URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2023, 23:33

A început Festivalul Medieval în Oradea! Cavalerii au depus jurământul coifurilor în Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Însoţiţi de zeci de domniţe, scutieri, menestreli şi meşteri, cei şapte cavaleri care vor concura în aceste zile la Campionatul Mondial de turnir din cadrul Festivalului Medieval din Oradea au defilat, joi seară, prin centrul oraşului şi au depus un jurământ în faţa a sute de curioşi. 

Invitaţie pentru primar

Parada coifurilor, evenimentul de deschidere a festivalului, a început de la magazinul Crişul şi a urmat traseul strada Republicii - podul Sfântul Ladislau - Piaţa Unirii.

Pe drum, personajele sosite parcă din alte timpuri - care cântau, dansau sau mânuiau steaguri - au atras atenţia a zeci de copii, care i-au urmat uimiţi, însoţiţi de părinţi.

Convoiul s-a oprit preţ de câteva minute în faţa Primăriei Oradea, unde primarul Florin Birta şi viceprimarii Antonia Nica şi Marcel Dragoş au fost invitați să ia parte la evenimentul ce se va desfăşura în fortăreaţa orădeană.

"Prea onoraţi domni şi domniţe, a venit momentul să îi cunoaşteţi pe cavaleri!". Aşa a început apoi prezentarea celor şapte cavaleri...

De peste mări şi ţări

"Un cavaler englez, cel mai experimentat cavaler din acest turnir. În Regatul Unit este un maestru care antrenează tineri în acest sport nobil. Este cavaler al Ordinului Răsăritului de Lună, poartă armură în stil milanez, iar deviza sa este omnia vincit amor, adică iubirea învinge totul. Acesta este Dominic Sewell (primul din stânga)", a spus Sergiu heraldul, adică un dregător de la curţile medievale.

Un alt cavaler a venit de la mii de kilometri distanţă, din Australia, unde a câștigat ediţia anterioară a Campionatului Mondial, care a avut loc în 2019. Acesta se numeşte Phillip Leitch şi este cavaler al Ordinului Strălucitoarei Stele.

Cei prezenţi în piaţă l-au aplaudat şi pe Thomas Menou din Franţa, care a mai poposit şi anul trecut în oraşul de pe Crişul Repede. "Înainte de a fi primit în Ordinul Saint Michel, a fost cascador. Din 2016 a descoperit însă fascinaţia turnirului cu lancea, iar acum iată-l că poartă armură în stil germanic", a mai spus heraldul.

După prezentarea lor, cei şapte cavaleri au jurat pe coifuri că nu au folosit magie neagră ori alte vrăjitorii pentru a obţine la finalul turnirului gloria şi inima domniţei.

Iar, la final, scutierii au dat drumul unor porumbei albi, simbol al divinității. 

În aplauzele privitorilor, cavalerii au pornit în alai pe strada Vasile Alecsandri, iar apoi spre Cetatea care le va fi casă timp de trei zile, cu un autobuz OTL.

Festivalul Medieval Oradea va găzdui, pe lângă turniruri şi concerte, peste 100 de activităţi, între care se numără tururi ghidate gratuite, jonglerii cu foc, ateliere meşteşugăreşti, dar şi unul dedicat berii artizanale. Festivalul este organizat de Visit Oradea şi Primăria Municipiului Oradea în parteneriat cu Asociaţia Deus Vult, Digi, VPK - Packaging şi Bers Nova.

Programul complet al evenimentului: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON