URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2019, 17:21

ABA Crişuri decolmatează râurile şi văile din Bihor, pentru a preveni inundaţiile (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii ABA Crişuri lucrează la decolmatarea râurilor şi văilor din Bihor, astfel încât, în situaţia unor precipitaţii abundente, apa să curgă şi să nu se reverse spre locuinţele oamenilor.

"Lucrările şi acţiunile sunt realizate prin formaţiile de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi implică utililaje precum: excavator, buldoexcavator, buldozer, motocositoare, defrişătoare şi trailer. Lucrările de decolmatare nu sunt deloc simple dacă avem în vedere complexitatea utilajelor şi faptul că volumul excavat până în prezent depăşeşte 120.000 mc", se arată într-un comunicat transmis luni de ABA Crişuri.

Până acum, ABA Crişuri a decolmatat peste 40 de km de cursuri de apă, cu scopul de a creşte capacitatea de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitaţii însemnate. Munca este îngreunată de vegetaţia crescută excesiv şi, mai ales, de gunoaiele de pe maluri.

"An de an, după viituri, intervenim pentru a curăţa albiile şi pentru a ne asigura că aluviunile şi deşeurile transportate de ape nu au creat blocaje mai ales în dreptul lucrărilor hidrotehnice. De asemenea, am intensificat şi acţiunile de cosiri de vegetaţie pentru a asigura întreţinerea corespunzătoare a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor. ABA Crişuri avertizează din nou populaţia şi administraţiile locale că, pe lângă factorul de poluare, deşeurile sunt adevărate blocaje la ape mari, blocaje care duc la inundaţii", a declarat Sorin Guler, directorul instituţiei.

În judeţ, muncitorii SGA au lucrat la decolmatări pe Crişul Pietros, valea Nouă, valea Nimăieşti, valea Holod, valea Tăşad şi valea Săcuieu, iar în Oradea pe Adona şi Peţa. În prezent, utilajele se găsesc pe valea Tria, în localitatea Pocluşa de Barcău, şi pe valea Fânaţelor, în localităţile Spinuş şi Ciuleşti.

"În funcţie de condiţiile hidrometeo, lucrările se vor finaliza în această toamnă şi vor îmbunătăţi în mod considerabil activităţile de prevenire şi apărare împotriva inundaţiilor în localităţile: Săud, Husasăul de Tinca, Batăr, Drăgăneşti, Budureasa, Holod, Oradea, Cărpinet, Oşorhei, Săcuieu, Remeţi, Valea lui Mihai, Ţeţchea, Chişiaz şi Spinuş", se mai arată în comunicatul ABA Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da romanului,mintea de pe urma !
Menirea ABA Crisuri :"...aplică strategia şi politica naţională în domeniul gospodăririi cantitative şi calitative a resurselor de apă, scop în care acţionează pentru cunoaşterea resurselor de apă, conservarea, folosirea raţională şi protecţia resurselor de apă împotriva epuizării şi degradării, în vederea asigurării unei dezvoltări durabile, prevenirea efectelor distructive ale apelor, reconstrucţia ecologică a cursurilor de apă, asigurarea supravegherii hidrologice şi hidrogeologice, implementarea prevederilor legislaţiei armonizată cu Directivele Uniunii Europene în domeniul gospodăririi durabile a resuselor de apă şi conservarea ecosistemelor acvatice şi a zonelor umede. " Deci,aceasta este menirea ABA Crisuri, nu intubarea paraurilor,nu indeplinirea obediewnta a initiativelor si ordinelor, paranoice, ale lui Dorel de la primarie.
Postat 09 Iulie 2019, 01:10 de platona
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON