria va introduce taxe noi în Oradea. De pildă, o taxă specială de 100 lei pentru oficierea căsătoriei dacă soţii nu au domiciliu sau reşedinţă în Oradea şi o taxă de acelaşi nivel pentru transcrierea în regim de urgenţă a certificatelor şi extraselor de stare civilă emise de autorităţi străine.

La fel, începând din 2023, municipalitatea orădeană va introduce o taxă pentru întocmirea proceselor verbale de constatare a demolării construcţiilor fără autorizaţie, mai vechi de trei ani, pentru care nu se mai pot aplica amenzi. Deplasarea în teren a funcţionarilor municipalităţii pentru constatarea dezafectării se va taxa cu 500 lei în cazul clădirii principale şi 200 lei în cazul anexei sau gardurilor.

Tot începând de anul viitor, Primăria va percepe o taxă de 50 lei pentru eliberarea în regim de urgenţă a adeverinţelor din registrul agricol.

Se ieftinesc înmormântările de weekend 

Cele mai mari modificări de tarife se vor aplica însă în cazul Administraţiei Domeniului Public Oradea, care gestionează cimitirul municipal, pieţele şi ştrandurile orădene, fiind, de altfel, cea mai profitabilă societate a Primăriei.

Astfel, după ce şi BIHOREANUL a reclamat nivelul extrem de ridicat al taxei suplimentare aplicate înmormântărilor de weekend, directorul ADP, Liviu Andrica, a acceptat la propunerea primarului Birta diminuarea acestora.

"Am primit mai multe sesizări privind costul mare al taxelor de înmormântare pentru zilele de sâmbătă şi duminică, chiar dacă sunt zile libere şi ADP are cheltuieli suplimentare în aceste zile. Dacă până acum sâmbăta tariful de înmormântare era tariful normal (n.r. de circa 2.500 lei) plus 2.000 lei, iar duminica şi de sărbătorile legale tariful normal plus 3.000 lei, aceste taxe vor scădea cu 1.000 lei", a spus Florin Birta.

Totodată, ADP Oradea va arăta clemenţă şi comercianţilor din piaţa Cetate ale căror vânzări s-au prăbuşit după deschiderea şantierelor din pieţele Cetate şi Gojdu care blochează accesul cumpărătorilor. "Am intervenit pe două paliere. Lor nu li se va aplica rata de inflaţie de 15%, care se aplică celorlalte taxe ale ADP, şi totodată, pe perioada lucrărilor li se va mai aplica o reducere de 20% a chiriei. Practic, vor avea o chirie totală mai mică cu 35%", a spus Birta.

ADP, servicii mai costisitoare

Spre deosebire de municipalitatea orădeană, societatea ADP Oradea îşi va actualiza tarifele cu rata inflaţiei pe 2022, de peste 15%.

Spre exemplu, spre deosebire de Piaţa Cetate, tarifele pentru închirierea spaţiilor de vânzare în pieţele Rogerius şi Decebal vor creşe cu 10%, acestea urmând să urce de la 250 lei la 275 lei pe lună pentru o masă. În cazul închirierii "cu ziua", tariful va urca de la 11 lei la 12 lei pe masă (9%).

În Piaţa 100, taxa pentru o maşină de până la 3,5 tone, scoasă la vânzare pe zona betonată, se va majora cu 10%, de la 50 lei pe zi la 55 lei pe zi, iar pe celelalte amplasamente cu 13%, de la 40 lei pe zi la 45 lei pe zi.

Acelaşi principiu se va aplica şi în cimitirul municipal, unde ADP a scăzut tarifele pentru înmormântările de weekend, dar le va creşte pentru majoritatea celorlalte servicii pe care le prestează.

Spre exemplu, taxa de preluare a decedatului se va majora de la 130 la 145 lei (12%), depozitarea în camera frigorifică de la 150 lei la 165 lei pe zi (10%), săpatul gropii de la 440 lei la 500 lei (14%), oficierea serviciul ceremonial de la 660 lei la 730 lei (11%) iar salubrizarea mormântului la şase săptămâni de la înmormântare se va scumpi de la 250 lei la 275 lei (10%).

Mai scump la Nymphaea 

Un trend ascendent îşi vor cunoaşte şi tarifele pentru activităţile de agrement. Concret, preţul tichetului de intrare la ştrandul Ioşia şi la grădina zoologică se va majora de la 20 lei la 22 lei (10%), iar intrarea la aquapark-ul Nymphaea se va scumpi de la 70 lei la 82 lei (17%) pe o zi întreagă. 

Ba mai mult, preţul biletului de intrare în aquapark între orele 17-22, în principiu destinat orădenilor care vor să se relaxeze după muncă, se va scumpi chiar mai mult, cu 18%, de la 40 lei la 47 lei.

Vezi hotărârea cu toate taxele şi impozitele aplicabile în Oradea, din ianuarie 2023:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Daca am fi corecti am spune adevarul referitor la impozite
Unele categorii importante de impozite sunt cu 350% mai mari in oradea decat in cluj ( imp cladiri nerezidentiale detinute de pf) sau cu 150% ( impozit cladiri rezidentiale detinute de pj) si atunci sa nu avem pretentii si sa fim critici cu actuala administratie care face destule prostii pe banii nostri? Deocamdata oradea nu arata de 3 ori mai bine decat clujul sau ma insel? Si decat timisoara stam mult mai bine la impozite adica unele sunt de cateva ori mai mari in oradea dar pentru asta ar trebui sa avem ziaristi interesati de adevar nu sa puna botul la afirmatiile primarul ca in oradea nu cresc impozitele, ce sa creasca cand unele sunt de 3.5 ori mai mari decat in cluj....
Postat 26 Noiembrie 2022, 11:07 de Traian
ADP & Termoficare forever
Cit mai dureaza pina un inteligent din primarie sa realizeze ca acest ADP & Andrica este solutia pentru toate problemele orazii, inclusiv termoficarea ... Lasati copiii sa vina la Mine. Sa facem din Oradea un Aquapark si un Cimitir mai mare.
Postat 25 Noiembrie 2022, 08:57 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON