URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Sportive

Bihorul Beiuş a câştigat faza judeţeană a Cupei României la fotbal (FOTO)
Știri Sportive
Formaţia Bihorul Beiuş a cucerit trofeul fazei judeţene a Cupei României la fotbal, după ce s-a impus la loviturile de departajare, în finala desfăşurată pe stadionul din Aleşd, în faţa celor de la Club Atletic Oradea. La finele timpului regulamentar de joc scorul a fost egal, 1-1, cum s-a consemnat şi după prelungiri. Echipa din Beiuş şi-a câştigat dreptul să reprezinte judeţul şi la faza regională a Cupei României.
16 Mai 2024, 23:30
Cupa AutoGrand: Prima ediţie a turneului de tenis pentru copii şi-a desemnat câştigătorii (FOTO)
Știri Sportive
Desfăşurată la Sântandrei, prima ediţie a turneului de tenis pentru copii Cupa AutoGrand, organizată de cel mai nou club de tenis din Oradea, West Side Tennis Club, şi-a desemnat câştigătorii. O categorie a fost câştigată de bihoreanul Dumitru Branc, iar celalalte două au revenit unor tineri tenismeni din Mehedinţi şi Maramureş.
15 Mai 2024, 20:30
„Floare de Lotus”: Peste 400 de copii din țară s-au întrecut în Oradea la gimnastică și dans (FOTO)
Știri Sportive
Palatul Copiilor Oradea a organizat, la ERA Park, cea de-a XIII-a ediție a concursului de gimnastică aerobică și dans „Floare de Lotus”, care la finalul săptămânii trecute a reunit 405 copii din toată țara.
Cinci medalii pentru tinerii judoka de la ACS Olimpikus Oradea şi Viitorul Borş la turneul internaţional de la Skopje (FOTO)
Știri Sportive
Tinerii judoka de la cluburile bihorene ACS Olimpikus Oradea şi ACS Viitorul Borş au obţinut cinci medalii la turneul internaţional care s-a desfăşurat în capitala Macedoniei de Nord, la Skopje. Orădenii de la ACS Olimpikus au cucerit două locuri I şi un loc II, în timp ce sportivii de la Viitorul Borş s-au întors cu un loc I şi un loc II.
15 Mai 2024, 11:27
Sportivele de la LPS Bihorul s-au întors cu nouă medalii de la Naţionalele Şcolare de Gimnastică Ritmică (FOTO)
Știri Sportive
Tinerele gimnaste ale Clubului Sportiv Şcolar LPS Bihorul Oradea au avut evoluţii foarte bune la întrecerile Campionatului Naţional Şcolar de Gimnastică Ritmică, desfăşurat la Târgu Mureş. Orădencele şi-au adjudecat nouă medalii, dintre care una de aur, cinci de argint şi trei de bronz. Aurul a fost câștigat de echipa de ansamblu cu 5 cercuri, în timp ce Dafina Rusu a cucerit la individual patru medalii, iar Maria Berde s-a întors cu trei medalii.
15 Mai 2024, 09:34
Baschet: CSM CSU Oradea a pierdut marţi jocul al doilea al finalei, după ce a condus în primele trei sferturi
Știri Sportive
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au avut o evoluţie mult mai bună marţi seara, în cel de-al doilea joc al finalei Ligii Naţionale de la Cluj, cu gazdele de la BT. Roş-albaştrii au condus în primele trei sferturi, dar s-au văzut depășiți în ultima secvenţă, când campioana şi-a arătat din nou adevărata faţă. Meciul s-a încheiat cu scorul de 74-69 pentru clujeni, iar seria se mută acum la Oradea.
14 Mai 2024, 23:01
Orădencele Alexandra Drăgan şi Andrea Muntean au disputat finala probei individuale a Naţionalelor de spadă pentru tineret (FOTO)
Știri Sportive
Sportivele orădene au dominat proba individuală de spadă feminin de la Campionatele Naţionale pentru tineret, care s-au desfăşurat la Craiova. Alexandra Drăgan de la CSM şi Andrea Muntean de la Crişul au ajuns să dispute finala. S-a impus Alexandra, cu 15-14, şi a devenit campioană naţională, în timp ce Andrea a cucerit argintul şi este vicecampioană. Pe echipe, CSM Oradea s-a situat pe locul 4.
14 Mai 2024, 12:15
Handbaliştii de la CSM Oradea au pierdut la trei goluri jocul de la Făgăraş şi au căzut pe locul 4
Știri Sportive
Formaţia de handbal masculin CSM Oradea a pierdut la o diferenţă de trei goluri jocul pe care l-a susţinut în deplasare, la Făgăraş, pe terenul echipei locale CSM, o contracandidată la poziţiile de baraj. Gazdele s-au impus cu scorul de 32-29, iar CSM Oradea a căzut pe locul 4, loc care asigură însă şi el prezenţa la barajul de promovare.
13 Mai 2024, 19:00
Liga 3: Lotus Băile Felix a remizat acasă după ce a condus cu 3-0, iar Crişul Sântandrei a pierdut în deplasare
Știri Sportive
Echipele bihorene de fotbal din Seria a 10-a a Ligii a III-a au obţinut în weekend un singur punct. Lotus Băile Felix a remizat acasă, scor 3-3, cu Sănătatea Cluj, după ce a condus însă în minutul 20 cu 3-0. Crişul Sântandrei a evoluat în deplasare, la Sighetu Marmaţiei, unde a cedat cu 1-2.
 
13 Mai 2024, 09:23
CSM CSU Oradea a cedat la o diferenţă de 31 de puncte prima partidă din finala Ligii Naţionale
Știri Sportive
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au pierdut duminică la o diferenţă de 31 de puncte primul joc al finalei Ligii Naţionale de la Cluj, cu echipa gazdă U BT. Jocul a aparţinut în totalitate gazdelor, care s-au impus cu 95-64 şi au făcut un prim pas către recucerirea trofeului.
12 Mai 2024, 21:33
FC Bihor va întâlni echipa ACSO Filiaşi în semifinalele barajului de promovare
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor şi-au aflat adversarul din semifinalele barajului de promovare în Liga a II-a. Acesta este ACSO Filiaşi, echipa din judeţul Dolj, despre care se ştie deja că va termina pe locul 2 în Seria a 7-a. Prima partidă cu echipa din Filiaşi va avea loc pe data de 22 mai în deplasare, returul urmând a fi programat la Oradea, pe 25 mai.
12 Mai 2024, 16:21
Poloiştii de la CSM Oradea au cucerit medaliile de bronz în Superliga Naţională
Știri Sportive
Echipa de polo CSM Oradea şi-a adjudecat medaliile de bronz în ediţia din acest an a Superligii Naţionale. Sâmbătă, la Bucureşti, bihorenii s-au impus cu scorul de 16-8 în faţa Rapidului şi au dus raportul în întâlnirile din finala mică cu giuleştenii la 3-0 în favoarea lor. Este însă pentru prima oară în ultimii 20 de ani când poloiştii de la CSM Oradea nu se clasează între primele două echipe din campionatul intern.
12 Mai 2024, 09:18
FC Bihor a câştigat în faţa Politehnicii Timişoara şi şi-a făcut fanii fericiţi (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor au încheiat jocurile de acasă din Seria a 8-a a Ligii a III-a cu o nouă victorie. De această dată, roş-albaştrii i-au învins pe rivalii de la Politehnica Timişoara, spre satisfacţia fanilor, care s-au bucurat alături de jucători. Orădenii s-au impus cu 2-1 şi s-au distanţat la 15 puncte în fruntea clasamentului.
CSM CSU Oradea începe duminică seria disputelor cu U BT Cluj din finala Ligii Naţionale de baschet masculin
Știri Sportive
Echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea începe seria jocurilor din finala campionatului Ligii Naționale. Mai întâi, duminică de la ora 17, roş-albaştrii întâlnesc în BT Arena din Cluj echipa campioană, pentru ca jocul cu numărul 2 să se dispute tot pe terenul formaţiei U BT Cluj, marţi, de la ora 19.
11 Mai 2024, 18:21
Polo: CSM Oradea joacă la Bucureşti pentru medaliile de bronz
Știri Sportive
Echipa de polo CSM Oradea se află la Bucureşti, unde va disputa jocul cu numărul 3 din finala mică a campionatului Superligii Naţionale. După ce au câştigat acasă ambele partide, orădenii sunt hotărâţi acum să tranşeze disputa pentru locul 3 încă din partida de sâmbătă, care va debuta de la ora 13.
10 Mai 2024, 17:45
Turneu de tenis pentru copii, sâmbătă, la Sântandrei
Știri Sportive
Cel mai nou club de tenis din Oradea, West Side Tennis Club, organizează în acest sfârşit de săptămână un prim turneu pentru copii. Cupa AutoGrand va avea loc sâmbătă la Sântandrei şi este rezervată micilor tenismeni cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani. Turneul face parte din seria turneelor naţionale pentru copii Tenis 10.
10 Mai 2024, 16:31
FC Bihor joacă iar cu Poli Timişoara, sâmbătă de la ora 18
Știri Sportive
FC Bihor Oradea dispută în acest final de săptămână un nou joc cu Poli Timişoara, în cadrul play-off-ului Seriei a 8-a a Ligii a III-a. Meciul va avea loc sâmbătă, de la ora 18, la Stadionul Iuliu Bodola şi se constituie o bună repetiţie pentru cele două formaţii înainte de barajul de promovare. Va fi al cincilea duel din acest sezon dintre cele două echipe.
10 Mai 2024, 15:36
Pugiliştii de la Basti Box Salonta s-au întors cu şapte medalii de la concursuri internaţionale
Știri Sportive
Sportivii Clubului Basti Box Salonta şi-au adjudecat şapte medalii la întrecerile a două concursuri internaţionale care au avut loc în primele şase zile din luna mai în Ungaria şi Macedonia de Nord. În Ungaria, pugiliştii bihoreni au avut evoluţii fără greşeală, cucerind patru medalii de aur, în timp ce la Skopje, în Macedonia de Nord, au fost obţinute o medalie de argint şi două de bronz.
09 Mai 2024, 18:44
Oradea găzduiește Campionatul Național Universitar de baschet feminin
Știri Sportive
Titlul național universitar la baschet feminin se va decide în acest an la Oradea. Sala polivalentă a Universității din Oradea va găzdui Campionatul Național Universitar de baschet feminin, la care vor participa cinci echipe.
09 Mai 2024, 09:35
Liga a III-a: Egal pentru Lotus Băile Felix la Carei şi înfrângere pentru Crişul Sântandrei la Satu Mare
Știri Sportive
Echipele bihorene de fotbal din Seria a 10-a a Ligii a III-a au cucerit un punct în etapa intermediară din această săptămână. În play-out, Lotus Băile Felix a evoluat la Carei, cu CSM Victoria şi a remizat cu scorul de 2-2, în timp ce în play-off, Crişul Sântandrei a cedat cu 0-2 jocul susţinut la Satu Mare, cu CSM Olimpia.
08 Mai 2024, 19:31
CSM Oradea va avea doi reprezentanţi la Mondialele individuale de Judo din Abu Dhabi
Știri Sportive
Clubul CSM Oradea va avea doi reprezentanţi la întrecerile Campionatelor Mondiale individuale de Judo, care vor avea loc în această lună în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi. Ioan Dzitac va evolua în cadrul categoriei -73 kg, în timp ce Alex George Creț va concura la -90 kg. O evoluţie bună a acestuia din urmă îi va aduce calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
08 Mai 2024, 14:55
Cu multe modificări în primul 11, FC Bihor a remizat doar cu Phoenix Buziaş
Știri Sportive
Cu nouă schimbări în primul 11 faţă de jocul anterior, FC Bihor Oradea a remizat doar, marţi seara, în etapa cu numărul 7 din play-off-ul Seriei a 8-a a Ligii a III-a.
08 Mai 2024, 07:30
CSM Oradea e în finală! Baschetbaliștii orădeni vor lupta pentru trofeu (FOTO)
Știri Sportive
Echipa CSM CSU Oradea a câștigat clar meciul de marți seara cu CSO Voluntari, desfășurat în arena orădeană, după ce și-a dominat adversarul în toate fazele partidei, conducând în unele momente și cu 33 de puncte.
07 Mai 2024, 20:40
O nouă etapă în Liga 3: FC Bihor joacă acasă cu Phoenix Buziaş, marţi de la ora 18
Știri Sportive
Echipa FC Bihor va disputa marţi un nou joc pe teren propriu. De această dată jucătorii de pe primul loc din Seria a 8-a a Ligii a III-a vor primi la Stadionul Iuliu Bodola replica echipei Phoenix Buziaş. Jocul este programat de la ora 18. Tot atunci, dar în Seria a 10-a, Crişul Sântandrei va juca la Satu Mare, iar Lotus Băile Felix la Carei.
06 Mai 2024, 21:54
CSM CSU Oradea dă marţi seara bătălia finală cu CSO Voluntari pentru calificarea în ultimul act al Ligii Naţionale de baschet
Știri Sportive
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea vor susţine marţi seara pe teren propriu meciul decisiv pentru calificarea în finala Ligii Naţionale. După ce au pierdut jocurile de la Voluntari, bihorenii se întorc  acasă pentru a da bătălia finală cu echipa ilfoveană. Meciul este programat de la ora 19 la Oradea Arena, iar suporterii echipei roş-albastre sunt aşteptaţi în număr cât mai mare, pentru a susţine CSM-ul.
06 Mai 2024, 20:43
Un tânăr jandarm din Oradea a devenit campion european la arte marţiale
Știri Bihor
Un tânăr jandarm din Oradea a fost desemnat campion european la Wushu Sanda (kickboxing chinezesc), duminică, la finalul unei competiții care a avut loc în capitala Suediei.
06 Mai 2024, 14:02
S-au pus în vânzare biletele pentru meciul decisiv de baschet de la Oradea Arena. Miza e calificarea în finală
Știri Sportive
Clubul CSM Oradea a pus în vânzare biletele pentru meciul de marți, 7 mai, dintre echipa orădeană și CSO Voluntari, care va decide cine va merge în finala din acest an a Ligii Naționale de Baschet.
05 Mai 2024, 10:40
Fotbal: Etapă nefastă pentru echipele bihorene din Seria a 10-a a Ligii a III-a
Știri Sportive
Echipele bihorene de fotbal din Seria a 10-a a Ligii a III-a au pierdut jocurile pe care le-au avut programate în acest sfârşit de săptămână. În play-off, Crişul Sântandrei a cedat la scor de neprezentare, cu 0-3, pe terenul liderului SCM Zalău, în timp ce în play-out, Lotus Băile Felix a fost nevoită să se recunoască învinsă la Baia Mare, pe terenul celor de la Minaur, cu 0-2.
04 Mai 2024, 18:00
Baschet: CSM CSU Oradea a pierdut meciul 4 din semifinala cu CSO Voluntari. Partida decisivă se joacă marți, la Oradea
Știri Sportive
Formaţia de baschet masculin CSM CSU Oradea a pierdut şi cel de-al doilea joc pe care l-a disputat în deplasare în semifinala cu CSO Voluntari şi a fost egalată la 2. Astfel, meciul decisiv va avea loc la Oradea, marţi, 7 mai. În partida de vineri seară, de la Sala Sporturilor „Gabriela Szabo”, gazdele, care au controlat jocul, s-au impus cu scorul de 87-77.
04 Mai 2024, 10:01
Încă o victorie pentru FC Bihor, a cincea din play-off (FOTO)
Știri Sportive
Deși erau deja calificați la baraj de pe primul loc și nu au avut o motivație deosebită, jucătorii de la FC Bihor au ținut să le facă un cadou de sărbători fanilor și au obținut o nouă victorie. Astfel, roș-albaștrii s-au impus vineri seară cu scorul de 1-0 în meciul pe care l-au susținut acasă cu CSC Peciu Nou. Unicul gol al întâlnirii l-a reușit căpitanul de echipă Ricardo Farcaș, care a marcat în minutul 80. Oaspeții au avut și ei un penalty, dar l-au ratat.
04 Mai 2024, 09:25
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON