URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2016, 17:05

Verdict final în dosarul tragediei de la Oradea Plaza: după 7 ani de procese, vinovaţii au scăpat, victimele trebuie să ia procesul de la capăt

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în dosarul accidentului produs pe şantierul clădirii Oradea Plaza, al cărei planşeu s-a prăbuşit în 2009 peste patru muncitori, ucigând un bărbat de 42 de ani şi rănind grav alţi trei.

Pedepsiţi cu blândeţe

Soluţia este, însă, mult prea blândă faţă de vinovaţi şi de-a dreptul crudă faţă de victimele tragediei. Ambii inculpaţi, atât Samuel Muj, inginerul timişorean care a semnat proiectul "criminal", cât şi arhitectul care l-a avizat, Gheorghe Popa, au fost achitaţi de acuzaţia de vătămare corporală din culpă pe motiv că fapta nu există.

Completul de judecată a fost blând cu cei doi şi în privinţa acuzaţiei de ucidere din culpă. Astfel, în cazul lui Muj, condamnat iniţial la 3 ani de închisoare cu executare şi interdicţia de a mai profesa ca inginer-arhitect, judecătorii au dispus o pedeapsă de 3 ani cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe 6 ani, perioadă pe care a fost suspendată şi pedeapsa accesorie, aceea de a profesa.

În cazul lui Popa, care în prima fază a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, instanţa a îmblânzit acest termen cu 1 an. Arhitectul a fost condamnat la 2 ani de închisoare suspendată pe un termen de încercare de 5 ani.

Daune diminuate

Instanţa a redus, de asemenea, şi cuantumul daunelor morale care se vor acorda Nicoletei Gabor, soţia victimei decedate, Florin Gabor, de la 100.000 euro, cât a dispus Judecătoria Oradea, la 25.000 euro.

De departe cei mai nedreptăţiţi sunt cei trei muncitori care au scăpat cu viaţă în urma accidentului, Dorin Sava, Flore Perţa şi Geczi Csaba. Întrucât magistraţii au stabilit că infracţiunea de vătămare corporală din culpă nu există, aceştia nu au mai acordat despăgubiri, lăsând nerezolvată latura civilă.

Pe de altă parte, Curtea de Apel a menţinut toate celelalte dispoziţii ale Judecătoriei Oradea. Fiul bărbatului strivit de planşeu a rămas cu despăgubirile de 50.000 euro, iar beneficiarul clădirii, firma Cetatea Nouă SRL, cu daune de 20.156 euro plus 9.146.546 lei, sume care acoperă refacerea proiectului şi a clădirii.

"Nu e în regulă"

Verdictul Curţii de Apel Oradea este definitiv, însă este considerat nedrept de avocaţii muncitorilor răniţi. "Adică există fapta de ucidere din culpă şi nu cea de vătămare din culpă. Nu ştiu care au fost considerentele instanţei, deoarece încă nu este motivată soluţia, dar nu e în regulă", a declarat pentru BIHOREANUL avocatul Cristian Rusu.

După cum BIHOREANUL a mai relatat, tragedia s-a produs pe 12 februarie 2009, din cauza unei erori la proiectarea structurii metalice care trebuia să susţină clădirea, în dosar fiind inculpaţi Samuel Muj, inginerul timişorean care a semnat proiectul, şi expertul care l-a supervizat, profesorul universitar Gheorghe Popa. Dosarul celor doi a reprezentat o premieră absolută pentru tagma proiectanţilor din România, care până acum au fost feriţi de astfel de acuzaţii de malpraxis.

Citiţi întreaga povestea tragediei de la Oradea Plazza în articolul:  Vinovaţii de la mall: Primul verdict în procesul tragediei de la Oradea Plaza stabileşte 2,5 milioane euro despăgubiri

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON